Thursday, June 18, 2009

Lagi tentang abah saya...

(Sambungan entri sblm ni).

Pada hujung tahun 2006 yg lalu, abah saya telah menjalani pembedahan tulang belakang. Pembedahan itu telah menelan kos lebih 20k (ditanggung kerajaan malaysia). Sebenarnya dah lama abah saya 'menderita' sakit belakang (hingga ke pinggang). Sampai jalan pun senget. Doktor cakap tulang belakang abah dah haus or ada tak betul (gitu la), lantas menindih saraf2nya. Sbb tu sakit.

Dlm operation tu, abah telah dimasukkan dgn beberapa platinum (oho, platinum!!). Sbb tu kos operation tu mahal!! Utk apa, secara spesifiknya itu tidak dapat saya terangkan. Mungkin sbg tulang palsu atau utk join dgn tulang2 lain.

Maknanya dlm tubuh abah ada platinum la. So abah kalau nak naik kapal terbang kena ada surat dokter. Kalau tak, ia akan berbunyi masa abah nak masuk ke balai berlepas tuh. Ntah la bunyi macamana, siren kot, sbg signal ada benda yg illegal @ 'takboleh' dikesan.

Lepas operation tu, abah dimasukkan ke ICU jugak selama 2 hari gitu la. And abah telah mendapat MC selama beberapa bulan. Masa tu saya baru saja nak pindah ke KL.

Alhamdulillah, selepas hampir 3 thn abah semakin pulih n kembali sihat. Walaupun badan abah tak 100% ok tapi sakit yg ditanggungnya selama ni dah hilang.... Itu sudah cukup utk abah menjalani hidupnya dgn lebih baik. N alhamdulillah juga abah tak ada penyakit lain (till now n harapnya sampai bila2 la).. Semoga abah terus sihat.

Mengimbau kembali kisah hidup abah bukan mudah. Abah dibesarkan dlm keluarga yg sederhana. Datuk saya hanya kerja kampung. Dr zaman budak2 lg abah byk membantu tok ayah dgn kerja-kerja sawah n menguruskan dusun buah (yg agak luas).

Antara adik-beradik laki abah, abah la yg paling byk membantu tok ayah. Kesian abah. Bapa saudara saya, Ayah Yi masa form 1 dah masuk MCKK n Ayah Li pun masa form 1 masuk SDAR. So tinggal abah je la sbg anak lelaki utk membantu tok ayah. Saya rasa mmg penat abah, balik sekolah n hari minggu mmg di sawah or di dusun tok ayah la abah.

(Mayb sbb tu jugak abah sakit belakang, sbb kerja teruk masa muda, ditambah pula keje utk menyara hidup kami adik-beradik.. huhu).

Betapa teruknya abah tolong tok ayah n betapa byknya masa abah dihabiskan dgn tolong tok ayah tu, sampai arwah moyang saya penah cakap, "hmmm... tok jjadi doh la ssemi." Translatenya, cam takde masa depan doh la ssemi (suhaimi).

Tp alhamdulillah masa abah form 4 dapat jugak abah memasuki sekolah berasrama penuh, mungkin berkat kesabaran dan keikhlasan abah membantu tok ayah. So masa form 4 and form 5 abah sekolah di SEMSAH, jitra, kedah.

Abah yg saya kenali seorang yg sangat penyabar n baik hati. Kerana karakter abah yg itulah abah disukai semua org (pada pemerhatian saya).

Dan kerana baik hati itulah abah pernah jadi penjamin kpd org lain (byk kali gak) sampai termakan diri. Huhu. Cth, penah jamin org buat loan bank n org tu tak dpt bayar, penah jamin anak kawan dia belajar n budak tu tak habis belajar... Macam tu la, seme abah kena tanggung. Kesian abah!! Kerana itulah umi saya selalu ngepek kat abah...

Abah juga seorg yg sangat jujur n amanah dgn kerjanya. Pernah suatu ketika saya mintak abah ambikkan disket "HAK KERAJAAN" kat pejabat abah utk saya. Ntah la saya umur berapa masa tu tp masa tu ada nak guna disket la. Sbbnya saya tgk kawan saya ada SEKOTAK disket "HAK KERAJAAN"... Hoho, katanya ayahnya ambik kat pejabat... So apa lagi saya....

Dan jawab abah, "Tokleh Long. Hok kerajae tu."

Huhu. Dan kerana itu saya kecik hati n merajuk ngan abah... (Mengong jugak saya masa tu...)

Satu lg memori saya ngan abah yg saya tak boleh lupa...

Masa sek.rendah dulu saya gi-balik sek ngan bas. Tapi ada jugak la time-time tertentu abah gi amik saya ngan moto (motosikal). Ye, abah saya gi keje ngan moto, walaupun ada kete..

