Monday, October 12, 2009

Zukhruf

Ni haaa nak citer psl zukhruf...

Hari ni usia zukhruf 4 thn, 10 bln n 5 hari. Maknanya tak sampai 2 bln lagi genaplah usianya 5 thn.........

Di usianya ini terlalu banyak kalau nak senarai apa yg blh dilakukannya... heee.... makan sendiri, pakai baju sendiri, basuh berak sendiri - itu sudah tentu... Juga buh air sendiri (dr jag), ambil (atau cari) biskut di dapur sendiri, tido sendiri (wakaka, mmg la) dll lagi.

Di usia ini juga dia dah blh mengira (tak blh tipu dah - mmg la tak blh tipu pun!). Cam beli air vitagen @ nutrigen tu kan ada 5 dlm pek tu, takleh dah bg 1 n sorok yg lain tu utk minum esok plak... sbb dia dah tahu ada berapa lagi.... hahaha.

Di usia ini juga dia dah blh buka tutup kompute sendiri. Malah lebih dari itu... Actually sejak umo 3 thn lagi dia dah blh buka tutup kompute n pasang cd sendiri (vcd blaja la). Skg ni dia udah advance. Dah tahu apa itu youtube - kalau 'tulis' U.L.T.R.A.M.A.N akan keluar cerita ultraman... Kalau 'tulis' shinchan atau upin ipin maka keluarlah cerita2 nya........ Huhu.

Siapa yg 'tulis'??? Kalau ultraman dia sendiri yg tulis.... dah lama dah tulis sendiri. Macamana? Aku pun sungguh tak sangka dia tiru ejaan ULTRAMAN itu dari baju n buku mewarnanya... huhu. Sgt tak sangka! Dulu2 mmg la dia 'paksa' aku or sape2 cari cite ultraman dlm kompute ni... (kdg2 buat alasan jugak - tak blh @ takde, pandai2 la).

Adalah satu kesilapan, dia tertahu apa itu youtube (bak kata kamal sepupuku, yutubi). Mcmana dia tahu? Yer, dia tahu blh tgk citer ultraman dlm kompute (bkn dlm tv aje) sbb kakngah la ter-buka ultraman utk dia (huhuhu). Lps tu apa lagi??! Niat k.ngah masa tu nak pujuk dia dr sst yg lain la.... Inilah padahnya!!!! So korang yg ada anak tu, amik la iktibar dr citer aku ni.. Sbb budak2 skg mmg advance dr kita.. Kdg2 kita tak terfikir pun apa yg dia blh buat....

Dan skg dia juga dah pandai main game - online games (semenjak umo 4thn+ ni la). Terajar dia bukak game. Ter ok ter..... Satu TER yg besar kesannya.... Huhu. (Ikutkan aku mmg taknak dia main game, dlm kompute ni pun takde install game).

Ni dia dah blh taip sendiri M.I.N.I.C.L.I.P kat google. Huhu. Ini kebolehannya yg terbaru. Dia ingat ejaan itu bila tgk ayahsunya buat camtu (masa raya aritu)... Mula2 aritu aku wonder how can he bukak miniclip.. Tanya dia, mcmana abang bukak ni? Abang tgk ayahsu tulis mcm ni.... (dia tunjuk).. huhu. Itulah budak2 skg.

Sblm ni dia main game kat gametop. Bila bukak internet, dia dah cam ini http://www.gametop.com/ utk main game... Huhu... Aku pun serba salah. Tak bg dia main langsung kesian pulak. Bila bg dia main, main ajelah kerja dia...

Kebaikan main game mmg ada, blh mengasah mindanya. Cam dia main game puzzle (yer, game puzzle pun ada). Dia jugak penah main game memory yg kena bukak kotak2 yg sama tu... Aku sendiri tgk dia main yg byk jugak sampai habis... Huhu.

Oh ya, citer psl game ni sblm ni dia main game dlm henset aku, abahnya or mak2 sedaranye je la. Dia blh cari sendiri game dlm henset tu - walaupun jenis henset yg lain... huhuhu... Mgkin dia cam perkataan GAME (tp dlm enset aku takde tulis game pun, java application ke cam tu lahh!)

Dia penah main game dlm henset mardiah, k.Ngah - cari sendiri! N dia penah tanya tokmi, tepon tokmi ada game tak? Tokmi pun jawab, tokmi takdok game... hahaha...

And nak tahu, masa umur 3 thn+ dia penah main game dlm enset aku sampai level 17... huhu. Tak tipu! Aku sendiri tak lps game tu. Mmg kena guna IQ. Game yg arnab mkn carrot tu, kena makan sampai habis. Blh lalu sekali jer kat satu2 laluan tu, kalau tak mati. cam tu la... Huhu.....

