Sunday, July 11, 2010

Mari berniaga!

Ramai yg mahu meniaga tetapi tak tahu nak jual apa...

Ramai juga yg tak minat bisnes, tak terfikir pun nak bisnes tetapi tiba2 aje jadi peniaga... Ya, mungkin boleh jadi peniaga yg berjaya (drp tak pernah terfikir tu)..

Ada juga yg tak minat bisnes, tak pernah terfikir utk buat biz, tak mahu cuba pun utk meniaga dan mmg kalau nak bisnes pun tak tahu nak jual apa... (jenis ni mgkin mmg suka dan redha hidup makan gaji)..

Ada juga org yg tiba2 jumpa "lubuk" dan terus jadi usahawan yg berjaya.. tp ramai yg hanya melihat peluang berlalu depan mata aje!!

Ada yg mmg minat betul meniaga dan pantang nampak peluang terus rembat semua.. haha.. mmg pure berjiwa usahawan dan opportunist la!

Ada juga yg dah ada pendapatan tetap tapi tak tenang hidup dan tak boleh tidur katanya kalau tak buat apa2 perniagaan.. haha... Mcm sorang kawan saya tu..

Dan mungkin ada juga yg nampak peluang, jiwa pun meronta2 nak berniaga tetapi mungkin belum berani utk mula ataupun sebab MALU?!!

Akhir sekali, minat meniaga, rasa nak meniaga, dah nampak nak jual apa tetapi tak tahu mcmana nak mulakan.. Huhu..

Anda dlm kategori mana?

10 comments:

Fith said...

kaklong,
menarik entry ni,why not kalau kaklong tolong 'buka jalan' utk readers blog kaklong yg minat nak meniaga tp tak jumpa brgnya lg,boleh laa contact fith klau berminat.iklankan jap...

rynas said...

saya pun minat berniaga ni..tapi berniaga ikut musim jer..dulu berniaga kerepek dgn baju time raya. tahun lepas jual baju baby dalam blog..tahun ni jual kek lapis sarawak pun dalam blog juga.

kaklong nuzula said...

Fith, kaklong dah iklankan tu.. hehe..

rynas ~ Oo ada buat biz gak ker.. best tu kek lapis sarawak.. nanti sy tgk blog awk..

Lynn Nasir said...

salam nuzula..

saya minat berniaga, kalau ada peluang mmg rembat aje. cumanya komitmen kpd anak2 didahulukan. taklah sampai nak bukak booth meniaga bagai. dr rumah aje :D kan?

Miela77 said...

Salam kaklong..

Bila nak start bisnes blk??... ku dlm kategori kedua kot.. bukan biz minded.. tp terjumpa lubuk..so cuba nasib x sangka menjadi.. alhamdulillah.. syukur...dan tq to u coz sharing info.. kaklong mmg superb...

oh ya tumpang iklan jap eh.. sapa nak try CD DyanaMP baru.. meh join http://miela77.blogspot.com/2010/07/lets-join-fb-miela77-online-shoppe.html

Kak long join sekali...mana tau rezekimu

kaklong nuzula said...

lynn ~ w'salam.. Oo mmg minat biz ek.. ok la tu.. aah, skg semua blh buat dr rumah aje.. sambil layan anak2 kan..

kaklong nuzula said...

kak iela ~ thanx singgah sini. insyaAllah ada masa k.long join giveaway tu.. alaa.. akak lg superb, lagi masyuk.. sy ni ape la sgt.. huhu..

oh ya, sebenarnya aritu walaupun buat pengumuman stop sementara waktu tp takde stopnyer. setakat dpt rehat sikit jer.. ni pun ada jer org nak.. rezeki kan, walaupun sikit2 blh la.. alhamdulillah.

Liyana said...

Saya mmg minat biz dr dulu2 kut. masa sekolah duk jual nasi lemak kat kawan2, pi beli ja nasi lemak kat kedai, haha..jual paste masakan kat cikgu2..
ingat nak amik accounting/perdagangan, tp duk kelas tu dua hari ja, mak suh tukar gi pure sc. huhu

alin said...

slm..

Happy Birthday.. :)

kaklong nuzula said...

Liyana ~ Oo mmg minat biz ker.. Ok la tu, u r on the right track now.. hehe..

alin ~ w'salam.. terima kasih!