Monday, October 12, 2009

Kasih seorg ibu

Duk cite psl si chekmek Auliya je selalu kan... Bkn takde citer psl zukhruf tapi terlalu byk kalau nak diceritakan.. huhu. Mcm2 pesen, mcm2 hal. Biasa la, bdk2 kan. Membesarkan zukhruf mmg cukup menguji kesabaran, that's all I can say...

Bkn bermakna saya pilih kasih between Zukhruf n Auliya (sbb selalu duk citer psl Auliya). Hoho... Tidak yer... Seorg ibu sayang semua anaknya. That's amazing! Si ibu bisa membahagikan kasih sayangnya antara 10 org anak... waima lbh dr itu pun blh!!

Dulu (sblm ada Auliya) saya terfikir dan berfikir juga macamana nak bahagi kasih antara anak2; how to sayang semua anak if ada more than 1 anak???? Tapi semuanya 'go on' cam tu jer lps dpt Auliya. Mmg kedua-duanya ku sayang.... Tiada yg lebih, tiada yg kurang!! I wonder if ada ibu yg pilih kasih... Huhu. Kan semuanya keluar dr rahim kita???

Saya pernah bertanya kpd Nik (mak sedara sy) yg ada 5 org anak (seorg pmpuan), macamana yer sayang seorg ibu? Jawabnya, semua anak kita sayang, sbb semua anak ada keistimewaannya......... Begitulahhhh.......

Saya tak tahu pula mcmana dgn umi saya... Tak pernah la pulak tanya, umi sayang kat sapo???? Wakaka... Soalan itu pun rasanya tak patut, tak perlu ada.. kan? Rasanya sudah tentu semuanya umi sayang, antara kami 7 beradik ini......... Sbb kami tak pernah rasa umi double-standard, pilih kasih, pilih bulu and membeza2kan antara kami adik-beradik. Tak pernah la rasa umi sayang kat ida lebih ker, eming lebih ker, amir lebih ker, atin lebih kerr... wani lebih kerr... mardiah lebih kerr........ Kalau betul, semuanya umi ckp betul n kalau tak betul semuanya umi ckp tak betul... Begitulahhh...

Satu ucapan TAHNIAH utk kedua ibu bapaku dlm membesarkan kami adik-beradik........... Cam atin, wani ngan amir, aku pun faham kalau mereka kurang mengerti erti susah, sbb mereka lahir2 n dibesarkan ketika keadaan jauh lbh senang.... nak dibandingkan ketika aku ngan eming, mardiah n ida dulu (4 serentak sekolah masa tu).... Itu pun kami tak pernah rasa ada kekurangan dlm kehendak dan keperluan kami yg tidak dipenuhi oleh umi dan abah.....

Bg aku la kan (back to my story), mmg lain (berbeza) dari seorg anak kepada 2 org anak (dan mungkin 3, 4, 5 org anak nanti)... Masa sorang anak, mmg dia sorang sahaja tumpuan kita, dia sorang saja tempat kita menunjukkan sayang, dia sorang saja buah cinta si jantung hati kita, dia sorang saja utk kita berhabis wang (kalau yg mmg jenis berhabis utk anak la).

So bila dah ada 2 ni (dan mungkin lebih slps ini) mmg kena bahagi2 kasih, bahagi perhatian, penuhi keperluan semua..... Dan ini agak susah sebenarnya agar si abang (or kakak) tidak rasa tersisih, tak rasa ibu lebih sayangkan adik dll... Kita tak faham macamana si anak rasa except kita cuba rasa apa yg dia rasa. Tambah2 lagi dpt adik bila dah 4, 5 thn (dah pandai cakap, dah byk kehendak, dah pandai mberontak). Even yg umur 1-2 thn pun akn sedikit meragam utk raih perhatian ibu bapa, if dpt adik dlm usia itu.

Mungkin pada awalnya perhatian kita lbh kepada adik. Yer la, sbb dia masih baru (baru lahir!), perlukan perhatian dan sepenuh masa kita utknya. Lihat saja dlm pantang. Tempoh itu juga sebenarnya adalah masa penyesuaian; penyesuaian utk si ibu adapt dgn suasana baru, juga penyesuaian utk si kakak or abg (bila ibunya dah ada org baru selainnya!!!)

Tentang expenses pulak, tak tahu la nak cakap (antara adik or abg yg byk). Semuanya mengikut keperluan. Cam kami, utk Auliya tentulah for her dispo (pampes) ajelahhh yg mmg wajib. No expenses for susu. Zukhruf pula utk yuran sekolahnya n kadang2 beli buku or apa2 makanan yg dia nak... sgt jarang dah beli mainan.

Expenses utk kedua2nya adalah baju la.... tp juga mngikut keperluan. Bila zukhruf kurang seluar, kena beli seluar utk dia. Bila si adik kurang baju tido (byk yg dah kecik) kena la beli baju tido utk adik. Cam tu lahhh.... Masa nak bersalin n awal2 dpt auliya dulu tentulah more expenses for her.... Kesimpulannya, semuanya MENGIKUT KEPERLUAN.

Jie n kwn2 yg ada 2 or more kids pulak camane rasa????

4 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

aku pun sokmo dok pikir, segho tok sanggup nok branok lagi sebab lonih segho saye gilo ko adam. dei branok lagi gak, keno bagi².ishk...tokleh imagine la.

kaklong nuzula said...

hihi... yo ko teh... meme la masa anak sorg cara sorang, then anak 2 cara 2.... itu la, kasih seorg ibu... aku pun dulu tokleh imagine jugok...

MiJa said...

ermm...
duk berkira2 nk tambah anak..
part ni mesti akn jd issue one day kan..cemana la zharif kalo ada adik..betul ke dia nk pukul adik dia?aku sbg mak mesti protect adik manjang..ishk..kesian zharif..
huhu haih..

kaklong nuzula said...

mija ~ hehe.. kite bagi adik kat dia pun utk dia jugak, sbg kwn n teman bermain.. hihi.. seronok jugak tgk ada kwn ore yg anak 3 sorg sethn, blh berkawan2 la antara diorg... kalu sorg cam zukhruf dulu sian dia takdok saeng.... zharif ok kot, dia good boy.

kebanyakan bdk bila dpt adik, mesti nak cium2 adik. jrg sgt yg ngenak adik. itu la kena suh dia sayang since kite ngandung lagi... kena bgtau, baby ni adik abang, anak umi jugak... kena sayang kat dia... huhu.