Aku bkn nak citer zukhruf tu bijak sangat, tapi nak korang tahu budak2 skg 'jange mmain'!!! Bkn macam kita dulu2 lagi... Terlalu advance! Jgn kite under-estimate.......

Pendek kata apa lagi yg tak blh dilakukannya???

Ermmm..... dia tak pandai mandi sendiri jer lagi. Actually pandai n penah mandi sendiri (dah lama) cuma aku la yg tak harap sgt dia mandi sendiri... di samping menghabiskan byk air, takut tak bersih! Lgpun, mandikan la jugak dia sbg tanda ku tak abaikan dia...

Makan pun kdg2 suap jugak dia... Dia pun nak suruh kita suap... Itulah...

Tang membaca plak, dia dah blh baca suku kata mudah cam saya suka baca buku... n baru nak pandai baca yg cam makan, mandi, ikan, taman. Kalau bacalah anakku duk buku 6 (stil)... Aku yg selalu tak sempat nak ngajar dia... huhu.

Iqra' pun stil duk buku 2 lagi... Yg kena baca panjang pendek tu.... Kena bg dia paham betul2... Kalau ikutkan dah lambat dah dia. Anak jiran (x-jiran actually) dah buku 4. Kesian dia. Aku yg tak bersungguh sgt nak ajar dia. Nanti la, ku akn sungguh2 ajar dia...

Oh ya, semlm ada sambutan hari raya kat sekolah (tadikanya)... Kena bwk kuih raya n pakai baju raya. So berbaju melayu la dia. Aku pun gi jugak sekolah dia, saje nak snap gambar dia ngan kawan2 n cikgu dia... Seronok tul budak2 tu..........

Ku akui, kdg2 mmg aku kurang sabar ngan zukhruf. Tambah2 lagi bila dia buat hal... Yer la, sejak ada adik ni mmg dia saje buat hal nak suh kita marah.... Sengaja! Kalau tak sabar ku pukul jugak dia.... Huhu... Tapi kena berpada2 la.. Then, kena tanya dia, kenapa umi marah abang? Dia tahu apa silap dia... Kan dah ckp, dia sengaja... Selalunya dia akn minta maaf la n cakap, abg taknak buat lagi.... Tapi itulah budak2, esok dia buat pulak... huhu.

Mcm Dato' Dr. Fadzilah Kamsah ckp, budak yg bijak pun kena ibu bapa dia ulang benda yg sama (ckp benda yg sama) sampai 200 kali baru dia ingat n betul2 lekat dlm hati n ingatan dia... Cam bgtau, lepas mandi sidai towel kat sini... Lps mandi sidai towel kat sini...... Itu utk budak yg pandai!!!

6 comments:

nikNadim said...

aii budak2 zaman sekarang ni mace2 pandai...naufal tu baru umur 2 tahun tapi kalu bagi labtop dio tahu dok nk klik situ sini...maju sungguh...

kaklong nuzula said...

hihi...itula, budak2 zaman loniey... kito kecik2 dulu kompute desktop pun takdok, laptop lagi la toktahu gapo dio!! mace zukhruf, dia tahu nok cari mana nok on laptop sapo pun (dia cam butang on tu). nok sambung sendiri plug cas bateri tu pun tahu... huhu.

EdaManAli said...

ank buoh ida, kt YouTube tu asik tgk Pocoyo je. Pocoyo bahasa Spain pn dio layan. sapa dh tau a few word dlm Spain. huhuhuuuu...ank2 buoh yg lain mmg expert game mcm zukhruf jgok...ank2 ida blom napok lg...nk bg sntuh komputer tuh tkut kekgi abih ilang sume file2...huhuhuuuu...

Segenit Puteri Bunian said...

adam, pate tgk aku bukok pc mesti ccongok tunggu aku bukok youtube cito usavich, upin atau in the night garden.dok pun, pimp my ride.

Asyida said...

Betul!
Memang stuju sangatttt
bebudak zaman skang nih terlalu advance!!! huhu...

p/s: mcmnerlaa Hariz nanti esok2..heee...tp ayahnya dah awl2 pesan kat ummi die nih...jgn bg tgk kartun kat astro. stakat tgk kartun kat tv1-tv3 ok lagi sbb die tak bersiaran 24jam.huhu.

kaklong nuzula said...

teh ~ kalu tgk kartun hok jenis 'lembut' takpo... ni duk tgk hok 'keras' gitu... lagi lasak la jadinyo, cam zukhruf ni. huhu.

mc syu ~ zukhruf tgk kartun kat tv9yg kul 2 sampai 5 ptg tu.. mujur gak takdok astro. kalu ado tok tahu la. ni skg ni pun acu jah ore bukak kompute sibuk ngan dia la....