Sunday, October 18, 2009

Susunan tempat tido....

Hiks... Taktau nak letak tajuk apa... Tapi tu la yg aku nak cakap...

Dah lama terfikir dan berfikir psl ni, esp org2 yg ada 2 org anak cam aku nih... Heheh...

Yer la, masa berdua dulu, takde masalah... Tido je la.....

Masa bertiga, sama ada si kecik di tgh or di sebelah kite (si ibu)... Taktau la kot ada yg tido bwh ketiak ayahnya... cam aku, anak2 mmg tido tepi aku la; senang nak bf depa, sbb mmg jenis yg tido ngan susu!! Musykil org yg anak blh tido dlm baby cot... Mungkin sbb ajar dari kecik, tapi kalo bf camana erk???? (Cam si chekmek ni n zukhruf dulu pun, dia tau bila nak aje, ada... nak aje, ada... mulut dia tu bila cari jer terus dapat... huhu)

And dah berempat ni.... buntu... buntu.... sungguh buntu.....

sbb ada beberapa kekangan;

1. Zukhruf nak tido sebelah aku (nak peluk umi katanya). Kdg2 nak tido sebelah adik dia, tapi tak bagi sbb dia jenis tido yg very the lasak... kdg2 ke ats, ke bwh... huhu. kaki dia ke mana2 ajeee...

2. Auliya pun kena tido sebelah aku....

3. Aku nak tido ngan abah dieeeee..... Hihi..

4. Tak muat tido kat ats tilam tuuu... Oh ya, mmg kami takde katil yer, ada tilam yg besar aje... So mmg kena hampar toto la kat tepi, utk org yg tak muat kat ats tilam... Hihi. (Sebenarnya penah tido ber4 kat ats tilam tuu.. huhu. Tapi aku pun jenis takleh tido sempit2... rimas!).

Masa bertiga dulu, bila zukhruf dah tido angkat dia letak kat bwh... hahaha... Tapi dia pun dah pandai, taknak tido kat bwh... Isk... Nak beli tilam yg besar satu lagi macam grand sgt plak... lagipun byk makan space....

N fyi, kami dr awal kawin mmg takde katil or set bilik tido ke apa. Tak beli (myb selagi takduk umah sendiri)... Lagipun dgn anak yg tido tak statik ni agak tak yakin nak tido ats katil.. (Musykil mcmana org lain blh tido atas katil... Gerun dgr cite baby jatuh dr ats katil ni.. huhu)

Nak asingkan bilik tido utk zukhruf??? Yer, tapi bila dia dah dekat 7 thn nanti la. Hajatnya nak beli katil yg cantik2 (boyish! cam bentuk kete ke) utk motivate dia tido sengsorang. Tp tu cam lambat lagi.... Ni yg skang ni dulu macamana yerrr???

p/s: Tido sorang lagi senang!!! Kihkih..

Nota kecik: Sebenarnya auliya dah penah jatuh dr tilam tu... huhu. serik.

10 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

ahaha..ingatkan saya sorg je tgh dilemma pasal nak pisahkan tempat tidur nih..adam tuh lonih malam tahu² je tengok dia ada kat tgh antara saya ngan hubby.tak pun kat kaki daddy dia.sebelum nih dia tido sorg² je depan tv atas toto. saya ngan hubby tido dlm bilik.tp xtutup la pintu.loni nih lepas hubby psg ekon, dia pun nak tumpang sekaki. memei rimas la.sangat tabik spring kat mat saleh hok sejak beranok lagi train anok demo tido dlm bilik sorg² dlm cot.kito melayu nih mls nok gi mari ulang alik bilo dgr dia nangis.nok² pulok kalu jenis baby hok poyok/ nyusu tak kira masa.

