Monday, July 6, 2009

Doa seorang anak...

Beberapa mlm lepas, aku terdengar Zukhruf berdoa lps solat... (Dia kdg2 rajin solat, bila tgk aku solat, dia akan gi amik wudhuk, amik sejadah kecik dia n solat. Solat cara dia la, tapi ok gak ar skg)...

Yg aku dgr mlm tu, doanya berbunyi...

"Allah, ampun dosa umi, dosa abah, dosa adik Oliya.. dosa seme orang.... Bagi......" (Aku tak sempat tangkap apa yg dia cakap, tapi aku syak cam dia mintak Allah bg duit jerk!!).

And mlm tadi, dia solat lagi n aku sempat dgr doa dia.......

"Allah, jangan wat mati ibu bapa saya. Saya sayang umi ngan abah saya, nenek saya......"

(Dah la sebut ibu bapa; dia dah tahu ibu bapa tu apa n tiba-tiba plak ada nenek. Hihi.)

Aku speechless. Rasa nak gelak tp tiba-tiba rasa terharu plak..... Isk, isk. Tak sangka dia boleh doa camtu.

Actually dia tahu pasal "MATI" ni dah lama. Ntah mana dia tahu. Dlm tv kot. Dia tanya, mati tu apa??? Aku cakap la............ Then dia nangis2 cakap, "Umi jgn la mati, nanti abang nak duk ngan sape......"

Sblm ni dia takut sgt "TUA" sbb dia tgk dlm tv. Ibu bapa yg sudah tua itu amat menakutkan dia. Ntah apa yg dia fikir. Tapi byk yg dia tanya aku masa tu......

"Nanti umi tua, sape nak jaga abang?"

"Nanti umi tua, sape nak masak kat abang?"

"Nanti umi tua, sape nak gi pasar?"

Mcm2 lg la.... Sungguh menakutkan dia TUA ni.

Oh ya, pasal doa lps solat ni mula2 dulu dia tgk aku la doa lps solat. Then dia tanya aku nak doa apa. Aku la yg cakap, minta Allah ampunkan dosa umi, dosa abah, dosa adik (dia la, masa tu adik Oliya takde lg... hihi).

And Zukhruf jugak penah cakap,

"Umi, kalau umi mati, abang nak duk ngan Tokmi la. Nanti abang jaga adik Oliya......"

Huhu.... Masa tu aku dlm pantang, lps bersalin Auliya......

8 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

sweetnya anok mu itu..

EdaManAli said...

pndainye ank k.long...ank soleh ni...harap2 Iman ngn Aisyah pn mcm Zukhruf...
t'haru bace doa Zukhruf, sejuk laa perut k.long n suami...

kaklong nuzula said...

Teh ~ Ntah la... Hihi.

Eda ~ Harap2 mcm tu la. Anak2 antara saham kite utk mudah masuk syurga... Insya Allah Eda pun sama.

firdaus said...

wow, bagus nya abang doa.
firdaus ada solat gak kalo kita solat..tunduk dan bg salam kiri kanan..terus siap solat..bab doa, dia tadah tgn n gerakkan mulut je..so, xdapat tangkap apa dia doa..yg paling dengar bila dia sebut amen sambil tgn kat muka lah..sweet kan bila anak2 tgh belajar apa yg kita nak dia belajar..moga sampai ke besar anak2 kita mcm ni..

jie @ azie said...

bagus nyer zukhruf kak long.. zikry sibuk gak nk solat tp gak solat caro dia la..

ni jie jumpa url jual 2nd stroller brand mothercare cam golf tu bila tutup..yg kak long nak camtu http://sellit-fast.blogspot.com/

kaklong nuzula said...

Mc Na ~ Mesti comel ek firdaus solat. Hihi. Budak2 mmg lebih cepat belajar drp apa yg dia lihat, drp apa yg kita cakap...

Jie ~ Meme la zukhruf dulu pun solat cara dia la. Dulu takde rukuk, terus sujud sbb takpandai nak rukuk. Hihi. Skg ni dia tanya nak solat berapa, maknanya brp rakaat la.. Aah jie, hajatnya nak beli stroler yg buleh lipat mcm tu la, senang. Sede molek Auliya 5,6 bulan buleh duk la...

Mummy Hanny said...

k.long...terharunya......

Asyida said...

owh zukhruffff.....