Friday, May 14, 2010

Ajar anak membaca (part 2)

Sambungan dari entry sblm ni...

Secara umumnya utk ajar anak kita membaca (rumi) ada 2 kaedah, kaedah konvensional (ajar ABC dulu then ajar mengeja). Satu lagi kaedah adalah kaedah fonik/ fonetik ni la. Kaedah fonik ni sebenarnya dah lebih 10 thn di Malaysia, tapi kira masih baru sbb ramai lagi taktahu... Antara yg terawal menggunakan sistem fonetik (founder sistem ni di Msia) adalah Bacalah Anakku.

Saya mula 'tahu' sistem fonetik ni sbb Bacalah Anakku la... Adik saya yg no. 6 (Wani) adalah yg pertama dlm keluarga kami guna sistem Bacalah Anakku (sblm tu semua org pakai sistem mengeja). Masa tu dia 5 thn n skg dah Tingkatan 2 (14 thn). Lepas tu adik saya yg bongsu pulak, Amir guna Bacalah Anakku n Read Easy masa umur 5 thn (skg dah darjah 6).. Masa tu Bacalah Anakku dah mulai famous...

Siri cepat membaca Bacalah Anakku telah dicipta oleh Puan Nik Eliani dan suaminya, kerana seorg anak mereka lambat boleh baca (yg lain semua cepat blh baca). Mereka telah cuba pelbagai kaedah hingga terhasil la sistem ni... Jadi pd awalnya sistem ini hanya utk diajar pd anak mereka itu (anaknya tu pun mgkin dah besar skg).. Begitulah ceritanya...

Kalau ikut sistem fonetik ni, kita tak perlu ajar anak kenal huruf ABC satu2.. Takyah ajar nama huruf sampai mereka ingat, sbb kita akan ajar bunyi huruf. So kalau ajar nama huruf mereka akan konfius...

Contohnya dlm buku 1, mereka akan dikenalkan dgn "a" dgn bunyi aaaaa.... Kita tak sebut "A"... Lps tu bunyi "iiiii" utk huruf "i" dan bunyi "uuuu" utk "u"... Lps tu bunyi huruf "b" (disebut "beh") dan "n" (disebut "nnn")...

Masa ajar bunyi huruf tu kita kena sebut betul2 bg anak kita dgr dgn jelas bunyi huruf tersebut (bg mereka tgk pergerakan mulut kita). Kalau sebut "aaa" mulut mesti nganga, kalau sebut "iiii" mesti nampak gigi (haha).. Kalau sebut "uuu" mesti muncung sket mulut... (huhu)

Lps tu dlm buku 1 lagi mereka akan diajar gabung bunyi... Bilamana b ("beh") bertemu/ digabung dgn a ("aaaa") akan jadi bunyi "baaa" (panjang sket sebut).. Begitulah seterusnya..

Seronok jugak, sbb dlm buku 1 lagi anak2 kita dah boleh baca perkataan mudah mcm:
ini ani, ini abu, ini ibu, ini ibu ani, ini ibu abu (lebih kurang mcm tu la yg sy ingat)....

Masa gabung bunyi tu la bantuan flashcard amat diperlukan, sbb nak tunjuk huruf b (bunyi beh) jumpa dgn huruf a (bunyi aaaa) utk jadi baaaaa... Budak2 akan faham. So, bila jumpa "ba" (lps2 tu) mereka akan terus sebut "baaa"...

Kalau tak silap saya ada lagi siri cepat membaca yg lain, rasanya Bacalah Sayang ke gitulah... pun menggunakan sistem fonetik...

Sistem fonetik ni mmg terbukti keberkesanannya, dah ramai yg boleh baca guna sistem ni... Kalau budak2 yg lambat boleh baca, yg darjah 1 atau darjah 2 belum blh baca tu amatlah dicadangkan guna sistem ni... Kalau betul2 usaha 2-3 bulan dah boleh baca...

Dekat sekolah ummi saya tu (sekolah rendah ugama al-hilal), ada budak2 yg masuk darjah 2, darjah 3 yg belum blh baca (darjah 4 pun ada!), yg dari sekolah kebangsaan tukar sekolah ni nak suh pandai baca (sbb sekolah swasta, ibu bapa mngharapkan cikgu dpt bg perhatian lebih kat anak mereka).. Lps tu anak mereka pun boleh la baca (dgn latihan intensif guru2)... Alhamdulillah...

Puan Misra yg buat siri mahir membaca Suriaku tu adalah antara yg terawal menggunakan sistem Bacalah Anakku di Kelantan ketika itu. Anak beliau sendiri boleh baca rumi dan jawi dalam usia 3thn+ ketika itu (sy sendiri pernah tgk anaknya baca suratkhabar masa tu, lebih 10 thn yg lalu).. Anaknya tu pun dah besar skg.

Puan Misra dah lama menggunakan sistem Bacalah Anakku di tadikanya.. Ntah berapa kali beliau hadir ke kursus sama yg dianjurkan oleh Read Network (Bacalah Anakku) semata2 utk memantapkan skill/ kemahirannya... Masa saya attend kursus pd thn 2006 tu pun jumpa beliau, padahal beliau dah master ajar Bacalah Anakku...

Jadi Suriaku lahir daripada Bacalah Anakku juga... Mungkin utk memperbaiki kelemahan yg ada pada Bacalah Anakku (jika ada) ataupun utk memudah dan mempercapatkan lagi budak2 blh baca...

Dlm sistem Bacalah Anakku ada mcm2 aktiviti yg boleh kita gunakan utk ajar anak2 kita.. Mmg seronok... Lagu dia pun ada, yg abu ada ayam tu... Utk Read Easy cory cat... Kita pun kena nyanyi sama ngn budak2 tu... (saya sebenarnya pernah ajar Read Easy utk budak2 kelas pra dulu.. huhu)..

Sape2 nak tahu lebih lanjut psl sistem fonetik Bacalah Anakku ni boleh la google. Rasanya dekat youtube pun ada...

Oh ya, sistem utk ajar budak2 baca Quran skg ni, sama ada Iqra', Qiraati mahupun Al-Furqan semuanya juga menggunakan sistem fonetik, di mana takyah mengeja (alif baris atas "aa")... Bila tgk jer alif baris atas, terus sebut "aa" (terus cam dan sebut)...

Cuma skg ni saya tak pasti sistem yg digunakan di Smart Reader.. Tp apa yg saya dgr, sistem fonik/ fonetik juga.. Sape2 yg ada hantar anak ke Smart Reader mungkin blh share sistem yg digunakan mereka...

3 comments:

Zuraiha Idris said...

b'minat ngn buku2 Bacalah Anakku tu. maybe akn dptkn jgk utk ank2...xpyh anta smart reader ke ape ke...mahal tu, kalo k.long bleh ajar zukhruf cpt m'baca eda pn nk cuba...

JMR said...

nice info..walaupun xde anak lg..hehehe

kaklong nuzula said...

Ida ~ Mmg ok guna bacalah anakku.. Aah mmg mahal nak hantar tadika yg mahal2 tu.. Kalau rasa berbaloi ok la, tp kita sendiri pun kena ajar jugak.. Ida pun blh la cuba utk iman nanti..

JMR ~ Thanx singgah sini n leave a comment.. hehe.. Tak lama lagi ada la tu anak, calon ibu kepada anak dah ada tu.. :)