Friday, May 21, 2010

Gendong bayi di Harian Metro

Hari rabu (kemarin lagi) tp nak letak jugak....

Farrah Rahim (gambar di atas)

Utk baca artikel penuh (dari myMetro) sila klik di sini.

Artikel lain (dari Berita Harian online) klik di sini.

Tak dapat dinafikan penggunaan gendong bayi/ babywearing semakin mendapat tempat di hati ibu2 (dan bapa2) di Malaysia kini. Mungkin kerana penggunaannya yg lebih praktikal, bergaya dan banyak kelebihannya...

Pelbagai jenis gendong bayi moden boleh didapati hari ini, terutama yg dijual secara online.

Malah, wujud pula komuniti Malaysian Baby Wearers kini...

Mari kita sama2 gendong bayi kita...

11 comments:

Kauthar said...

konsep babywearing ni semakin mendapat tempat di hati ibu2 di malaysia sekarang ni kan..saya pun berminat..rasanya dapat mengeratkan hubungan ibu dan anak :)

lin said...

1st time i babywearing cmni,family kutuk..'macam bibik indon'...bengang gak. tapi ye la dorg ni takde pendedahan..dats y main sedap mulut je ckp cmni.hehe..but i feel safe bila baby dkt ngan kita.

nadnye said...

saya memang sokong babywearing, dan dah ada 2, satu mungkin kena let go, tapi takut ter addicted lebih2 plak nanti.. hehehe:P

sila check entry saya.. untuk http://keloncot.blogspot.com/2010/05/bila-nak-ajar-anak-membaca.html

Yan said...

klu peknen.. leh guna gendong baby ni tak
saya tak penah gunapun..
gendong baby ni untuk anak sehingga usia berapa yerk

fisa othman said...

saya suka TAPI kan ramai yang bg kata2 -ve kalau guna...isk..

JMR said...

ptot la ank kecil lebih rapat ngn bibik, coz cara gini byk bibik indon yg guna..oo...

syayassir said...

salam balas kunjungan kaklong nuzula...

dulu, masa bawak baby guna baby carrier, selalu lenguh bahu. bila dah guna pouch sling.. memang selesa. lebih2 lagi saya memang selalu usung anak untuk aktiviti sekolah tiap2 petang....

-syayassir.com-

kaklong nuzula said...

Kauthar ~ Aah, mmg dpt mengeratkan hubungan ibu dan anak. Strong bonding between mom n baby :)

lin ~ Lorr.. Diorg kutuk ker.. Padahal org putih yg mulakan modern babywearing ni kan.. Betul tu, rasa baby selamat sbb ada ngn kita..

nadnye ~ Oo kak nad pun 'pakai baby' jugak ker.. hehe.. Nak let go tu yg jenis apa?

kaklong nuzula said...

Yan ~ Nak gendong baby kalau pregnant taktau la plak.. Ikut keselesaan la. Jgn sampai memudaratkan.. Babywearing ni sampai baby lebih 10 kg pun blh lagi.. Tgk keadaan n keselesaan..

fisa ~ Eh, ramai yg bg kata2 negatif ker? Alahai.. Maybe kena take time nak betulkan persepsi org.. Pelik gak, ni style moden, bukan cam minah indon.. Huhu

kaklong nuzula said...

JMR ~ Ermmmmm... Yg bibik, bibik la.. Ni ibu bapak sendiri yg gendong baby2 mereka pun ramai skg.. Kalau mak dia sendiri yg gendong, boleh nyusu masa gendong dlm sling tu tanpa disedari oleh org lain :)

Syayassir ~ Thanx singgah sini. Oo mmg baby wearer la ni? hehe.. Ok la tu guna pouch sling.. Yg penting anak selesa, ibu pun selesa.

scudmami said...

nuzula,
thanks for visiting my humble blog.. jangan terkejut blog saya tu bermusim. Sekarang ni musim BW, ada sekali dulu musim BF pastu musim CD hihihi.. sekarang ni sibuk sket nak update selalu..

kalau tanya psl BW, saya sangat2 galakkan.. lantak pi la org kata bibik indon ke apa ke.. yang penting kita yang 'bonding' dgn baby kita..
kadang2 kesian tgk ibu2 yang mendukung baby kecik dgn tangan, sure penat, nak je promote babywearing ni, tp belum 'gagah' lagi diri ni nak approach orang..
lagi kesian kalau anak2 kecil di'kendong' oleh bibik, sedangkan mak bapak jalan menonong di depan.. owhh anak sape kah itu? Anak bibik atau anak kita??

anyway, kalau minat BW, sila jenguk malaysianbabywearers.lefora.com utk forum. Sila abaikan 'addiction' kami kat situ.. hahah.. just join utk menimba ilmu. Semua ni agak baru untuk kita, kalau tak 'study' bebetul, sure tak reti & frust nanti.

Nuzula dah try baby pouch tu ke? Nanti boh la gamba.. bleh kita tgk cara pemakaian.. tp utk baby besar mungkin 2-shouldered carrier is better, kalau tak lenguh pakai lama2.. anak saya mmg kus semangat, so masuk 6-7bulan mmg dh tak larat carry dgn ringsling :P

ok, keep visiting my blog..
thanx