Wednesday, August 26, 2009

Adik oliya dah nak makan??

Ataupun aku yg tak sabar nak suap dia makan?? hiks...

Ketika ini si chantek aku tu dah berusia 5 bulan setengah @ 5 bulan 2 minggu....

Ni ada aku baca tanda2 bayi sedia utk makan....

- Mengeluarkan air liur ~ Ya, selalu sgt
- Kerap terjaga pada waktu malam (mungkin tanda kelaparan) ~ Ya, memang. Nak tido ngan susu tu!
- Memerlukan penyusuan yang lebih kerap ~ Ermmm, ya kot
- Memasukkan apa sahaja ke dalam mulut ~ Hah, memang. Semua benda dia nak masuk dlm mulut.
- Bayi merenungi anda ketika anda makan ~ Yerr, memang. Mulut dia cap-cap tgk org makan.

Nie ada aku jumpa yg indon (tanda2 bayi sedia utk makan)

1. Sudah mulai tertarik melihat makanan. Jika dia sudah mulai memerhatikan makanan yang ada di piring anda, bahkan mencoba untuk meraihnya dan memasukkannya ke mulutnya, nah… ini berarti dia sudah mulai tertarik dengan makanan…

2. Bayi anda sudah bisa menegakkan kepalanya dengan baik. Kalau belum bisa, sebaiknya anda menunda memberikan MPASI kepadanya (MPASI = makanan pendamping air susu ibu)

3. Jika bayi anda sudah bisa memasukkan makanan dengan lidahnya ke bagian belakang mulutnya, berarti ia sudah siap.

4. Bibir bagian bawah bayi anda juga sudah harus bisa “mengambil” makanan yang ada di sendok (sudu la tu)

5. Usus bayi anda sudah harus bisa mencerna makanan yang masuk dengan baik (mcmana nak tahu? Tgk najisnya kot)

Jika setiap kali anda mencoba menyuapkan makanan kepada si kecil dan lidahnya terus mendorong makanan tersebut keluar, berarti dia belum siap diberi MPASI. Kalau begitu, jangan dipaksa…

So aku rasa mungkin by next week aku nak mula suap la. Nak try2 dulu la suap 1-2 sudu, tgk macamana respon dia..... Kalau ikutkan esok jugak aku nak suap ni... Dah lama aku bersabar, sejak dia masuk umur 5 bulan lagi ada tanda2 kat atas tu.

Tapi apa pun aku nak baca2 lagi info tentang makanan pejal @ pelengkap utk baby ni... Nak tambah lg ilmu.....

2 comments:

jie @ azie said...

try la kak long.. kalu auliya reject tu mmg dia tok ready lg la..
jie dah stop suap amzar sbb dia ada muntah lps makan, terus stop.

kaklong nuzula said...

itu la jie. Ooo amzar ada muntah ke jie... kesiannya.