Saturday, August 22, 2009

Puasa hari ini.....

Alhamdulillah, selesai satu hari. Semuanya berjalan lancar. Tak terasa sangat penat, lapar or haus. Mungkin sbb cuaca yg mendung jer hari ni.

And mujurlah nyusu Auliya pun takde masalah. Susu still 'ada' hingga ke petang. Harap2 kekal camni la hingga end of Ramadhan.

Ptg tadi 'buat' bubur kacang hijau n puding jagung. Ntah, rasa nak makan 2 menda tu. Pastu masak tomyam campur (jer) n goreng ayam celup tepung (radix-HPA) tu. Simple je kan?

Arini tak membeli juadah utk buka puasa. Masak jer. Esok2 tak tau la. Tapi mesti nak membeli jugak, cam tahun2 lps. Tp selalunya encik suami je yg belikan...... Malas nak gi ngan Zukhruf (this year ada Auliya pulak!!).

Kalau bukak puasa aku suka banget sama itu murtabak.... Makan hari2 pun takpe. Hihi. Kuih muih aku takde la kemaruk sgt yg org jual tuuu (yg kat KL nih).... Teringin nak makan yg made in umah Perol ~ cam onde-onde, pulut sri kaya, butir nangka, kepek idung dll. Juga juadah nasi kerabu air tangan umi aku.... Ida cakap diorg kat umah tadi buat onde2, sira pisang n nasi kerabu. Sira pisang pun sedap!!

Setiap kali puasa, bila balik Kelate aku akan usaha cari makanan kegemaran aku ~ buah tanjung, jala mas. I likeee!! Takpun kuih lompat tikam... ermmm apa lagi yer yg aku suka. Tapi byk la yg aku suka kalau kat kelate............

Mcm thn lps aku masak sikit jer (dlm bln puasa cam ni), sbb masjid ni (masjid wilayah ni) ada bagi makanan (nasi) utk staff n utk sesape la yg nak. Mmg peruntukan masjid beratus ribu utk makanan bukak puasa ~ utk org awam jgk la.....

Thn ni nampaknya takde peluang langsung la nak bertarawih kat masjid. Thn lps ada la jugak gi berapa kali kat masjid wilayah ni ~ bwk zukhruf. Ramai jugak org pempuan n the budak-budaksss... Zukhruf 'berseronok' la ngan budak2 lain kat area belakang tu, mmg utk budak n mak2 budak yg bwk anak kecik (yg nak solat jgk). Ada aku tgk yg bawak baby kecik lagi... Masa solat tu diorg letak baby kat tepi...... Huhu. Siap bwk tilam n bantal baby lg. Kalau org pempuan yg betul2 nak solat duk kat saf yg elok la.

Mlm tadi n mlm ni dgr je la org solat tarawih kat masjid wilayah tu (mmg dgr, sbb rumah kami ni dekat sgt). Org ceramah pun blh dgr. Yer, dgr jer la..... Kalau aku nak gi jugak masjid n bertarawih (mcm ibu2 yg bwk anak kecik tu) rasanya takyah la ~ ngan auliya duk berguling2 merata ni n Zukhruf pulak duk membising. Tak yah la!! Baik buat kat umah jer (masalahnya nak buat kat umah pun masalah ~ si kecik ni bukan jenis tidur dan tidur dan tidur.... Huhu).

Nota: Onde-onde sama la ngan buah melaka, buah mulong or ada gak kawan aku panggil buah kekoh chaaa....

5 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

i like jala mas and buah tanjung too... hehe.. mak saya dah book buah tanjung and jala mas sohor kat Tikat utk saya. tengah bulan posa nih nak balik la kb ambik..

oho...saya kecik² panggil onde² tu buoh kekoh chaaa jugok ;p!

kaklong nuzula said...

mu pun suka gak ko jala mas n buah tanjung.. sedap dok? kuih di-raja zaman dulu2 tuhh...

hehe. mu panggil buoh kekoh chaaa jugok ko.... hiks.

jie @ azie said...

alosla kak long ..buat entry psl kuih2 ni.. tgh terliur ni nok make pulut kayo, lompat tikam, lakse, teri mandi..huhuhu..lambat nyer lg nk balik klate,waaaaa..

kaklong nuzula said...

ohoooo... ya ke jie. aah la, puteri mandi.... sedap tu. lakse pun ore suko jugok... sabar, sabar...

nikNadim said...

waaa jalo mas my peberett too...oso buoh tanjung...yer mcteh...hok sohor kat Tikat...hok saiznya besar tu dih...bukey hok tecit2 tu key...

wahh siap tgh bulan posa balik amikk...jelesnya haku!!!