Saturday, May 15, 2010

Ajar anak membaca (part 3)

Wah, nak sambung lagi tu.. sampai part 3 dah ni...

Perlu ke ajar anak membaca seawal usia?

My opinion, pendapat saya la... Mmg kena ajar anak kita membaca... At least umur 6 tahun dah boleh membaca dgn lancar.... Sbb apa? Sbb skg ni cikgu2 sekolah rendah expect semua yg masuk darjah 1 dah pandai baca... dan apa yg sy tau, masa nak masuk darjah 1 (sekolah kebangsaan) biasanya ada ujian utk tgk tahap budak tu, utk susun kelas... Maknanya budak yg berprestasi tinggi (dah blh membaca, mengira) akan duk 1 kelas... dan yg kurang/ belum menunjukkan prestasi yg baik akan duk kelas lain... Sudah tentu kita tidak mahu anak2 kita ketinggalan dari budak2 lain yg seusia mereka...

Lagi pula, dah mcm satu keperluan zaman ni, anak2 kita kena lebih advance drp kita dulu... Yer la, budak2 skg umur 3 thn dah pandai main komputer.. Kita dulu komputer pun tak kenal masa umur 3 thn... huhu..

Cuma bg saya la.. Jgn sampai terlalu menekan si anak tu dah la.. Jgn push / paksa dia... Yg penting, guna pendekatan dan cara yg betul... Jgn sampai marah/ rotan/ pukul/ denda kalau dia tak dpt baca / tak dapat abiskan satu2 sesi tu... Mereka masih budak.. huhu... Sbb ada jugak ibu bapa yg terlalu obses nak anak pandai ni...

Apapun niat kita kena betul.. Bukan nak menunjuk kat org yg anak kita kecik lagi dah pandai baca buku... huhu... Kita ajar anak kita membaca sbg persediaan / bekalan utk dia melalui kehidupannya, supaya dia tak buta huruf!!

Daripada apa yg sy jumpa, ada beberapa kaedah/ sistem utk ajar anak membaca (selain Bacalah Anakku dan Suriaku)...

- AMEEN (CEPAT BACA)

- BACALAH SAYANG

dan yg terbaru (masih baru) adalah kaedah e-Xra.

Apa itu e-Xra? e-Xra ialah singkatan kepada 'eclectic-Express reading approach'. Ia merupakan satu teknik membaca cepat melalui pengecaman bunyi suku kata tanpa perlu mengenal huruf dan mengeja. Kanak-kanak membaca sejurus mengenal dua suku kata yang pertama. Kaedah ini memudahkan ibubapa dan guru mengajar anak-anak membaca dengan lebih berkesan, sistematik dan cepat! (diambil dr laman webnya).

Juga blh tgk briefing e-Xra di sini.

Saya sendiri belum ada kesempatan nak teliti satu2 sistem/ kaedah pengajaran tu.. Insya-Allah, saya akan cari maklumat lagi... Apa yg pasti, semua kaedah ada kelebihan masing2... Mungkin kaedah A sesuai dgn anak kita, tak sesuai dgn anak org lain; manakala kaedah B sesuai dgn anak org lain, kurang sesuai dgn anak kita.

Ini kerana ada jugak yg mengatakan kaedah mengeja (mcm zaman kita dulu2) adalah yg terbaik... Taktahu la sbb apa.. Bg saya la, kalau utk budak yg genius mgkin takde masalah nak hafal ABC dulu n nak mengeja. Tapi bkn semua budak jenis sekali ajar terus masuk; bukan semua budak sekali je tunjuk huruf A, terus ingat itu huruf "A"... Jadi, kita perlukan alternatif lain (kaedah fonik).

Mungkin jugak mereka ingat budak yg guna kaedah fonetik (boleh baca) tapi tak kenal huruf. Lorrrr.... lepas tu kenal la huruf... Malah budak yg guna kaedah fonetik rasanya lebih cepat kuasai penulisan / ejaan. Mereka akan tulis ikut sebutan (mereka akan recall huruf yg memberikan bunyi sebutan tu).

Dan, satu lagi persoalan:

Bila nak mula ajar anak2 membaca? Umur berapa tahun?

Mcm yg saya cakap sblm ni, sejak dari mereka kecil (baby) lagi la cuba tanamkan minat mereka pada buku. Kalau beli mainan pun mainan yg ada unsur education ataupun mainan yg blh stimulate otak, mata, telinga mereka...

Utk mula ajar anak membaca secara lebih formal, saya rasa bila mereka dah 3 tahun dah boleh mula... Mcm Bacalah Anakku mmg utk umur 3 tahun lagi... Ataupun 4 tahun... Sbb kalau 5 thn baru nak mula, kita pun akan cepat stress dan mula la nak push mereka kalau mereka "lambat jalan"... Paling tidak, umur 6 tahun mereka dah boleh kuasai 3M tu, membaca, mengira dan menulis... Insya-Allah mereka takde masalah bila masuk sekolah rendah nanti...

Kata2 dari pengasas Bacalah Anakku, LITERASI ADALAH HAK SEMUA KANAK-KANAK, BUKAN SATU KELEBIHAN!!

5 comments:

Lynn Nasir said...

bestnye kalau anak dah pandai m'baca nnti kan..

lynn ada reply komen nuzula kat entry kpli marsha tu. nuzula pernah amik kpli gak ke? :D

kaklong nuzula said...

Oo ya ke.. tak tgk plak lynn balas komen dekat blog marsha tu.. Hehe.. Ada mintak KPLI baru ni tapi tak dpt pun inteview.. Huhu.. Takpe la, belum rezeki ataupun mungkin Allah nak bg rezeki lain kan? Takpun nak jadi WAHM sungguh2 la kot..

adcom said...

k.long, buku Bacalah Anakku tu biase ktne ye jual..cari x jmpe la kt kedai.

kaklong nuzula said...

Adha, ada jual dekat sesetengah kedai. takpun blh beli dr readnetwork.com Rasanya dekat adikbijak.com pun ada.

e.l.i.z.@ said...

k.long, tak abih lg nok oyak thank u nih hehhe...sib baik la k.long oyak pasal entri nih...tQ tau!

p/s: nati nok copy ne semua part ni..seney eli nk refer esok²..mitok izin ni hehhe