Friday, August 28, 2009

Diorg kat umah tu....

Baca kat blog ida, semlm umi wat ikan bakar, singgang daging (kata ida special), juga kerang. N ida pulak wat onde-onde, puding karamel n kek pisang lagi... banyak tu!! Ari sblm tu, diorg wat jeput mmalah (wat pencicah sendiri) n rebus perut + air asam.... Fuh, akuk sukak itu.........

Cerita psl ikan bakar teringat pulak dulu kat umah kami tu ada pembakar elektrik. Kat atas dia ada palang2 besi utk letak ikan dll... Just sambung kat suis... yg aku nak citer, benda tu dah hilang sbb kena amik (or lebih tepat kena curi) ngan pengutip besi buruk... Cis, melampau betul diorg ni.

Benda tu baru basuh n letak kat luar umah, tgk2 dah takde. Sayang betul, benda tu byk berjasa tau.... n dah lama tu, dari arwah Mek ada lagi... Skg ni aku tak jumpa pun benda cam tu dijual. Dah takde kot skg. Kalau ada nak beli la. So kat umah aku skg ni pakai suatu benda berkatup ~ pesen lain pulak. Ntah apa nama dia, yg COSWAY rasanya, abah beli.

Kat umah aku (parents aku) tu ada umi, abah, Amir n Ida jer. Amir adik aku yg bongsu, darjah 5. Ida pulak yg baru konvo tu ~ yg sedang menanam anggur n menternak lemak, katanya..

Ida tu adik aku yg cukup rajin kat dapur. haha... Dia mmg rajin la masak2 n buat kuih raya. Adik aku mardiah pun cam tu jugak. Tapi rasanya Ida lagi rajin kottt.... Hihi...

So, kat umah parents aku tu ada 4 org je la... Kalau Ida dah keje nanti tinggal Amir je la. Wani pun duk asrama kat Teganung.

Kat umah mertua aku pulak tinggal umi ngan abah jer. Yer, panggil umi abah jugak. Suami aku lagi la, 3 beradik jer. Suamiku yg sulung, no.2 kakngah yg kapten askar kat melaka tu n no.3 Fikri yg masih blaja kat kelate. Sian diorg tinggal berdua jer, umi ngadap abah, abah ngadap umi... hahaha. Tu pun nasib baik 2-2 keja. Itu la, kalau anak sikit kan.... Tapi kalau anak 10 pun bila dah besar2 semua tinggal kita laki bini jugak nanti..... Huhu.

Oh ya, semlm aku wat sotong celup tepung ~ cicah sos. Tu menu istimewa Ramadhan kami kat sini (takle istimewa mana pun). Takpun udang pun best jugak, tapi udang dah habisss... Zukhruf pun suka.... Pahtu semlm wat air soya sendiri. Dah lama sgt tak buat sendiri, rasa nak buat sendiri pulak... Rajin kan aku? Teringat pulak zaman dulu2 adik aku Eming penah wat air soya yg sgt best, dia namakan SOYLI (Soya Ali). hahaha.

6 comments:

Cik areya said...

uish... bangga gak sy ade org cite pasal sy kat blognya...
thnx along... hehehehhe

kaklong nuzula said...

sajo jah nak memfemeskan mung... hihi. mung ingat dok SOYLI tu?

MiJa said...

bestnye baca kisah berbuka family ni.mija jugak la sorg2 kt sini,berbuka kt masjid,ngn kwn2,kt bilik...tu je la..

Segenit Puteri Bunian said...

wah..bertuah encik suami awak dapat bini kreatif memasak..

PIL awak tuh kira ok lagih. Mama saya tu lagi la lonely, dok sorang² ngadap muka dinding aje kalu anak² tak balik..

kaklong nuzula said...

mija ~ sian kat mija yer. nanti mija pun blh jgk kan bukak puasa ngan hubby n family. hubby mija cemana puasa kat ats kapal ekk.... dia pun mesti teringat kat mija n family...

kaklong nuzula said...

teh ~ takdok la kreatif mano pun aku ni... aah kan, kesian kat mama mu duk sorg2, mesti mngharapkan anak cucu balik ramai2....