Sunday, August 30, 2009

Cerita buka puasa....

Semlm Eming, Tihah (juga Haikal) n Fatin dtg buka puasa kat umah aku ni. Fatin adik aku yg tgh wat asasi law kat UiTM tu. Dia gi rmh Eming hari seblm tu n semlm Eming dtg hantar dia ke rumah aku la, sambil nak bukak puasa sama2......

Semlm masak jugak la - rebus kerang (again, sbb tahu diorg suka), goreng ayam berempah, sayur n sambal udang... Simple jerk... Pastu buat bubur kacang. Aku kalau buat bubur kacang mesti buh sagu n lepok (durian) ~ kalau ada la. N bubur ni aku suka makan ngan roti. Cubit2 roti tu dlm bubur n makan... Itu la style aku yg mula jadi ikutan zukhruf... Heheh.

N semlm buat air socau ~ soya buh cincau. Cincau yg cam agar2 tu dipotong dadu n buh dlm air soya tuhh... Saje nak wat sendiri. Kalau nak beli yg siap ni pun boleh jer (cam Yeos, Drinho tu), tapi rasa lagi puas hati buat sendiri. Cam kat umah kelate pun selalu gak buat air cincau sendiri. Beli cincau yg dlm bekas tu. Cincau buh dlm air bandung pun sedap jugak..... Lagi... kalau bukak puasa ni aku suka air laici, air tembikai ke (jus), carrot susu ke......... Ikut kerajinan tgn la nak buat apa....

Air, kalau nak beli, beli air tebu or air kelapa yg fresh dr buah kelapa jer..... Air lain2 tu kdg2 indah warna dari rasa... Huhu.....

Hari ni buat puding roti (again, kali ke2 dlm puasa ni... hihi). Hari tu tabur kismis kat atas tapi hari ni aku author sikit resepi, try buh jagung manis yg dlm tin tu. Buh sikit jer, dlm 3, 4 sudu gitu. Entah la rasa macam mana, buka puasa nanti la baru tahu......... Hihi, harap2 ok la..........

Pagi tadi, kakngah pulak dtg umah aku. Ni ada Fatin ngan kakngah la ni. Ni aku dah rebus kerang... Terus rebus lps balik dr kedai tadi. Mungkin masak ikan bawal hari ni.... Ermmm.... buntu jugak nak masak apa lagi (dah mmg aku tak brp pandai masak ni). Nak masak kari2 or kurma, rasa cam tak kena ngan selera.... Entah la... Tgk la apa yg jadi nanti... Ermmmm, kalau dapat asam pedas ikan pari pun best jugak nieeee, tapi ikan pari susah nak dapat.......

p/s: Tiba2 teringat kat tepung pelita kat kelate... huhu...

------------------- Update -------------------

Proud to say that puding roti jagung aku tu ok yer ~ kata Atin sedap!! Jadi, kalau sesape nak try buh jagung tu boleh la. Ok jer...

2 comments:

MiJa said...

wah...baca menu2 ni semua mmg menggiurkan!huhu tepung pelita..alamak,rindu kt kelate...

kaklong nuzula said...

hehe. mija pun suka ker tepung pelita? sedap kan... kalau org luar kuih talam, tapi ore suka tepung pelita jgk, yg dlm daun 4 segi tu...