Sunday, May 3, 2009

This is not a car seat!!

Ini cerita last week.

Aku duk berkira-kira nak beli car seat utk Auliya. Nak letak dia utk balik KL ni. Then gi la cari2 kat KB. Mmg nak beli, tapi tak reti la pulak nak beli yg macam mana.

Yg biasa ni utk budak yg dah besar sikit, dlm 6 months ke atas. Yg utk babies ni pulak mcm serba salah nak beli sbb blh guna sampai 6-8 bulan gitu je. Nak cari yg boleh guna dr infant sampai toddler. Nak beli sekali jer la, kalau blh.

So, tak beli lg la hari tu. Lagipun tak byk choice kat kelate ni.

Then, try tanya kawan2 yg ada menggunakan car seat utk gain maklumat nak beli yg macamana. Pahtu fikir2, nak beli kat KL la, lagi byk choice.

Rupa-rupanya adik aku Eming baru je beli car seat utk Haikal. Beli dr org yg jual dekat mudah.my. Dia cakap ok la jugak. 2nd hand tp baru lg. Yer la, kalau nak beli yg baru, yg agak berjenama gitu lagi la mahal.

Aku pun takder la nak beli yg harga beratus-ratus or sampai beribu-ribu nih... Cukup la yg biasa2 ni pun. Asal boleh guna n baby selesa...

Satu hari tu, gi KB pulak. Duk usha2 jugak la car seat tp tak decide nak beli. Then terjumpa yg macam berkenan la... Dia cakap 3 in 1; car seat, carrier n rocker. Boleh wat enjut gak la.

Lepas fikir2 tu so beli la...... Sbb benda yg kita tgk terus berkenan tu maknanya mmg berkenan la... Dok gitu?

Masa zukhruf dulu takde la car seat nieee.... "Car" pun takde lg masa tu, wat apa nak beli car seat. Hahaha.

Masa zukhruf dulu beli la walker, stroller n cradle. Stroller beli yg biasa2 jer. Baby cot mmg tak beli. Cakap psl baby cot, ingat nak beli la utk Auliya niee, tapi punya la duk survey2 sampai tak terbeli.... Hahaha. Ingat nak beli lps beranak, then dah beranak ni, rasa mcm takyah beli la pulak.

So, inilah rupanya benda alah tu....


Boleh jadi carrier n rocker.


Dia ada base (tempat letak dia) yg boleh berenjut. Kalau tak letak dekat base pun mmg boleh berayun jgk.



Masa nak beli hari tu, aku tgk dekat 'car seat' tu ada tulis, utk baby hingga 8 months atau 10 kg. And dia ada tulis "THIS IS NOT A CAR SEAT."

Itu la, nak beli carseat tp yg belinya "THIS IS NOT A CAR SEAT" la pulak. Bior jela. Dah berkenan tu. Lgpun yg aku tgk dlm internet, benda ni mmg org buat carseat.

Mungkin dia just tak jamin kalau buat carseat. Guna je la benda ni selagi boleh. Kalau auliya dah tak muat nanti baru beli yg besar sket.... Mintak mummy sponsor ke nanti...

*Mummy tu panggilan utk adik aku mardiah yg kat bintulu.


4 comments:

EdaManAli said...

aisyah pn beli tmpt berenjut, xsame ngn yg ni. xde base...tp bleh ltk dlm kete as a car seat, ade jgk tmpt nk buckle dia spya xm'gelongsor @ jatuh dr seat tu. OK laa...tp ummi dia dh jrg jd driver, so, ke mana2 pn ummi je pegang aisyah, ayah yg drive...

Mummy Hanny said...

hah ore dulu nk beli doh hok ni, tp tak jadi sbb die punye amaran tu bukan main serius lagik. so beli la yg biase ajer..hanny dah nk 2 tahun ni pakai jarang2 je..dia eksyen nk duk belakang sorang2..huhu

cahaya_srikandi said...

haha..nak mummy sponsor ke~ huhu..

kaklong nuzula said...

iyer la, nak mummy sponsor la.