Wednesday, October 21, 2009

My CDing journey

Ye, dah hampir 2 minggu saya ber'cd' utk Auliya. Tapi kalau kira, berapa hari n berapa kali je.... Sbb ada 3 cd jer... 3 tu sekejap je habis (dipakai).. Then kena basuh. Masa dlm basuhan (pengeringan) tu lagi lama sebenarnya drp masa pakai... hihi. Sbb saya basuh tgn, ada la berapa kali je basuh mesin (sebenarnya elok basuh ngan mesin basuh). Takkan nak basuh 3 ketul tu aje ngan WM... Melainkan saya spin sekali bila basuh baju2 si chekmek ni.........

Pengalaman saya setakat ni mmg selalu BOCOR! Leaking aje!!! Huhu... Dr apa yg sy baca, ramai yg hadapi masalah ni pada awal2, mungkin sebab tahap penyerapan insertnya belum lagi superb! Itu pun saya dah basuh (pre-wash) 3 kali.

Rupa2nya kan lagi lama kita pakai (lagi banyak kali kita basuh) si CD ni lagi elok daya serapannya.... Begitu rupanya! N nak tahu? Rupa2nya used CD ni org jual (masih laku di pasaran) n ada org nak beli!!! Dan mmg ada org yg mmg nak used one sbb tahap serapannya lagi bagus!! Tapi takde la sampai dah buroksss tuuu....... Hihi.

Bila selalu leaking, saya rasa kecewa jugak la. Mungkin sbb cara pakai yg kurang betul. Lagipun saya konfius nak buat saiz S ke M (pampes dia dah saiz M). Rasanya saiz S lagi ok, ngam2. Mungkin buat saiz M yg mudah bocor tu (sbb tak fit baby well).

Pastu rasanya utk sekali kencing aje la menda ni (if dia kencing byk). Skali tu pun husyyy habis sampai kena seluar. Dah la si chekmek ni duk nyulur.... Aduiiii.... habis lantai dia seret ngan air kencing tu.... Ketensionan jugak la aku... Kena mop lantai lagi... Huhu.

Rasanya nak sedap kena ada 10 atau 12 la AT LEAST. Kalau nak fully CD di siang hari ni, nak bagi dan basuh n pakai balik. Lagipun setakat ada 3 je ni serba salah nak basuh ngan Mr.WM. Agak tak praktikal la benda ni kalau ada sikit. Aku hajat mmg nak beli lagi la...

Oh ya, bila dia poo poo tu... kena buang terus la segala kotoran itu. Tonyoh2 sket n then rendam sekejap (dgn sabun Pureen ABD yg mmg guna utk basuh baju chekmek ni). Lps tu bilas la n jemur. Hilang segala kesan stain tu.... Takde masalah. Tapi yg ku musykil, si chekmek ni selalu berak dlm cd warna pink..... nape yer? (pstt.. tak boleh ke sebut berak dlm blog?)

Pendapat saya antara CD dan DD;

- Nak dibandingkan dgn DD (disposable diaper) mmg lagi senang yg amat guna DD.. hihi.. Tapi tu la fikir byk benda yg no kompromi ttg DD ni.
- Kalau pakai DD kita tahu (blh nampak) dia kencing dah byk mana... Kan nampak pampes tu nipis lagi or dah berat ngan kencing... Ni pakai CD kite taktahu dah kencing ke belum, kalau kencing byk ke sikit... Tgk2 dah bocor!! Kalau nak tahu dah kencing ke, adakah kena masukkan tgn ke dlm cd tu???
- Mmg lagi tebal CD berbanding DD (tapi takde la tebal sgt!)... Kalau budak yg dah besar sket takyah pakai seluar pun takpe. Ni baby kecik lagi (tgh nyulur n nak merangkak... sejuk pulak kaki).
- Rasanya kebarangkalian utk bocor adalah tinggi CD. Mcm DD kan amat jrg la bocor, sbb dia ada leak-guards.
- Bila kebarangkalian utk bocor tu tinggi, jadi selalu la kena tgk. Dlm 1 jam sekali. Kalau pakai DD sedap la nak wat keje (takyah pk takut bocor!!).

Ini hanyalah pendapat awal n secara peribadi saya!!

Apapun, ku mmg dah jatuh chenta ngan pocket cd ni... Akan ku teruskan jugak perjalanan yg masih terlalu awal ni.......... Semoga aku tak give-up..

p/s: Sungguh kreatif org yg cipta modern nappy esp pocket cd ni...... Bilakah saya pula nak jadi inventor ni??? Hikss.. Kalaulah saya dpt buat CD yg memenuhi keperluan sendiri n lps tu jadi pengeluar CD dgn jenama sendiri....... hohoho!! Apapun semua inventor bermula dgn pengguna kan?? (Saya ada jumpa blog seorg ibu yg buat sendiri fitted cd sampai berpuluh2... Oh ya, cara nak jahit CD ni pun ada dlm website HOW TO...)

11 comments:

jie @ azie said...

oo..lagu tu rupanya kalu dgn CD ni..
jgn putus asa kak long. hidup CD.
jie ni tak tahu la bilo nok ber'CD' nih..huhuhu

kaklong nuzula said...

