Thursday, June 11, 2009

Sape tgk MATAHARI? Apa komen anda?

Ni tgh layan MATAHARI. Episod last. Sape yg tgk citer ni? Apa komen anda?

Saya tgk la jugak... Sbb takde cite lain dah nak tgk.... Ok la citer ni, ada kelainan jugak... membuatkan kite nak tgk, terus nak tgk n nak tahu ending.

Syahdu betul masa ari jumpa kakak dia. Tak sangka laki tu kawin jugak ngan arisa, walaupun keadaan arisa mcm tu.

Macamana yer ending dia? Tgk, jgn tak tgk. Yg pasti, Ariana mesti dihadapkan ke muka pengadilan...

Kesian jugak kat ariana kalau hidupnya musnah begitu saja... Ntah la, apa pun ni cerita aje; cerita yg dilakonkan.... Cerita hidup kita bukan lg lakonan!!!

------------------------------------Update------------------------------------

To mija, itu la, ore pun tak suka dia sampai bunuh org. Isk, pendek akal sungguh. Lepas dia langgar Ikmal tu, dia merayau2 kat kg. dia n jumpa balik ngan kakak dia. Tgk2 kakak dia kawin ngan si Mahmud lps suami dia (mustafa kamal) meninggal dlm kemalangan kat London. Kakak dia dapat sorang anak ngan mahmud tu.

Lps tu Ariana mintak tlg ngan dato' rafi utk selamatkan dia. Dato' rafi suh dia serah diri n dia pun serah diri... Takleh nak wat apa, dia kena hukuman mati. Dia cakap kat dato' rafi, dia tak takut mati kat tali gantung. Cuma dia ada permintaan terakhir, suh bagi mata dia kat Ikmal (si ikmal tu buta lepas dia langgar aritu).

Sblm dia serah diri tu, dia tahu la yg Ikmal pun mmg sayangkan dia n stil jadi matahari dlm hidup dia (lbh kurang gitulah). Dia dgr ikmal berbual dgn mark. Ntah apa jadah si ikmal gi umah dato' rafi n ntah bila kenal si mark tu....

Terima je la ending dia, ariana mati kat tali gantung...

Last sekali, si ikmal jalan2 kat pantai tgk matahari naik... Maknanya si ikmal tu dah blh nampak balik la (dgn mata ariana la kot)....

Hahaha... punye la semangat aku citer balik kat Mija. hihi. Rasanya ada dlm website TV3 kalau nak tgk online. Ore pun ada gak missed....

Yg musykilnya,

- Watak Suria habis mcm tu ke (kena HIV)? Ke ada tunjuk suria mati??

- Si ako mustapha yg jahat tu habis ditangkap polis je ker? Ke ada yg aku tak tgk... Macamana dgn segala hartanya yerk??? Haha.. (Tak logik la doktor jahat... macam tak sesuwai...)

- Si adi putra kan yg kat istana keadilan tu? Ape ke motifnya dia tiba-tiba muncul??

- Nape Dato' jalaluddin hasan takde dlm ramai2 laki dekat dia punya iklan tu? hahaha...

Ore tak paham citer si fauzi nawawi... Tgk2 dah kena bunuh... Sbb ada tak tgk masa tu... Ok la mija, harap mija puas hati... (Macam la aku tolong mija buat assignment dia ker.. wakaka)

Kesimpulannya, dia nak oyak pasal cinta pertama.... Benarkah cinta pertama sukar utk dilupakan??? Jawab, jgn tak jawab.... (Jawab dlm hati jerk... Kang tahu pulak kat suami... Hahaha... sesape yg ada pengalaman cinta pertama la).

Nota: Malam td ada tertgk citer doktor2 kat TV9 (apeke tajuknya?). Dengar dialog budak yg sakit tu cakap, "Saya tak takut mati, saya lebih takut kalau tak dapat hidup dgn sebaik mungkin" (lebih kurang gitulah)... Seriau aku.... Macam ayat org2 sufi la pulak, lebih baik mati drp hidup dlm maksiat (kemurkaan Allah)...



10 comments:

MiJa said...

nnt kak long update cemana ending dia ek..xdpt tgk..kdg3 nyampah ngn arianna tu,sangat jahat smpai bunuh org!!huh

kaklong nuzula said...

ore dah update utk penuhi permintaan mija. Haha. Itu la, ore pun tak suka dia sampai bunuh org.. jadi jahat pulok!

ibu_arifa said...

salam kakLong, terima kasih update citer MATAHARI TU..td dah mai sini dah(blog KakLong ni)tp time tu lum kak long update lg citer tu..niat nak mintak update gak td..tp xsempat nk drop komen, ikut jugak citer ni, tp td terperangkap dlm JEM lak..sampai umah dkt jam 8 dah.. dah terlepas dah episod akhir tu.
Thanks yer Kaklong- w/pun uyk Mija..ku tumpang sekaki baca yer kak :)

DYLA said...

sy tgk gak ending MATAHARI tu.

tgk matahari beria pun sbb ada FAHRIN. hehe.. tp sedeh gak citer ni. sbb arianna tu mcm mangsa keadaan. nasib dia asik tak baik. smpai la dia jadi jahat tu.

tetiba sy rase sedih part fahrin luah rasa yg dia sentiasa cinta arianna & arianna dgr benda tu...

yer, jalan citer ni sy tak leh nak duga. tp sad ending la kan.

Nieza Ishak said...

huh .. kesudahan yang entah apa2 ..

betul apa kak long cakap. semua laki2 tue .. tergantung camtue jerk.

sapa yang bunuh fauzi nawawi???

husband nieza bising .. apa la.. semua tak logik. nak2 sia arianna kena hukum gantung .. lagi tak logik sbb bukan dia yang bunuh, dia yang rancang ...

adoyaiii ...kesudahan yang tak habis.. atau ada matahari2 ???

Mummy Hanny said...

citer ni ok la jugak...ramai pelakon hebat, montaj pun sangatlah vavavoom... tapi citer die mcm tak sampai. patutnya dgn isu seberat itu boleh panjang lg siri nih. tp mcm tiba2 produser tak cukup bajet pulak, ending die laju sgt..betul x?
terlompat-lompat jln citer die..

kaklong nuzula said...

ibu arifa, sama-sama. hehe.

DYLA, first, thanx singgah sini. ooo... minat fahrin ke? hehe. itu la, sad ending... aah sedih gak masa dia luah tu kan.... mmg tak sangka ariana kena hukuman mati. ingatkan penjara 20 tahun kerrr....

Nieza, itu la. kite pun rasa tak logik. Ada ke kena hukuman gantung? Kalau realiti rasanya tak. betul tu sbb dia rancang. Mayb kena penjara seumur hidup ke kan. ingatkan mcm tu la.... Takde kot matahari 2.

kaklong nuzula said...

mummy hanny, aah kan laju sgt. itu la, mcm semua nak cepat jer.... selalu kan lama kes dibicarakan, sampai bertahun2 baru hukuman tak dpt dipinda lg (lepas rayu, rayu)... ni, si ariana pun rambut mcm tu lg, mcm zaman dia jd datin vogue lg... hahaha.

Asyida said...

Huaaaa....tak tgk pun citer Matahari nih. Tak dapat nak layan citer nih dari awl sampailaa abis. Skali dua jek dpt tengok, tu yang tak fhm tu !!!..huaaaaa

kaklong nuzula said...

Asyida, blh je tgk online kat web TV3. Dulu penah tgk spaQ2. Tp skg rasanya kene register dulu (jd member TV3)... Tapi takle rugi mana kalau tak tgk pun. Hehe.