Wednesday, July 7, 2010

Beberapa sistem/ kaedah untuk ajar anak membaca

Daripada entry saya yg terdahulu tentang cara ajar anak membaca (sila rujuk label Parenting), ni saya rumuskan (ceh!) beberapa sistem/ cara/ kaedah utk ajar anak membaca...


BACALAH ANAKKU

(laman web: http://www.readnetwork.com/). Utk bahasa Inggeris READ EASY.

Juga boleh didapati di AdikBijak.com (http://www.adikbijak.com/)




AMEEN CEPAT BACA

(laman web: http://www.cepatbaca.com.my/site/index.php ataupun kedainya http://shop.ameenbooks.com.my/). Utk bahasa Inggeris I CAN READ.


CAHAYAKU




SURIAKU (masih baru)
Facebook: Suriaku Mahir Membaca


BACALAH SAYANG


dan yg terbaru (masih baru/ agak baru)....

e-Xra (utk BM dan BI)

Nak tahu lebih lanjut tentang semua sistem/ kaedah cepat membaca di atas silalah google yer. Dlm youtube pun ada. Mcm bacalah anakku ada cara ajar (bunyi huruf), jadi boleh tgk la mcmana bunyi huruf yg betul. Lagu cory cat dan abu ada ayam pun ada dlm youtube. Video budak boleh membaca dgn kaedah e-Xra pun ada....

Apapun, semua/ hampir semua sistem cepat membaca di atas menggunakan kaedah fonik/ fonetik, di mana budak2 tidak dikenalkan dgn nama huruf, tetapi diajar bunyi2 huruf.

Secara peribadi, saya vote kaedah fonik berbanding sistem mengeja (mcm zaman kita dulu2) yg kena ingat dan kenal huruf satu persatu dulu dan lepas tu kena belajar mengeja pulak...

Nak tahu lebih lanjut tentang fonik (phonics) atau fonetik ni pun silalah google yer. Guna keyword kaedah fonik/ kaedah fonetik... ataupun boleh baca kat sini...
(blog Puan Nik Eliani, pengasas Bacalah Anakku, yg menggunakan kaedah fonetik terawal di Malaysia)... Byk lagi tips mendidik dan mengajar anak2 dlm blog beliau tu..

Dlm youtube pun banyak video "phonics". ABC phonics song pun ada. Cuba la tgk..

Nota: 2 org adik saya dulu dah guna bacalah anakku (skg dah form 2 n darjah 6).. utk anak saya zukhruf pun saya guna bacalah anakku sbb masa tu itu je sistem yg saya tahu (lagipun dah pernah kursus bacalah anakku/ read easy dulu). Lps blh baca dgn bacalah anakku zukhruf guna SURIAKU pulak dekat sekolah dia skg.. Takde masalah la sbb dia dah boleh baca pun. Lagipun Suriaku adalah 'pembaikan' dari bacalah anakku.. Dlm kelas zukhruf skg (kelas pra) semua budak dah boleh baca, maknanya setengah tahun jer semua dah boleh baca...

14 comments:

e.l.i.z.@ said...

k.long, cuba tgk link utk ameen tu..dia tulis kaedah fonemik..mungkin samo la kot fonemik nge fonetik

kaklong nuzula said...

aah dah tgk eli. rasanya sama jer semua - fonik, fonetik n fonemik tu.. cuma ni baru dgr fonemik..

basically semua tu budak2 belajar berasaskan bunyi huruf, bukan nama huruf.. mcm utk baca BI mmg kita guna kaedah fonik (sbb tak boleh eja mcm BM)..

fonik utk BM n BI tak banyak beza, cuma brp huruf je yg beza bunyi, mcm "c" dlm BI kita bunyikannya "keh" mcm k dlm BM..

Mahani said...

assalamualaikum,
saya sendiri ajar anak (masa tu umur 4 thn) membaca bahasa melayu & english guna kaedah fonetik. Mmg berkesan. Alhamdulillah, tak sampai 1 thn dia dah boleh membaca.

MiJa said...

baru perasan tadika zharif still guna kaedah conventional dlm mengeja BM,tp english mmg bagus..so kitorg pk cam nak anta tadika lain plak next year,tgk dulu cemana..huhu sbb thn ni mmg plan nk kasi dia introduction to school jer..

rynas said...

baru start anak guna kaedah bacalah anakku.mmg berkesan baru ajar 2 minggu dia dah boleh ingat semua bunyi fonetik..
tapi ibu bapa kena rajin dan kretif mengajar kalau tak anak cepat bosan. dan saya perasan mmg tak boleh lama-lama dapat 15 minit sehari dah cukup. macam mana dengan kaedah lain tu..sama jerkan. mana yg terbaik ekkk???

e.l.i.z.@ said...

haah tu lah..mmg better sgt² ajar bunyi instead of nama huruf..

eli meme bersyukur sgt² k.long respond kt gambar buku eli tuh hehhe..tidok gak, sapa ke haini eli duk wi ajaran saloh hehhe

kaklong nuzula said...

mahani ~ w'salam. thanx singgah sini. alhamdulillah anak dpt membaca dgn kaedah ni kan..

mija ~ alaa mija, ok la tu.. zharif pun baru 4 thn kan thn ni.. sekolah pun utk suka2 n belajar bersosial jer..

kaklong nuzula said...

rynas ~ oo dah stat ajar ek. ok la tu. ada beli vcd abu ada ayam kan? mesti budak2 seronok.. aah, mmg kena make it fun masa ajar budak2 ni.. sambil bersantai jer.. hehe.. dpt sekejap setiap hari pun jadi la tu, asalkan konsisten.

rasanya semua sistem tersebut ok, ikut kesesuaian. kalau dah pilih utk guna bacalah anakku, teruskan jer la.. insya-Allah berjaya!

kaklong nuzula said...

eli ~ kebetulan jah tgk FB masa eli buh gambar set buku ameen tu.. hehe.. so dah beli buku ameen eli ikut je la sistem dia.. kaklong rasa utk eiyman pun eli dah blh stat sikit2 dgn fonik, takyah ajar huruf ko dia..

kakyong said...

suka dengan entry ni.. ada byk pilihan.. kakyong baru nak mulakan ajor fonik pada fikri.. sbb dia pun dah kenal hurup.. hopefully bila umur reach 5 tahun nanti,, reti lah mbaca sikit2....

e.l.i.z.@ said...

haah..eli ajar gok eiymann..ok la, dia senang gok tangkap..tp dia liat sikit nk belajar baca..kalu ajar ngaji, ok pulok dio hehhe

p/s: eli ada tagged vdo riri baca..nati k.long tgk neh

NikNadimah said...

eh baru terbaca entry ni...nik eliani tu teacher BI saya masa kat skoloh naim...dio ngaja masa form 3...pastu dia berenti ngaja n tumpu ko buku n biz dia.

ummuharithasif said...

salam k.long,ni wan (ingat x lg?)..terjmpa blog k.long ni time duk cari cara2 nk mengjar ank mmbaca (untuk anak slung wan..3thn 3bln)..bgus entry ni...free2 jom singgah blog wan ya ;)

Kaklong Nuzula said...

w'salam. oo wan ke? thanx singgah sini.. nanti k.long jenguk blog wan :)