Tuesday, June 16, 2009

Saya demam!!

Lanjutan drpd entry saya sblm ini (Uwargh... sakitnya...) tak disangka2 saya telah mendpt demam dr pagi tadi till skg ni pun masih lg (cuma dah kurang sket, sbb tu blh online ni... hehe).

Apa kaitannya "uwargh.. sakitnya..." ngan demam saya ni?

Semlm, seharian saya tidak memberikan auliya nenen belah yg sakit itu (bg yg belah tak sakit). Akibatnya B saya yg sebelah itu membengkak, org kata bengkak susu. Saya dah perah beberapa kali n sejukbekukan susu itu. Tp nampaknya cepat sungguh ia kembali bengkak.

Hinggalah mlm tadi, sblm tido pun saya dah perah (ngan tangan).. Sedar2 kul 5 pg td ku rasa sgt sakit di B itu.. Sampai keras... Uhuk.. Saya pun bangun n perah lg... Tp B tetap sakit...

Dah rasa dah mcm tak sedap badan, hasilnya saya telah mendpt demam... Isk, sampai demam lg!! So mmg benarlah org cakap bengkak susu blh mengakibatkan demam....

So, harini nak taknak saya tepaksa bg si kecik tu nenen belah yg bengkak itu (dah kurang sket sakit kat ni**le).... Dan sakit (akibat bengkak) itu pun dah kurang. Demam juga sudah berkurang...

Nota: Dah lama saya tak demam. Kalau sblm ni rasa nak demam pun tak jadi demam sbb memikirkan the house chores n nak jaga anak... Uhuk...

6 comments:

Asyida said...

kalau susu kita bengkak....mmg kita akn jd demam...so mmg kena slalulah suruh si kecik tu isap byk2!...hehe

kaklong nuzula said...

serik rasa mcsyu, sampai demam gini. heheh. itu la, kes sakit kat nenen tu la...

asmiera said...

kak long..oghe pun penah kena cam gitu..demam gak la...hmm..lain kali..kalu sakit sgt n tak tahan..try letak daun kobis...amik satu kelopak n tekup la kt situ..insya allah..kejap je ok..tapi jgn la amalkan slalu sgt..bila tak tahan je..coz ader gak bidan ckp...utk long term..boleh sebabkan susu kurang..okeh..selamat mencuba

shahida shalahim said...

kak long,my husband nasihat kena keep on breastfeeding breast yg bengkak tu.that's the only way to ease it.biasanya if tertinggal satu waktu nursing,mmg akan bengkak.tu my experience la.so,bg auliya minum belah yg sakit.

kaklong nuzula said...

Nier, thanx atas petua itu n thanx for visiting my blog. Heheh. Tak sangka yer mu baca gak blog aku. ihiks.. Agak terkejut gak tgk mu komen...

She, thanx for the suggestion.

asmiera said...

hehehe..aku silent reader...kalu ader kesempatan jerk aku comment...suka baca update kengkawan..tapi aku nye..tak terupdate pun...bz yg amat..