Monday, November 2, 2009

Misi yg belum selesai...

Bkn misi apa pun, misi memasak @ mem'baking' yg belum terlaksana...

Antara yg saya dah lama nak buat (nak sgt try buat sendiri):
- Kek carrot (org cakap tak susah mana pun!)
- Cheese cake (dah lama nak try tp asek tak berkempatan aje). Tgk dlm blog Mimi terus rasa nak buat.
- Kek sponge @ kek gula hangus (dulu umi selalu buat)
- Kek pisang ala-kakja (sepupu en.suami) yg kalau ikut kakja, masuk blender aje. sblm ni tak penah tahu blh buat kek pakai blender.. haha
- Juga kek2 mudah yg sbg perempuan (lebih2 lg sbg mak org) saya pandai membuatnya...
- Pau (mgkin nak blaja dgn Cikdah mak sedara saya)
- Karipap yg sedap (tak penah jadi buat kelim.. haha. agaknya kena beli acuan dia.. penah nak buat karipap sardin tp akhirnya jadi sardin roll... haha. btw, my MIL pandai buat karipap pusing).

Terbaru, rasa nak buat (belajar buat) ni...
- Apple pie (atau murtabak kastard apple mcm fith!)
- Roti canai, murtabak (bestnya blh buat sendiri....)
- Donat
- Roti (bestnya kalau blh buat mcm2 jenis roti)

Semua itu diinspirasikan oleh Fith yg kat Jepun pun blh masak mcm2 n suka wat frozen food....

Nanti nak buat (blaja buat!) mcm2 frozen food ni (termasuk karipap, donat dll). Kan best kalau ada mcm2 frozen food @ kuih segera ni, nak mkn goreng aje - sila bayangkan satu freezer yg penuh ngan makanan.. hihi.. besar sungguh nafsu makan!

Rasa jugak nak buat ni nanti (suatu masa bila sampai seru);
- Lasagna
- Makaroni bakar
- Nasi minyak, nasi tomato (setakat ni penah wat nasi ayam je.. n nasi lemak tu boleh la!)
- Laksam (dah belaja dgn MIL tp tak penah lg buat sendiri, laksa penang dah blh dah wat sendiri, setakat nak menghilangkan kempunan tu blh la!!)

Ermm.... apa lagi yer (senarai mgkin akn ditambah dr semasa ke semasa)

Juga nak blaja buat deco utk cupcake secara serious, satu masa nanti... hihi (bila tgk Jihe buat sendiri cupcake utk birthday Ummar, lagi rasa membuak2 nak blaja). Lagi... rasa nak blaja buat pastri la, buat tat (sedapnya tat telur), erm nak blaja buat cream puff...

Misi yg sudah tercapai adalah membuat pizza n cupcake (comot) sblm raya aritu... hihi... Tu je la yg paling hebat saya penah buat setakat ni... hahaha... Oh ya, antara misi lain yg dah tercapai adalah membuat kek coklat kukus yg rasanya sgt puas hati dpt buat sendiri...

Cam puding, blh la buat beberapa jenis puding tu.. hihi. cam puding karamel gula hangus, puding roti, puding triffle, puding fruit cocktail (rasanya puding apa pun blh je buat, asal ada resepi).

Mcm spagetti tu penah la buat sendiri. Alaa... Kalau nak makan sgt yg ready-made pun ada...

Ah... semuanya mengenai MAKAN ajeee..............

5 comments:

Fith said...

kaklong,
sama je kita mak2 ni kan,nak2 klau surirumah ni,byk benda nak bljr buat tp kdg2 tak terbuat.fith pun sama gak,teringin nak buat itu ini tp mmg sesetgh tu tak reti sungguh,cth mcm deco cupcake tu.
takper2,jom kita bljr buat satu2 ek,hihi...

jie @ azie said...

buat kak long..jange tok buat..pah buat tu jgn lupo update blog biar ore terliur. jie ni baking2 ni lembap skit..kalu buat puding tu cepat skit..hehehe

Asyida said...

meh sini ore ajar buat karipap pusing...tp bab kelim sokmo ma ore buat...ekekeke...tangan tak haluslaa katakan!

kaklong nuzula said...

fith ~ fith dah pandai buat mcm2 tu ok la. siap blh amik tempahan lg tu... seronok kan kalau pandai buat mcm2..

jie ~ itu la jie, byk jah nok buat, tp kena wat satu2 la. lamo kei, semo tok jadi. haha.

syu ~ byk kali doh tgk MIL buat karipap pusing tapi tok pandai2 jugak nak buat sendiri. lgpun mmg tok pandai la nok kelim tu.. haha

firdaus said...

haha..suka baca part makan nih..
ore pandai buat kek coklat kukus gak..buat sokmo..tp xpe, firdaus n hubby suka makan..lagi pengat ubi..sedap kalo buat sendiri dan .. ada org mkn (mcm menghargai kita buat kan)..yg susah2, kedai je la..haha..