Tuesday, September 15, 2009

Our homemade pizza

sebelum dibakar (di atas tgn cikda)

dlm oven

taraaa.... (sila abaikan bekas telur tu sbg pelapik... hahaha)

Pizza LongDa campak-campak (campak jer, bak kata nikteh)

Pizza ni aku wat ngan Ida 2 hari lps (Ahad). Ini semua gara-gara jeles ngan pizza yg nikteh buat. Terliur yg amat.... Hihi. On hari Sabtu tu aku kuar ngan abah n Ida gi cari brg nak wat pizza ni. Gi CERIA kat wakaf che yeh jer. Adikya (auliya) tinggal ngan Tokmi. So, esok tu aku pun wat la ngan Ida.

Actually ni first time aku wat pizza. Mmg first time. Dah lama sgt nak wat pizza tapi asek tak berkesempatan aje.

Sejarah aku n homemade pizza ni bermula bila tgk makcik aku la (Chedah) buat sendiri pizza... N bila rasa pizza dia tu, huh sedapnya!!! Stat dari tu la aku berazam nak wat sendiri, drp beli.... Boleh jer nak beli - lagi senang!! Tapi kalau buat sendiri ni lain puas hatinya drp beli n makan.... Hihi.

Resepi aku amik ngan chedah la n penah tgk dia buat kat umahnya di Jerteh, Tganu. Then aku cari resepi kat intenet. So lepas gabung jalin 2, 3 resepi itulah hasilnya....

Kira ok la pizza kami tu, blh la makan. Padan ngan 1st time buat. Cuma dia punya roti jer kurang gebusss berbanding ngan yg chedah wat. Hajatnya khamis ni nak wat pulak, sbb hari tu Mardiah n Wanie balik...

2 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

hoh!meriahnyo pizza...bagus,bagus... jadi lah tu for the first timer.. Comey lote tuh..lupa nak pesan, kalu nak base gebu taruk susu manis sket. Jgn byk, nanti termanis pulak..

kaklong nuzula said...

Hoo la teh, padey ngan first timer, lain ngan mu expert doh. heheh. buh susu pekat ko? nati la try buh next time.

Yg mu tanya aku buh gapo topping dia tu (tokdey nok jawab kat blog mu), atas tu lps sapu sos aku buh daging cincang yg ditumis ngan bawang, pahtu buh sosej, sayur campur, lada benggala n cheese. tu je la. cheese tok jupo mozarella, buh cheese biasa jah.