Asyida said...

tulah kan....dah bermepat skang nih mcmne eh?

jie @ azie said...
This comment has been removed by the author.
jie @ azie said...

samo la dgn kes jie nih kak long..pening jugok psl tmpt tido ni. zikry still nok tido skali, nak tido pun dok gote lagi.. jie buat gini, letak toto kt tepi katil. jie tido tgh2 antara amzar & zikry. en one tido sore atas katil tp kdg2 dio join jugok tido kt bawah. tok berani nok tido atas katil sbb amzar tido lasak, takut amzar jatuh katil. hehehe, kena sacrifice sblm amzar besar..kalu dah besar skit bolehla tido dgn abg.

kaklong nuzula said...

hahaha... sebenarnya lama saya berfikir sblm buat entry ni (yg agak memalukan ni), kot2 saya je yg hadapi masalah ni... hihi...

teh ~ tu la, saya pun heran camane org putih blh letak anak dia tido dlm bilik sorang2... kalu saya.. mmg la blh tido dgn aman, tapi kalau budak tu nangis mau sampai ke pagi tak dgr... haha.. harap sungguh org putih tinggal cam tu anak depa. kan ada kes sudden infant death (SID) ke cam tu la, yg kes mati tiba2 masa tido tu... huhu. Nauzubillah.

kaklong nuzula said...

Syu ~ Aah syu, itu la dah berempat ni. Hariz camane? Tido kat tengah2 ke dia... hihi... Mana tahu tak kasi can kat umi ayah dia...

Jie ~ Hehe.. masalah dok. Tapi jie nati amzar dah besar sket, molek la tido 2 beradik tu. Doh 2-2 boy tu seney la.... Itu la, mace auliya ni pun dia kuat berguling, bergolek sana sini masa tido..

EdaManAli said...

heheheee...iman tdo dlm playpan dulu k.long...nk tdo bg bf, lps pejam mata angkat msuk playpan. kalu bngun mlm eda angkat plok dio bg bf. bilo bsr, nk tido tepek nga kito. aisyah xnk dale playpan. nk tdo tepek jgok...tp bilo aisyah ado, beli tilam bujang ko iman, letok sblh katil(katil kami sgt rndah, eda dh modify, potong kaki bg rndah...hehehee...)iman tdo situ, skrg xnk dh, nk tdo lua dpn TV, sbb pns dlm bilik. so, aisyah replace iman tdo atas tilam bujang tuh. kami masih b'dua ats katil queen kami...heheehee...

kaklong nuzula said...

wah seronok la eda blh berdua-duaan gitu... heheheeee....

Nurul Ulfa said...

kak long..
anak-anak ufa bagi tido kat bawah..the king and queen tido kat atas..sebelum tido ufa BF khairin kalau dia terjaga tengah malam ufa akan terjaga juga..so turun ke bawah bf dia..pastu lepas selesai naik ke katil balik..anak2 ufa mmg tak bole bagi dorg tido kat katil takut jatuh..sbb dua2 tido lasak..tido kat bawah atas tilam pun selalu je end up tido kat lantai..ni kan pula tido kat atas...ufa plan nak pisahkan tempat tido bila khaizuran dah 4 tahun..pastu sbb dua2 boy bolelah dua2 sekali tido bilik yang sama.. bagi ufa once dia dah tau cakap..dah tak sesuai dia tido sekali..apa pun begantung kat diri masing2..only you know the best for your family

kaklong nuzula said...

Ulfa ~ Aah kan ufa. Betul gak tu. Once dia dah tahu cakap patutnya dah asingklan tmtp tido dia... Cam zukhruf ni. Ntah la nape kaklong tak begitu take serious psl ni.. Mungkin dah kena stat fikir ni. Sbb umur 7 thn tu dah mmg kena asing, means kena mula sblm tu lagi la.... Apapun, thanx ufa krn menyedarkan kaklong!!

p/s: elok jugak cam ufa dpt 2 boys yg tak begitu jauh beza umo cam tu. nanti senang nak separatekan diorg dari bilik tido kite...