Thursday, December 24, 2009

Deeply in love...

Kua.. kua.. kua... mmg deeply in love sungguh..... dgn cloth diapers n cloth diapering......... huhu... wat suspen ajerk!

Mmg 'kegilaan'ku yg masih waras la ketika ini...

Tp kdg2 rasa 'kurang waras' jugak bila tgk CD yg cumil2 n cute2... (harganya tau2 ajelah...huhu).. Ikutkan rasa mau ajerrrr ku rembat... Tapi sabar ajer la.... (jadilah pengguna yg bijak dan waras!!)

Skg ni rasa dah get-used la dgn rutin berCD... dgn jadual menukar CD (setiap 3-4 jam), juga jadual membasuh...

Mcm Auliya skg ni pakai dlm 5-6 CD sehari (dr lps mandi pagi sampai ke tgh mlm baru tukar pampers). Kira pakai lg la pampers 1 sehari. Hajatnya nak fully CD jugak, tapi CD tak cukup lagi... (baru ada 10 mmg tak dpt nak fully CD siang mlm)....

Jadual membasuh pulak selang sehari, selalunya basuh mlm n terus sidai di jemuran dekat koridor dapur kami tu. Sekali basuh ada la dlm 8, 9, 10 CD. Pagi esok dah kering, terus boleh pakai... (kalau insert belum kering guna insert lain).

Saya berCD...

1. kerana baik utk baby (selesa, bebas kimia, bebas rashes ~mmg takde dah ruam mcm hari tu, mula2 aritu mgkin krn sabun yg tak sesuai dan mgkin jugak sbb pampers yg digunakan masa tu, tp skg takde lg)....

2. utk alam sekitar. Saya rasa mmg satu sumbangan yg besar utk alam sekitar... Menjaga alam sekitar itu baik dan dituntut, memakai lampin kain adalah baik utk alam sekitar, jadi memakai lampin kain adalah baik....

3. lebih jimat (mmg la ni antara sebabnya jgk tp 2 kat atas tu lagi penting bg saya...)

Kenapa saya jual CD? Betul, sebab nak berkongsi kebaikan CD ni dgn semua org. Mmg dah ramai yg tahu n guna CD... tetapi di luar sana sgt ramai lagi yg tak tahu kewujudan CD (huhu).... Dikatakan hanya 5% yg menggunakan lampin kain dan 95% masih menggunakan 'pampers' (ada terbaca psl ni).

Saya rasa gembira dan syukur kerana dpt juga buat satu blog khusus utk info CD (walaupun tak siap lagi n byk lg nak tulis, walaupun saya sendiri bukanlah lg expert)... Sekurang2nya dpt juga membantu ibu2 yg baru nak berkenalan dgn cloth diaper ni... Sbb saya tahu ramai antara kita yg mmg tak sempat/ takde masa nak cari maklumat psl CD ni (esp mereka yg kerja)...... Mmg byk juga masa saya habiskan utk blog happy cloth diapering tu... Tgk ajelah, nak listkan satu2 e-shop tu mau 2 mlm...

Saya mmg bermula drp tak tahu apa langsung ttg CD... mmg blur sungguh la mula2 dulu... N skg ni sekurang2nya tahu la apa dia bila org sebut BG, HH, MT (huhu). Dah tahu la apa itu prefold, apa n macamana fitted, AIO, AI2. N skg dah tahu lagi byk jenama CD... Byk sgt brand, berpuluh2 or sampai 100 kot? Juga dah tahu range harga satu2 CD tu... Kalau tgk brand tu, tahu la berapa harga dia...

Saya baru jumpa satu CD brand Muttaqin Baby, produk muslim... Nak sgt tahu mana asal dia (takde cakap dlm web dia, tp harga in dollar), rupa2nya made in US (excited nak tahu pengeluar CD tu, hebat sbb org putih pun guna). Ada jugak org kita yg guna. Agak famaous dia punya fitted utk newborn...

Dan saya baru jumpa satu lagi CD brand Malaysia, Little Honey yg dijahit sendiri oleh seorang ibu... Cantik sgt... Beliau beli kain utk buat CD tu dari luar negara.... Best kan kalau blh jahit sendiri..... Anak kita sorang aje ada CD mcm tu....

Skg ni rasa nak sgt try AIO, AI2 dan juga fitted (AIO ada la yg coolababy, tp AI2 n fitted semua mahai2)... dan saya sebenarnya dlm proses mencuba jenama lain, esp jenama2 Malaysia... (lagi byk yg kita cuba, lagi byk pengalaman berCD yg kita dpt!!)

Ttg cabaran berniaga... Mula2 lagi dah rasa ada cabaran. Bkn cabaran apa pun, 'masalah' nak letak harga (itu pun masalah!). Bagi saya, dlm meletakkan harga biar menang-menang-menang. Kita sbg penjual menang (dpt gak untung even x byk), pembeli menang (beli dgn harga yg terbaik) dan penjual CD yg lain pun tak marah (mmg la rezeki masing2)...

Utk meletakkan harga tu saya puas survey, habis semua blogshop yg menjual CD saya terjah... Mmg harga amat tidak konsisten. Perbezaan harga sampai 10-12 ringgit bagi CD yg sama!!! Huhu... Sungguh.... Dan saya hanya blh bagi harga yg terbaik, kalau ada yg dpt jual lagi murah tu mungkin mereka beli dari China terus (tak melalui supplier).

Oh ya, sebenarnya saya nak jual secara offline je (plan awal saya). Then buat blog tu just utk info CD, senang org yg beli CD nak refer, last2 iklan je la online. Begitulah ceritanya.....

Saya sebenarnya ada gak bercadang/ plan nak buat giveaway... tapi rasa segan plak.. huhu... Tgk la nanti yer....

***Update***

Lupa nak cakap:

- Saya ingin mengucapkan terima kasih kpd semua (termasuk kawan2) yg memberi sokongan kpd saya... huhu.. (sgt terharu)
- Juga terima kasih yg tidak terhingga kepada encik suamiku ittew....

5 comments:

rosma said...

he3..nk segan pe lak k.long..wat la..mesti de org suke n join punyer..chaiyok3

Fith said...

kaklong,
kalaulah fith duk msia,sah2 fith beli cds kat kaklong.takper2,insyaallah pasnih klau ada kwn2 nak beli cds,fith promote kedai kaklong k.good luck in your business!

puan punyer said...

yer saya poon buat harga win-win.... mmg ada yg perang harga tapi saya biarkan aja. after service sale tu penting kan....biarlah mereka di luar sana memilihnya

kaklong nuzula said...

rosma ~ hehe, ye la. thanx selalu dtg sini...

fith ~ eh, fith kan dah ada byk tu CDs.. hehe.. thanx la bg support..

puan punyer ~ aah, biar win-win kan? betul tu, after sale service lagi penting... kalau nak perang harga tu rasanya tak syok jugak... takmau la 'kacau' bisnes org.. huhu. sy pun bkn nak bersaing, tp nak berkawan... aah, biar customer yg buat pilihan. yg penting matlamat kita supaya semua org berCD.. kan?

puan punyer said...

ya betul kak long... yg penting misi be CD itu tercapai... good luck untuk kak long jugak.

psst.. kalau nak tengok baby tight bleh lah ke blog kedai saya yer.. ada sale (huhu sempat lagi tu ;))