Sunday, November 22, 2009

Satu petua

Oh saya lupa nak bgtau satu pesanan org tua2 (petua), supaya anak kita akn mendengar cakap (tidak melawan) kita sebagai ibu bapa iaitu

Jangan makan bekas anak!!!

Maknanya jgn habiskan makanan anak kita yg tak abis, contohnya nasi yg sudah dimakan oleh anak kita di dlm pinggannya. Rasanya makanan lain pun begitu juga, asalkan yg dah jadi bekas anak kita...

Mmg kdg kala rasa membazir sgt bila anak kita makan tak abis especially bila makanan tu mahal.. huhu.

Jadi kalau nak selamat (takut anak kita mkn tak abis) kita suap la dulu kat mulut kita (amik syarat)... Maknanya tak akn jadi bekas dia (sbb kita dulu yg makan).

Juga, kalau kita nak makan sambil suap anak kita tu suap la kat mulut kita dulu (yg first).... Then baru suap kat anak. Jgn suap kat anak dulu n then kita makan bekas anak yg tak abis....

Pesanan ini dibawa oleh umi saya dan juga FIL saya.. Tak salah kita ikut pesanan org tua2 kan??!

Lagi satu, seboleh mungkin cuba la susukan anak kita dgn susu badan, AT LEAST biar mereka dapat merasa susu ibu mereka walaupun hanya sedikit dan seketika (kalau tak dpt jugak sampai 2 thn). Biar dgn susu kita itu akn menjadi darah dagingnya n mudahan dia akn menjadi anak yg baik dan soleh... insya-Allah.

4 comments:

rosma said...

betul tu...sy pun ade dgr mak sy saya ckp gtu....mane yg kite leh elak,elak la kan..utk kebaikan bersama..berdoa lah byk2 supaye anak kite nih akn jadi anak yang baik..amin.

kaklong nuzula said...

owh rosma pun penah dgr jugak ker. agaknya betul la kot ek... hehe.

Fith said...

kaklong,
fith pun pernah dgr petua ni tapi fith tak ikut,hehe.petua org2 tua ni selalunya ada double meaning,sbb tu kdg2 fith tak terima sgt,tp tak salah pun kalau percaya,masing2 punya pendirian/pendapat laa kan.apapun,moga2 anak2 kita jd anak yg baik,amin

kaklong nuzula said...

Oo fith pun penah dgr gak ker. Kaklong rasa la... yg pesanan org tua2 tu sometimes ada relevannya jugak. cam petua byk jugak yg blh pakai, mgkin sbb ikut pengalaman mereka. yg pantang larang tu la ada yg tak masuk akal or tak logik.. hihi. kalau tak masuk akal tu kaklong pun tak boleh terima. apa pun, terpulang la kan... semoga anak kita jd ank yg soleh. insya Allah.