Friday, November 20, 2009

Auliya @ 8 bulan

My little Auliya dah 8 bulan lebih... Tapi ni baru nak update perkembangan dia. Tak sempat lagi nak cari perkembangan baby 8 bulan + agak M sebenarnya...

So, Auliya at her 8th month;

- Baru nak belajar merangkak. Dah nyut nyut (posisi merangkak) tapi tak pandai lagi nak gerakkan kaki n tangan dia. Ada la cuba gerakkan tangan tapi lps tu nyulur semula. Takpela lambat merangkak, yg penting dia tak skip step ni..

- Kuat sungguh ngutip.. huhu. Kalau dia masukkan apa2 dlm mulut mmg tak bagi la org nak korek apa dlm mulut dia.. huhu. Rambut sehelai dia boleh kutip ngan 2 jarinya. Umi aku cakap, 'hidup' la jari dia... haha...

- Siang hari sekali je tido yg agak lama. Mmg tak berapa nak tido la skg.

- Suka main ngan zukhruf.. Haha. Mcm dia duk nyulur tu, zukhruf buat mcm tu jugak (mniarap) n buat2 hambat dia terus dia cepat2 nyulur sambil gelak... hihi

- Masih kuat nyusu n alhamdulillah my breastfeeding journey takde masalah besar dah (kan dulu aku penah kesakitan tuu..). Mlm mmg nak tido ngan susu aje... Menyusu pun dah mcm2 pesen; sambil meniarap, sambil angkat tubuh (mcm merangkak tu)... ada jugak kuak 90 darjah, bersudut tegak ngan aku.. huhu. Can u imagine?? N dah pandai nak main2, hisap kejap berenti main n lps tu dtg pulak...

- Dah pandai nak bangun (pegang kat apa2 n cuba bangun). Dia blh tarik apa2 yg ada kat atas meja jepun tu.. huhu. Dia pegang kat tepi meja n bangun. Dah byk kali dia duk berlutut... huhu. Risau takut jatuh! N 2 hari lps dia tarik bungkusan nasi lemak. huhu. Tak sangka dia blh tarik. Abis bertaburan nasi n guess what, dia tgh nak suap nasi tu... (Nasib baik tak kena sambal. Kejadian berlaku semasa aku kat dlm bilik air...)

- Dah boleh naik atas tilam (kan kami tido ats tilam je, takde katil).. Naik tu tak risau, risau takut dia nak turun... Ada gambar aku amik dia tgh panjat tilam tu. Haha, sgt lucu!!

- Dia makan la jugak tapi takla byk sgt...

- Dah nampak dah 2 batang gigi bawah dia yg baru naik tu.

- Dah boleh dah duduk tapi mcm tak stabil lagi. Mcm duduk mengiring gitu, kena tongkat ngan tgn dia.

# Aku mmg tak masukkan lagi Auliya ke dlm walker, sehingga dia blh merangkak n duduk sendiri dgn stabil. Walker pun ada yg zukhruf punya dulu je. Nak guna jugak rasanya nanti, senang nak suap dia makan.

# Sebenarnya 2 hari lepas kami ke klinik utk cek Auliya sbb ada something yg agak merisaukan aku... Huhu. Tapi alhamdulillah dokter cakap tak perlu risau. Harap2 begitulah. Insya Allah takde pape n hari ni seems to be ok dah...

2 comments:

adcom said...

dh 8 bulan dh ek...sebaya ngan mikael.skrg die dh pandai duduk.tp x merangkak lg...harap2 x skip merangkak la...br tau yg merangkak tu elok sbenanya..macih kaklong atas into tu...

kaklong nuzula said...

mikael baru 6 bulan ek. cepat la dia blh duduk. agaknya budak laki lagi cepat kot. zukhruf dulu pun cepat jugak, 7 bln mmg dah blh merangkak. ~ sama2.. hihi.