Sunday, May 24, 2009

Masih pantang...

Ye, aku masih pantang; masih dlm pantang, walaupun dah 2 bulan setengah (ataupun lebih tepat 76 hari) lepas bersalin...

Aku masih pantang tang benda2 tertentu; makanan ada unsur sejuk (cam air sejuk, ais-krim, sayur2 sejuk), n makanan 'bisa' cam laksa, pulut sume tak makan lagi. Makanan yg masam (mcm asam n jeruk), juga yg sangat pedas pun tak makan lg.

Kenapa aku begitu pantang? Entah la kenapa. Bukan sbb nak jaga badan sangat. Tapi entah la. Dah tak terliur sgt nak makan benda2 tu. Sume blh tahan lagi. Lainlah kalau teringin tahap gaban (sorry vagg pinjam word ni) tu aku bedal ajelah....

Sampai bila nak pantang?? Mungkin sampai 100 hari. Tang air sejuk@ air batu@ aiskrim tu tgk la selagi termampu. Lagipun aku bf ni elok minum air suam.

Actually aku suka sgt (sgt suka!) laksa n jenis2 kuih berpulut ni. Tp sabo ajelahh. Kata makcik bidan yg urut aku tu, kalau nak try sikit boleh la (sejemput ker) tapi kalau nak makan betul2 tu tak boleh la. Hahaha.

Makanan yg paling aku tak boleh pantang adalah cikulat @ coklat @ chocolate, termasuklah kek coklat.

Hari tu, habis je pantang terus ngap coklat. And esok tu pulak mmg rezeki la ada org bagi kek coklat moist yg sungguh sedap. Mmg lepas gian la aku. Hahaha. Coklat yg makan mula2 tu bukan la coklat mewah pun, coklat cadbury yg kecik2 ni je. Yg jual 15 sen satu tuh. Tp takpe la, dpt jugak mkn coklat. Hihi.

Satu hal lagi yg aku masih pantang.... tang tu. Agak private n confidential. Hahaha. Mmg stil pantang. Kata makcik ngurut tu, rahim kita lepas 100 hari baru betul2 kecut n masuk tempat dia (kembali ke tempat asalnya). Maknanya baru betul2 ok la.

Ntah la, mmg tak salah tak mau pantang pun tang ni tapi elok pantang, SELAGI BOLEH PANTANG. Hahaha. Untuk kebaikan kita jugak, utk jangka masa panjang. Hihi. Lagipun tak salah dgr pesanan org tua2, pantang 100 hari !!!

Nota: Makanan yg sejuk n 'bisa' tu semua tak baik untuk urat....

4 comments:

MiJa said...

wahhh...salute ah kaklong!!
mija lps 40 hari smua sapu dah..esp ice..huhu

chaiyok!

kaklong nuzula said...

hehehehe....

::Umi Sufira:: said...

Kak Long, baguslah jaga pantang betul2..mimi tang makanan tuh suma alhamdulillah dapat jaga dgn baik juga..tapi takdelah sampai 100 hari..tak larat;P

kaklong nuzula said...

Mimi, kaklong pun setakat termampu jer.. hehe