Monday, April 5, 2010

Bisnes online

Tak pasal2 dan tak semena-mena saya telah terjerumus (yakni berkecimpung) dgn bisnes online.. Yer, saya menjual cloth diapers atau nama pendeknya CD secara online ye puan-puan...

Mula2 nak jual CD dulu mmg saya nak jual offline je.. Langsung tak terlintas di fikiran saya nak jual secara online.. Bukan apa, sebab pikir malas nak mengepos, itu satu hal... Buat blog happy cloth diapering tu semata-mata utk info CD, senang sape2 yg beli CD dgn saya (secara offline) nak refer.. Yer la, tang cara basuh, penjagaan, perbezaan button ngn velcro dsb (sbb malas nak ulang benda yg sama bila org tanya.. haha).

Saya buat blog tu mmg suka2 psl info CD, utk sendiri2 je... Sekadar utk merekod hasil pembacaan dan analisis saya ttg CD...

Tak sangka satu hari tu tergerak hati nak iklankan CD dekat blog saya tu dan terjadilah bisnes online secara tiba-tiba.. huhu...

Dgn itu juga saya telah menjadi work-at-home-mother (WAHM) yg busy (kununnya) dan adakalanya sungguh kelam kabut... haha.. Kenapa?

1. Nak kena on komputer selalu. Kena 'berjaga' depan komputer ni, kot ada org nak tanya or order online (thru YM).. Mmg mcm jaga kedai... Tp ni kedai maya... So pagi2, lps breakfast n setel Auliya terus on komputer. Mlm pun on jugak YM, sbb org nak tanya/ beli tak kira siang malam.

2. Kena membungkus CD yg nak dihantar kepada customer setelah bayaran diterima.. Seboleh mgkin kalau terima payment hari ni, esok tu sy akan pos... Ada jugak kdg2 tu, terima payment hari ni, hari ni jugak pos (selalu pos sebelum kul 3 atau 4 ptg)....

3. Nak bungkus tu punya la pakai kertas minyak.. Baru je bentangkan kertas minyak nak bungkus CD, ada je orang dtg naik ats kertas tu.. huhu.... Belum lagi berebut pen, gunting, salotape ngan budak itu... So, kena tunggu budak itu tidur la baru blh buat kerja... (Skg susah nak dapat plastik poslaju, so tepaksa guna kertas minyak/ envelope).. Kalau org nak >10 CD lak kena la cari kotak utk pack CD2 tu utk dipos...

4. Kena cek email setiap masa / setiap hari... Kalau sebelum ni saya nak cek email seminggu sekali pun jgn haraplah (setakat email dr FB je yg banyak.. haha)...

5. Kena catat order (kalau tak catat blh lupa), yg nak dipos, kena cek payment yg diterima (m2u n cimbclicks). Juga buat catatan jualan.. Dan juga cek stok yg tinggal, warna/ corak yg dah abis (utk re-stock sbb tak nak bg putus stok)...

Bekerja di rumah/ dari rumah ni mmg kena bahagikan masa sebaik2nya, nak uruskan rumah tangga (huhu), masak (utk makan pagi n tgh hari, kdg2 beli) n nak setel anak (makan, mandi, tido, nyusu).

Kdg2 (selalu sebenarnya) tepaksa layan org2 (customer) dgn si budak kecik ni duk ats riba... or sambil nyusu dia sampai tido.. Kdg2 kena menaip dgn sebelah tgn (jari kiri).. huhu... Belum lagi bab berebut tekan keyboard atau mouse ngn dia... Ataupun dia naik ats meja komputer ni dan menghalang pandangan... Ataupun dia tekan button on/off pada CPU ini dan saya ter-sign out dr YM secara tiba-tiba... Huhu...

Nota kecik: Baru bisnes kecil-kecilan cenggini pun rasa bz n tak menang tangan.. Ni belum lg biz berskala lebih besar yg kena deal dgn byk suplier n customer.. huhu...

p/s: Bisnes online tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan.. huhu.. Mcm2 ada hari ni... Hampir semua benda dijual online... Saya rasa mesti Pos Malaysia dan sykt kurier yg lain bertambah pendapatan/ keuntungan secara mendadak dan tiba2 (dlm sethn/ 2 thn kebelakangan ni) hasil biz online penduduk malaysia... :)

7 comments:

Lynn Nasir said...

salam nuzula,

bersyukur la kerana Allah swt telah menetapkan punca rezeki utk nuzula dan keluarga. lynn doakan nuzula berjaya sampai la bila2 pun, insyaallah.. :)

kaklong nuzula said...

ye lynn.. syukur alhamdulillah.. Lynn pun dgn biz cupcake.. insya-Allah murah rezeki utk anak2.. :)

adcom said...

tahniah k.long...nnti bole berguru ngan k.long plak pasnih...rs mcm berminat gk..tp masa yg x mengizinkan...

kaklong nuzula said...

Nak berguru psl cd ke? Boleh la sikit2 adha... :)

ibunafis said...

salam kaklong..besnye baca coretan kaklong kali ni,kelako pun ader..hee..sy pun br nk brjinak2 nk niaga online ni.buat web dh.(produk HPA)tp btul la ckp kaklong.ala2 bz je ngan ada ank kecik lg,nk urus umhtangga lg..tu web sy lum brkmbang mcm CD kaklong lg,byk lg kne update,huhu..sy sokong kaklong!smoge kaklong dpt handle bisnes ngan jayanya,gudluck!sory ye komen panjang sgt..

kaklong nuzula said...

Oo ibu nafis ada biz online gak ke? jual HPA ek? Bagus tu produk HPA.. Saya sokong.. Sy pun ada jd ahli HPA.. hehe... Nanti sy link blog HPA ibu nafis ke blog CD sy tu.. insya-Allah nnti sy jenguk blog ibu nafis..

sue said...

kaklong,ni ibunafis gak..hee..utk ksenangan kaklong link ke blog hpa sy nnt..;))slmt dtg..