Tuesday, October 6, 2009

Mari kita ber-CD!!

Alhamdulilah, CDs pertama auliya yg ku beli udah sampai tadi dan skg ada di jemuran. Ngeh, ngeh, ngeh... Org lain dah lama ber-CD, aku baru nak mula... huhu.

First impression? (Kali pertama tgk menda ni, mmg tak penah tgk)
Oooo, camnie rupanya benda alah ni... Ermmm ok. Looks good. Ooo camnie rupanya yg dinamakan insert tu. Aah la, cam tuala. Oooo cam ni lapisan PUL (yg kalis air itu). Ermmm, rasanya benda ni mmg mahal la (bg yg kurang berkemampuan). Mungkin dia punya material utk insert n PUL itu yg menjadikannya mahal..........

Kenapa baru bermula?
Aku baru tau psl CD ni pun sejak jadi blogger nih. Huhu. Needs time to read, to understand (ttg jenis, how it works) and to analyze.... Lagipun aku rasa ni masa yg sesuai utk bermula (si chantek ni dah bertukar ke pampes size M). Kalau nak mula since newborn tu aku rasa menda ni agak bulky (walaupun size S utk >3kg). Mmg ada org yg mula since newborn.... Masing2 la....

Apa yg menarik minat saya utk ber-CD?
Jimat? Ya, sudah tentu, in long-term.
Mesra alam? Ya. Saya taknak lebih byk sampah berupa pampes yg dibuang oleh kami. Seorg bayi akan pakai sehingga 7000 kpg pampes, selama 3 thn!! Bayangkan byk mana sampah utk seorg budak???? So... I rela basuh.
Selamat? dan lebih sihat. Ya, ni yg utama. Selamat dr nappy rash. N u know what, rupanya ada bhn kimia berbahaya dlm pampes (disposable diapers). Huhu....

Jenis?
Ni beli yg one-size-pocket-diaper (button). Nak beli gak yg velcro dlm jangka masa terdekat ni. Ermmm, nak try jugak yg AIO n mungkin AI2 one day.

Brand?
Ni beli yg coolababy jerk. Hajatnya nak try semua brand, esp lunatots n KS... juga brand yg mahaiii2 tu (mak aihhh berangan!). Nak tahu gak apa yg best sgt tu................

So?
Kena cuba dulu la, at least 1 week. Ni kena pre-wash dulu ni. 2, 3 kali baru leh pakai. Ermmm.... best jugak kalo leh jadi reseller niee..... Huhuhu.... Apapun kena gain sebyk mgkin ilmu n pengalaman dulu.... Yang penting, saya amat menyokong ibu-ibu semua ber-clothdiapering utk baby kita...............

8 comments:

echan said...

mcm teringin nak ber-CD jugak. tapi ntah bila. masih mentah lg pengetahuan. huhu..

eh ada byk jenis ek? bole suggest mana paling best tak? ada gak tgk2 online, byk sampai pening nak pilih yg mana. heheh.

Segenit Puteri Bunian said...

saya geli nok basuh inti CD itu nanti! haha...hok anok sdiri pun kembe.

kaklong nuzula said...

echan ~ saya pun slow2. baca sket2 lama2 jd bukit la... haha.

aah, ada byk jenis. dr yg saya baca, ramai yg guna one-size pocket ni. Skg ni ramai gak guna aio (all-in-one), insert dah dijahit siap, tapi dr review yg tu lambat kering.... pastu dr segi lekatan dia, button or velcro (srap).

teh ~ haha... awak ngembe ko... sembur ngan air kuat2 jah bg itu benda seme pegi....

jie @ azie said...

nok ber'CD' gok la kak long...boleh dok kak long ajar jie mcm mana nok guna pahtu cara nok basuh.. jie guna drypers amzar tokleh guno brand lain mesti naik rashes..

Asyida said...

tepeklaa gambar CD auliya yang kaklong dah beli tu..nak tengok!!!!

SILA TEPEK DENGAN KADAR SEGERA!!!

kaklong nuzula said...

jie ~ meh la kita sama2 berCD. jie ada cikbik tu lagi senang. blh cikbik yg basuhkan. hihi. cara nok guna tu mace guna pampes jah. kalu yg AIO tu meme sebijik mace pampes (cuma jgn buang dah la!!!).

yg pocket (yg mcm kaklong beli ni) kena masukkan insert (soaker) dulu. then pakaikan la kat baby, mcm pampes.

ttg cara basuh tu tok payoh mano. nanti la kaklong buat entry lain. tokpun jie google jah, "cara basuh cd"... hehehe... oghe semua tanya en.google n suka search image.

insya-Allah, dari review org yg dah guna cd ni takde masalah rashes, sbb kain bhg dlm dia tu sesuai utk kulit baby....

kaklong nuzula said...

mc syu ~ hihihi.... oghe tok amik gambar pun. sama jah dgn yg ada dlm intenet ni. mcm tu la. hehe. ore beli warna pink, purple n biru muda (3 jah baru). geram jgk tgk warna lain.

sebenarnya kompute oghe ni tokleh baca USB port, jadi tokleh masuk la gambar2 dr kamera. aritu sedap la, guna kompute kat rumah kelate.

nikNadim said...

kalu ado maid mmg aku guna CD