Wednesday, May 19, 2010

Macamana nak buat 3 column?

Huhu.. Dah lama nak buat 3 column... and nak tukar background blog sy ni... Dah lama sangat pakai background ni (dari awal2 dulu lg)... Sy ok jer dgn background ni.. Suka sbb simple n cam tenang jer, tak serabut n tak sakit mata nak baca.. haha... Tp takut korg la boring!!

Mcmana nak buat 3 column ya? Nak amik template yg 3 column takut abis jd kucar kacir/ hilang gadjet dekat side bar tu... Nak edit html code lagi la takoot (walaupun blh buat back-up dulu).. huhu..

So ada sesiapa boleh tolong? Ada cara senang tak? Lagipun bukannya ada masa nak godek2 ataupun nak try n error benda ni.. huhu..

p/s: Walaupun blog sy ni biasa2 jer, tak gempak mcm blog org lain tapi sayang tau?!! hikhik.. Byk benda diluah, dicatat, di'abadikan' dlm ni.. Kalau blog ni tiba2 hilang mcm blog Ida yg hilang sekejap aritu mau huru hara... huhu..

11 comments:

elly hamzah said...

hehehemn..nak wat 3 column yer? erm, elly pon biasa nyer awal2 dh amik template yg 3 column, klo berubah2..mmg hancur r, kena 'bina' 100% semula..

kaklong nuzula said...

Itu la, kalau awal2 buat blog mmg amik template yg 3 column terus.. huhu.. Mcm blog CD sy tu, terus amik 3 column.. Yg ni sbb dr dulu lagi.. Tgk la mcmana nanti..

WiduriFarhana said...

kak long..tgk kat ni..www.btemplates.com
lawa2..macam templates blog ak..heheeh..
nnti amik la hok 3 columns..klau kna hok molek..ble nak save..kita bleyh kekalkan hok lamo tuh..

Nadiah Sidek said...

awal2 dulu saya guna 2 column je pastu bertukar ke 3 column sbb byk sgt benda nak letak kat side bar. sy guna 3 column yg dah sedia ada. masa tu ada la bbrp benda yg hilang, yg sy ingtnya bloglist semua hilang tapi mujur dpt balik.

kat MBP ada tulis psl ni, cuba cari kat bhgn blog tutorial. yg sy ingatnya, kena tick expand widget sblm save template supaya semua tak hilang. dulu masa saya tukar ke 3 column tu saya tak tick sbb tak tau, tu yg hilang tu

Kauthar said...

saya pun teringin nak buat 3 column..tapi takut hancuss jadinya blog aku..huhu

rynas said...

ehh mestilah sayang tempat luahan perasaan

EdaManAli said...

huhuhuuu...a'aa...pening palle...wat br, post 4-5 entry dh dpt blk blog lame...
import blog br, export ke blog lame, dpt laa msukkan entry dlm blog br ke blog lame...pening x?...

cuba k.long try ni...tp kene main2 dgn HTML skit laa...ikut je tutorial yg dia bg, tp most important thing, do backup ur blog OK...
http://maribinablog.blogspot.com/2009/12/menambah-column-baru-pada-template-2.html

ibu_Arifa said...

good luck kaklong...harap2 xde yg hilang dan selamat semuanya ya..

qasehadam @ nurul said...

leh google cari saya dah try wat ikut tutorial..syukur jadi elok.kalo nak ubah template minima jd 3 column lebih selamat widget takkn ilang.tp kalo tuko template terus kene backup n simpan dulu widget nnt just c&p jela kat template baru.

adcom said...

tryla bt dummy blog dulu.pastu tukar kt situ.sbb nnti takut hilang setting sume kalau salah set..huhu...good luck...

kaklong nuzula said...

Terima kasih kpd semua yg sudi bg pendapat.. Insya-Allah ada masa saya cuba nanti..

Thank u again.