Tuesday, May 11, 2010

Mom & Baby Expo 2010

Pada hari Ahad lps (9.5.10) saya telah berkesempatan ke Mom & Baby Expo 2010 dekat MidValley... Sebelum ni dah pernah ada Parenthood Expo (thn lps n awal thn ni) tapi satu pun tak dapat pegi...

Mmg best la, mcm2 ada... Semua la utk mom and baby.. Dari baju baby, mainan, carseat, stroller, kelengkapan dan peralatan utk breastfeeding, cloth diapers, baby sling, brg2 natural products, laundry ball, playmat pesen baru utk baby dll...

Ada jugak promosi utk tangkap gambar baby n blh buat photobook/ calendar... Dan ada juga taklimat/ penerangan utk buat stem cells tu...

Ramai sgt la org, dah la hari tu last day. Berhimpit2... Nak jalan pun susah..

Ada booth babyLove, Pureen, Fiffy, Pigeon, NUK, US Baby, AVENT, COMBI dll...

Must visit booth bg aku, Tiny Tapir la.. Itu yg nak sangat pegi tu.. Huhu.. Ada jual CD Rumparooz n GroBaby kat situ.. Blh belek2 n pegang2.. Haha.. Bio soaker pun ada (mcm pampers tp biodegradable). Coolababy pun ada gak jual (RM39 satu, ingatkan RM 39 -2). Oh ya, ada CD brand baru Bouncy Baby diapers (bamboo CD, katanya made in Malaysia)... Cloth pad (Mama Patch), sling pun ada dekat booth Tiny Tapir tu.

Ada booth CD Autumnz.. Murah tu offer utk expo hari tu.. Yg jenis minky pun ada (rasanya RM30 jer). Tapi aku actually kureng berkenan dgn Autumnz ni.. Ntah la, nanti la lain kali kasi review CD tu... Dia punya minky CD corak sama jer mcm QQbaby/ Sunny...

Booth CD MyEcoNappy pun ada. Puas hati dpt tgk n dgr penerangan ttg CD tu (sblm ni tgk dlm website dia jer). Dan dapat jumpa owner brand tu sendiri. Rupa2nya MyEcoNappy jenis AI2, dia punya soaker mmg lain dari yg lain, kena lipat 3. 1 bhg/ layer tu dari bamboo n 2 lagi wool/cotton ke gitu la tapi 100 % organic (katanya). Dia punya inner CD pun lain, mmg takpenah tgk. Ntah apa nama fabrik tu, dah lupa. Kelebihan CD ni direkacipta utk baby sesuai dgn iklim negara kita. Harganya? Utk hari tu offer RM101 sahaja (1 CD dgn 2 soaker).

Lagi.. ada booth LilCaliph.com, Fabulous Mom, MLO (Nurturing Concept).. Oh ya, telah berjumpa dgn Puan Kamariah dari susuibu.com dan juga Shida (slingmemama.com). Sempat bertanya ttg cara pemakaian pouch sling yg betul, sbb aku selalu sakit pinggang n belakang pakai tu selama ni. Rupa2nya saiz yg tak sesuai, confirm!

So, apa yg saya beli??? Tak byk pun, stroller COMBI yg berharga 1k+ (slps diskaun), carseat utk Auliya yg juga berharga 1k, mainan2 yg berharga xxx... dan semua saya abis berk-k jugak la... hahaha.. Tipu semata2.. Hanya beli sedikit barang dan cloth book utk auliya.. Tu jer.. huhu.. Yg lain utk cuci mata sahaja.. Suka la dekat itu stroller COMBI. Hmm bila la blh dapat. Tak dpt Combi, MacLaren pun ok la :D...

Suka jugak tgk barangan natural products, dari baby bath, baby oil, baby powder, krim baby n semua2 la dr bahan semulajadi semata2... Mainan baby mcm rattle, teether dan pinggan mangkuk utk baby pun ada dari bahan natural ni.. Ada yg dibuat dari jagung!! Natural products ni adalah selamat, 100% biodegradable n eco-friendly.. Tapi tau2 ajelah.. semuanya BEGITU MAHAL... :(

Ok la, itu saja laporan saya...