Jie bila2 masa blh beli kalu betul2 nak bercd. Tok pun try je dulu beli berapo... Tgk macamana. Mesti comel amzar bercd.. hihi.

firdaus said...

wah, seorang ibu yg cekal..
kaklong mmg penyabar..tp kalo mcna rasa dah lama give up..hehe..apa2 pon kita kena cuba sampai berjaya..alah org dulu2 leh je pakai lampin kan..hehe..

Asyida said...

saya sangat suka baca entry kamu!
sangat terhibur...hehe

kaklong nuzula said...

mcna ~ aah mcna, itu la org dulu2 lagi la payoh pakai kain lampin biasa tu. dah la nok basuh pun susah... byk2. huhu. semoga kaklong tabah dan gigih... haha.

syu ~ apa yg best nyer?? n apa yg terhibur nyer??? hihi...

Lynn Nasir said...

salam pn. nuzula,

insert jenis hemp tu, kalu nk ikutkan better dr insert microfiber. daya serapan dia lg bagus. tp, ada gak lg bagus dr dua2 tu (dan harga nye mahal)..iaitu insert bamboo & soaker wool. try la buat research kat internet ni. mudah paham. tgk kat cni: http://www.niceclothdiaper.com/Diaper%20Inserts.htm

CD RRP tu jenis poket, so kena ada inserts. mcm sy, sy buat sendiri. ada yg dr tuala lama, tuala kecik2 yg selalu kita guna kat dapur tu, lebihan kain flannel yg wat CD (lipat2, jahit jd bentuk insert), dan baru2 ni sy beli tuala microfiber kat kamdar-potong2-jahit tepi. tu utk insert.

CD ni tak penah bocor (ikut pengalaman sy la) sbb suar getah pureen tu mmg fit size anak2 sy. dgn syarat, jgn la sampai 4 jam baru nk tuko..mmg terperah la kencing tu..heheh! kalu sy maleh nk pakaikan suar getah tu, CD tu akan serap abes lembapan kencing tp tak meleleh/menitik kuar dr CD. p/s: anak2 sy sorg dh b'jln,sorg merangkak. sgt aktif.

mudah kering sbb tak tebal. pastu bleh diadjust patternnye. skang ni sy ada buat yg dgn velcro (zrap-zrap!). lg senang, sbb sy maleh nk beli pin lg..hehe! sbenarnya mcm2 version CD RRP sy dh buat (ubahsuai sendiri). nnti sy update kat blog dgn gambo2.

try tgk ni:

http://ibu2anak-kisahkami.blogspot.com/2009/09/parcel-arrived.html

http://ibu2anak-kisahkami.blogspot.com/2009/09/cloth-diapering-my-kiddos.html

thanks sbb sudi singgah blog sy. see ya!

Asyida said...

best dan terhibur dengan ayat2 kaklong masa nak citer tu...ekekek

kaklong dah teror berblogging skang

kaklong nuzula said...

lynn nasir ~ thanx a lot ya... penerangan panjang lebar kat sini. sblm ni ada la dgr psl insert bamboo, cuma hemp jer la tak penah dgr, apelagi tgk... hihi. nanti saya refer to blog awak. thanx again!

mcsyu ~ hiks... ape yg terernyo mcsyu???!! haha... mcsyu lg senior dr ore...

dailyclickclicks said...

salam kaklong nuzula,

pakai jela symbol tu, mmg buat for everyone to share pun .hehe
btw regarding your cd washing method,
jgn guna pureen ABD, bcoz dlm tu ada component (i think bleach agent or somethin like that ) yg boleh mereputkan cd cepat on long term. use pureen HAD instead ye. sayangg kang beli cd mahal2 reput cepat. n no need to rendam pun, bilas je dah cukup, then masuk w/m . hope this helps!

itu je, happy cd-ing!

mama danial and eva said...

kaklong nuzula,

boleh tengok rupa hemp insert kat sini http://mdanial.blogspot.com/2009/06/review-crazy-momy-cloth-diaper.html

by the way, saya nak letgo 2 CD babyland dan 2 cd freshbots.
http://mdanial.blogspot.com/2009/10/cloth-diaper-to-let-go.html

(untuk review, puan lynn nasir pakai babyland sebanyak 23 keping -wah banyak betul- boleh tanya dia kot..saya jarang pakai CD ni, anak tak muat)

kalau berminat, beritahu ya.

mama danial and eva said...

pendapat saya, CD 40-50 ringgit ni kebanyakannya mesti akan bocor. (cuma Lunatots AIO setakat ni saya cuba yang tak bocor)

tapi CD oversea pun, tak semestinya tak bocor. bumgenius saya selalu bocor (chet! tak berbaloi dengan RM83 sekeping).

yang tak bocor pada saya rumparooz dan grobaby saja. kalau pakai grobaby , saya tidur dan pergi jalan dengan konfiden saja, sebab dia memang tak bocor 9setakat ni lah, alhamdulillah). kalau puan nak cuba lah...

*saya tak jual CD-CD ni, tak dapat komisen apa pun, saja nak kurangkan pening kepala ibu-ibu yang pening bila CD mereka bocor...saya pun pernah mengalaminya huhuhu :D...penat tau, basuh baju, tilam , seluar ...