Friday, August 28, 2009

Suami cerewet makan....

Ni WHI tajuk suami cerewet makan... Alhamdulillah, suamiku itu tidak cerewet makan. Mmg tak cerewet la.... Apapun yg aku masak dia makan. Takle byk kerenah, cuma dia suka alah ko manis sikit.

Mcm goreng mee ker mihun, kena bg rasa manis sikit la.... (kena buh gula sket la dlm masakan). Selera kelate katakan. Kalau air pun cam milo, teh kena ada rasa manis jgk la.... Tapi aku kdg2 kurangkan jugak manisss itu... Hiks. Takmo bg dia minum manis2. Dlm sehari bg encik suami minum air manis sekali @ 2 kali jer....Hehe, ikutkan dia nak minum air manis jerrrr....

Oh ya semlm WHI tajuk isteri malas masak. Akukah itu??? Hahaha. Aku rasa bila dah kawen n menjadi isteri ni takde can nak bermalas-malasan utk masak, esp suri rumah cam aku ni. Hiks. Except la kalau tak larat or tak sihat, cam tgh alahan ngandung ker.... Tu je la. Masalah tak reti blh belajar....

Aku pun tak reti masak masa mula2 kawen dulu. Huhu. Mmg tak reti la. Sbb dulu sekolah asrama (alasan!). Tapi bila dah kawen ni kena belajar n merajinkan diri jugak la utk masak.... Bukan nak bg org lain makan pun, nak bg suami n anak2 kite jugak.... Tak sangka Raja Azura mmg masak utk suami, even ada pembantu rmh.

And aku seboleh mungkin masak jugak la sbb encik suami tetap mengharapkan aku masak drp beli. Air tangan isteri n makanan yg dimasak sendiri lebih baik n berkat...... Huhu, masak jugak la even sardin + telur. Ada gak beli tu tapi jrg2 la. Kalau nak beli, beli kat tempat yg biasa beli jer ~ tempat yg mmg diketahui OK!!

Kalau bab fast food, encik suami bg kami makan (aku n Zukhruf ~ sekali-sekala) n dia prefer kami makan fast food yg dikenali drp makan warung........ Sbb restoran fast food terjamin kualiti n kebersihannya...... Drp warung @ kedai makan @ restoran yg tak diketahui n tak terjamin bersih n suci dari segi zahir n batinnn.....

Yea, suamiku ituuu sgt menjaga soal makan2 kami, sbb apa yg kita makan akan menjadi darah daging n dia taknak ada yg 'tidak bersih' menjadi darah daging kami. Huhu. Masa aku ngandung lagi la kena jaga makan2 n seboleh mungkin makan yg dimasak sendiri..... Eh, terpanjang lak citer......

5 comments:

jie @ azie said...

agree, kak long.. kalu bab2 makan ni kita kena cerewet esp kalu nak beli la..kalu kita buat sendiri kita tahu ..
p/s: doh prepare utk raya ker?

kaklong nuzula said...

aah jie, kalu buat sendiri kita tahu. iyer tu, kena cerewet kalu nak beli. heheh. bukan main beli jer, kain baju takpe tak jadi darah daging... hiks.

preparation raya gitu2 jer jie. baju raya budak2 ni dah lama beli, beli sikit2 bila jumpa time sale tu n ada yg makcik diorg bg. kalu nak pulun beli sekali gus ramadhan ni tokde. lgpun org ramai. kuih raya nampaknya nati balik kelate laa...

Segenit Puteri Bunian said...

wah..set² nih mugo terer masak. buat gapo² pun jjadi je. aku nih, serbo xjadi. masakan melayu la. kalu italian, western aku ngaku la aku handalan.. hehe... perasan. ok, takdok la henelei..tapi agak hebat la... wakakakaka...

nikNadim said...

syukur Alhamdulillah laa hubby ai jenis makey blako...hok perangat balik pon takpo...

kalu dpt hubby jenis hok nok mkn masakae panas2 sokmo tu aiyarkkk....sgt letihhh laa omakk!!!

p/s:zulaika...tagging ai jgn lupa taww...hihihi

kaklong nuzula said...

teh ~ aku pun tok terer la. hahaha. padahal dah 5 thn kawen patutnya buleh masak pejam mata la.. hihi. kalu gitu gak buleh blaja ngan mu la masakan western @ italian. aku ada la wak sekali duo jah cam spagetti tuh...

nadimah ~ ho, husband aku pong takpo hok perangat... tp tu la, tokkey nok makey hok perangat sokmo. haha.

p/s: Owhhh, kena tag ko. tok tgk lagi. nati aku tgk.