Tuesday, December 8, 2009

Natural parenting

Istilah natural parenting begitu mengujakan saya. Pertama kali mendengarnya byk yg bermain di fikiran. Apa itu natural parenting atau keibubapaan alami ini? Apakah yg perlu kita lakukan utk menjadi natural parent ini??? N how natural can we????

Byk sekali forum n laman natural parenting dari luar negara; tentulah dlm bahasa Inggeris n tentulah orang2 putih yg punya......... Maknanya org putih yg lebih dulu menyedari akan kepentingan natural parenting!

Kenapa mereka sibuk sekali nak realisasikan natural parenting ini????

Mula2 saya ingatkan natural parenting itu sekadar breastfeeding, babywearing n cloth diapering saje (sbb 3 ni yg byk dipromosikan), rupa2nya ada lagi.... mcm co-sleeping, homemade food, homeschooling, juga bila mana si ibu duduk di rumah (menjadi SAHM atau WAHM).

Natural parenting ni pada asasnya kita nak kembali kepada alami (walaupun hidup di zaman yg penuh kemajuan), dgn mengurangkan bhn kimia dlm kehidupan dan mempraktikkan 'green living'.....

Natural Parenting is about exploring gentle, instinctive and attachment parenting methods by avoiding common products and customs designed to separate us from our offspring and choosing more organic, instinctive and attached parenting techniques such as breastfeeding, babywearing, co-sleeping, homeschooling and elimination communication.

Mcm co-sleeping tu kan, sblm ni org putih diorg ada peraturan baby tak boleh tidur bersama/ satu katil dgn ibu bapa ~ takut tertindih baby la kot (sbb tu baby tidur berasingan) n skang ni baru depa nak praktikkan kembali baby tidur bersama ibu bapa. Dlm Islam pun mcm tu, hanya perlu pisahkan tempat tidur bila sampai masa yg sesuai (tp 7 thn mesti!).

Saya pun tak arif lagi psl natural parenting ni ~byk lagi taktahu!! Tapi apa yg saya lihat, tak byk (hampir tiada) artikel psl natural parenting ini dlm BM. Mmg kalau google psl parenting n perkembangan babies n kids ni tak byk yg Malaysia nak dibandingkan dgn org putih punyer - banyak sgt!!!

Yg saya herannya yg indon byk plak. Laman web/ portal khusus utk natural parenting pun dah ada. Tapi kita langsung tak ada!!! Saya tahu psl natural parenting ni pun dari blog org2, seperti;

http://thehoneybunch.blogspot.com/

Apapun saya bersyukur (+ bangga) kerana semakin ramai ibu2 di Malaysia yg sedar n menyokong breastfeeding... Dgn adanya laman susuIbu juga sudah cukup baik. Ditambah pula adanya kaunselor laktasi seperti Pn. Farah (SaraKids), Pn Suraya (lunatots) dll dlm mempromosikan susu ibu. Begitu juga dgn cloth diapering, makin ramai ibu2 yg berCD nampaknya (saya pun baru lagi!)...

Oh ya, kebetulan entry Puan Farah (SaraKids) hari ni pun pasal natural parenting. Boleh baca di sini.

Saya juga setuju dgn puan Farah, tidak perlu terlalu 'natural', kena realistik juga dgn kehidupan masa kini...

Pada saya.... oh saya sebenarnya sedang mengkaji (kununnya) natural parenting dari sudut org putih dgn keibubapaan dari sudut Islam dan sunnah. Saya percaya natural parenting adalah 'keibubapaan fitrah' kita sbg manusia dan Islam adalah agama fitrah. So saya percaya mereka (the org putehs) juga belajar dan mengambil dari agama kita... cuma kita saja yg agak 'lembam' utk mempromosikan natural parenting ini.

Cthnya breastfeeding tu kan mmg fitrah n sunnah. Tgk2 depa plak kembali kpd nak bf anak dgn mencipta pelbagai alat bantu n gajet utk membantu ibu2 bf. Juga membangunkan byk laman n forum psl bf. Kita plak yg rujuk kat depa... huhu.

Oh kalaulah saya dapat buat 'tesis' n kaji habis-habisan psl natural parenting (bg org putih) dan 'islamic parenting' ni dan seterusnya come out with the best n ideal parenting pada zaman ini kan bagusss.... Oh alangkah!!!! ~bkn apa, dpt jugak share ilmu dgn ibu2 semua, kan? kan?

Attachment parenting -Wikipedia

Nota:

# Depa kata the best parenting is natural parenting tapi saya percaya the best parenting is islamic parenting, plus belajar dari pengalaman n sesuaikan dgn diri kita n anak2 kita. Kita yg lebih tahu apa yg terbaik utk anak2 n keluarga kita..............
# Kalau korang nak tahu lebih lanjut psl natural parenting silalah google yer. Dah 23 700 000 (23.7 juta) kali org google what is natural parenting... hihi.

5 comments:

Nurul Ulfa said...

kak long..macam mana kak long displinkan anak? komen sikit kat entry ufa yang baru ni..huhu...

kaklong nuzula said...

Insya Allah nanti kaklong komen tp kaklong pun byk sgt lg taktahu n takreti jugak... huhu.

Hanz said...

Salam..bagus..another moms keen on natural parenting...u are in the right track dear, keep it up!

Natural parenting ni berasas dalam Islam jugak..western cedok idea ni dari Islam kan & make it so great as if it's their ideas,isn't it?

Well,kalau kita guna terms Natural Parenting & kita selitkan keislaman, lebih mesra dan mudah diterima dari kita berkempen Islamic Parenting...dalam pada tu kita boley selitkan dakwah, kan?

Just my 2 cents...

kaklong nuzula said...

Hanz ~ thanx so much singgah sini. ya, natural parenting is a very great idea.. n adalah sgt berasas... selagi tak ada yg bertentangan dgn Islam, right?

Ya, saya pun agree, just guna term tu (natural parenting)... n sure, selitkan dgn nilai keislaman.

rasanya matlamat natural parenting adalah utk menghasilkan sebaik2 manusia (anak) dari RUMAH n kita mahukan sebaik2 anak here n everafter.

Mummy Hanny said...

natural parenting ni pernah org buat documentary. both mom n dad mmg dedicatedly jaga anak2 sendiri, they don't go to work (maybe buat kerja dari rumah or ada trust fund sampaikan tak payah susah2 cari duit) and most moms BF their kids until pre-school age. homeschool tu wajiblah.and they grow crops, bela binatang sndiri for meals.