Saya selalu rasa malu bila abah dtg amik ngan moto. Ntah la nape. Mungkin sbb saya sekolah zainab, tempat anak2 org kaya n puak2 kerabat... Elite girls school la katakan.

And ada sekali tu saya balik naik moto ngan abah. Then berhenti kat traffic lite, tgk2 ada kawan saya dlm merc kat sebelah.... Hoho. Betapa malunye saya... Ntah la, mengong sungguh saya masa tu, masih otak budak2... Padahal, betapa patut bersyukurnya saya ada abah yg bertanggungjawab... kan?

Yg paling saya tak dapat lupa ttg abah.....

Dulu abah saya penah beli mesin senaman, yg boleh lari2 kat ats tu n blh buat cam basikal, byk jugak la function dia. Benda tu tak rosak, tapi sbb dah lama letak kat luar rumah.

Sekali tu dtg org nak beli besi buruk n abah pun bagi la benda tu, ditimbang n dapat 8 ringgit... Hohoho... Benda yg berharga 1000 lebih menjadi 8 inggit. Sungguh haru!!

Umi saya takde masa tu. Bila balik umi saya apa lagi??? Mmg la benda tu dah lama n abah ingat dah rosak. Padahal boleh tukar dia punya 'mat' tempat lari2 tu... Hahaha.

Abah penah cakap, abah tak dapat tinggalkan harta yg banyak utk kami adik-beradik, abah hanya dapat tinggalkan ilmu (dgn menyekolahkan kami setinggi mungkin). Huhu, terharu rasa!!

Kalau nak citer ttg pengorbanan abah, tentulah terlalu byk. Pendek kata, utk membesarkan kami adik-beradik yg seramai 7 org ni baju abah mmg tak berganti la. Mmg abah takkan beli bajunya sendiri, melainkan umi yg belikan. Mmg tak ada hidup suka-ria n bersenang-lenang la selama nak membesarkan kami...

Masa org lain seme dah pakai henset, abah baru nak pakai henset. Itu pun henset besar gedabak yg TM Touch bg dgn simkadnye yg besar itu. Dia punya charger pun besar dan berat. Kesian abah... Saya cukup tersentuh bila ingatkan abah pakai henset tu (tanpa rasa segan), padahal masa tu dah byk henset yg lebih kecil, mmg mahal tapi abah boleh beli kalau abah mahu...

Masa org seme pakai henset canggih2 (at least color screen), abah masih lagi pakai 3310 (33 sekupang). Abah punya versi 3315 la, silap. Lama sungguh abah pakai henset tu.

Br hujung thn lepas rasanya umi belikan abah henset yg lebih canggih.. Itu pun abah hanya guna utk call n sms... Huhu.

Oh ya, abah n umi saya dah mengerjakan haji pada tahun 2002. Masa tu saya gembira sgt kerana abah gembira dapat menjadi tetamu ALLAH... Alhamdulillah.

Dah panjang sgt citer psl abah ni. Apapun saya doakan abah panjang umur, murah rezeki n dalam lindungan-NYA selalu.

Selamat Hari Bapa utk abah..... Terima kasih kerana membesarkan kami adik-beradik dgn rezeki yg halal. Jasamu tak dapat kami balas....

Nota: Saya kalau blh mau abah rehat2 saja lps pencen. Takyah la abah keje penat2 lagi, kerana abah sudah terlalu penat bekerja selama ini...

6 comments:

jeep said...

salam kak ika..
wah pjg cite pasal abah ye.
suke bace..hehe..

btway, wan just nk bgtau psl anak mat nor tu.wan kenal die..kawan mase blaja tesl kat uitm dulu.mmg die pompuan.die senior satu batch dr wan.5 tahun kat uitm same2.huhu.
ok take care.send my hugs to zukhruf and auliya ye :)

kaklong nuzula said...

hoho, wan! u're one of my silent readers ha?? heheh.. yg pendanpensil tu blog wan kerr??

oho, wan kenal ke ngan anak mat nor tu? macamane ek karakter sebenar dia.. nak tgk gak dia macamana tp tanak ah, biar ia terus menjadi misteri... ahaks. tapi nape lama dia tak update blog?
(konfius, nape "huhu"?)

ok, take care jugak n thanx for visiting here!!

mamawafiy said...

aduh ka long..terharu saya baca post kak long nih..bab2 pengorbanan abah mmg saya sedih...

kaklong nuzula said...

oho mama wafiy baca ker? heheh. saya percaya semua ayah mahukan yg terbaik utk anak-anaknya....

MiJa said...

sungguh tersentuh baca entry nih..huhu

kaklong nuzula said...

ye mija, ayah mija pun tentu byk pengorbanannya kan...