Saturday, June 13, 2009

Uwargh.... sakitnya....

Sakitnya kat nenen... kat ni**le ni... sampai merah... adui, sakit sangat setiap kali bg si kecik ni hisap.... sib baik sebelah je....

Si kecik ni suka hisap lama2, sampai tido... kdg2 dia kepit ngan mulut dia n tarik..... aduiiiii.... ni takde gigi lg ni....

Korang tak penah ke rasa sakit??? esp yg mmg direct bf ni??? huhu...

Masa bf zukruf dulu penah kena gigit beberapa kali... sampai menjerit... sakit ooooo..... sampai termenangis....

Org tua2 cakap, kalau anak gigit tu pukul sket mulut dia. biar dia tahu kite marah n tak boleh buat mcm tu lg... jgn lempang budak tu dah la... hahaha...

10 comments:

ibu_arifa said...

saya pun direct BF gak... alhamdulillah masih lagi full BF sampai skrg..anak pun dah nk dekat 9bln dah umur. kena gigit tu mmg dah selalu gak la..tambah lg, dia dah ada 2 btg gigi bwh sejak umur 6bln. gigi atas dah start nmpak dah (putih2)td..aduyaii..mula2 mmg terlepas/terpukul (tak sengaja)gak anak tu..ye lahkan kita terkejut...kire tindakan spontan lah.. lama2 tahan jer lah.. pesan je selalu..ckp ibu sakit bila Dalila gigit mcm tu..kadang2 saya tekan balik kepala dia kt 'B' kita bila dia "sedang gigit"..tekan sekejap la..
bab dia suka "bergantung" pun jd jgk.. tp saya tak selalu 'layan'..bila dia terlena..perlahan2 saya cabut dr mulut dia..memang kadang2 dia akan terjaga bila kita cabut..tp niat tak mo biasakan dia "bergantung" cam ni..nnt susah nak BF kat luar.
hehehe..maaf yer kak long ter lebih sudah..saya sekadar mahu kongsi apa yg saya lakukan saja..

::Umi Sufira:: said...

Kak Long, refer etry mimi yang ini
http://kawaii-wakaii.blogspot.com/2008/07/biting-babyouchh.html

harap mebantu:)

MiJa said...

ouch..sabar jer lah..
mija dulu bf 2 bulan jer,ada bbrp kali jugak kna gigit..tu kecik ag tu,kalo dh besar..huhu

kaklong nuzula said...

ibu arifa, terima kasih byk yer krn sudi berkongsi. Itu la, saya pun takmo ajar dia 'bergantung'... mentang2 la susu cap gantung... hahaha. tp time kite nak cabut tu la dia terjaga n tarik.. huhu. bila dia dh lena betul baru blh letak. Penat sket sebab menyusu sambil duduk (bersandar) ni. Sbb tak berani lg nak syusu sambil tido... Yg abang dia dulu mmg tido ngan susu la mlm2, masa dh sethn+ till 2 thn... Sedar2 nak, sedar2 nak...

kaklong nuzula said...

Umi sufira, terima kasih byk yer!! Nanti kaklong tgk...

Mija, mlm tadi masa YM ngan mija tu tgh menahan kesakitan la tu.. heheh. tapi blh ag berYM. haha. sebelah tangan lak tu menaip... tegar sungguh.

Nieza Ishak said...

kak long,

kalo time suffiya dulu, bila dia geget jerk .. nieza cubit pipit dia...

soo bila dia buat jer.. nieza cubit, lama2 dia takut nak buat sbb sakit kena cubit ...

lagi 1 kalo pedih di nipple, mungkin cara menyusu tue tak betul. Masukkan arola betul2 dalam mulut, kalo cara yang betul nipple takkan sakit atau pedih ...

mummy nazeef said...

salam kak long...salam perkenalan jugak =)..bes nyer dah ade 2 bb. pastu dpt bf lak tuh..saya xde rezki kot nak bf utk nazeef..xpela.lenkali cube lagik.

kaklong nuzula said...

Nieza, ooo ya kerr... Apapun, terima kasih byk yer!!

mummy nazeef, salam perkenalan!! comel la nazeef. takpe, next baby blh la cuba n usaha lg...

Asyida said...

awl2 dulu mmg rasa fobia skit bile stia kali nak BF hariz. sbb sakit tak hilang lagik. tp bile lama2...dah rasa kebal plak...n terbiasa. tp skang rasa sakit balik sbb hariz dah pandai gigit. nak2nya skang die mcm dah nak tumbuh gigi. bile die gigit, mmg bertempiklaa ore mengaduh. tekejut hariz..ekekek..hah..sape suh gigit? heeee

kaklong nuzula said...

syu, tentu comel muka hariz tekejut masa mcsyu menjerit tu... hahaha.