Tuesday, September 8, 2009

Jenama2 cloth diapers

2, 3 hari ni duk google pasal CD jerk.. Makin byk yg dibaca, makin banyak yg ingin tahu ttg all-about-lampin-kain nieee....

Wokeh, sblm citer lebih lanjut, ni antara jenama CD POPULAR, BIASA n MUDAH DITEMUI di Malaysia ni, beserta harga setiap satu....

  • Coolababy (RM35-40) ada yg offer RM30
  • Rainbow Baby (RM35)
  • Babyland (RM30-38)
  • GfH (Gifts from Heaven) (OS RM49) ada yg offer RM42, 44
  • Lunatots (OS RM46-RM66; sama ada button/velcro, plain/printed n ada yg 2 inserts)
  • KS (Kasihku Sayangku) (OS, velcro RM55.90) ada yg jual RM45 je
  • Mybaby (RM35, printed RM49)
  • Shinies (OS RM35-38)
  • QBaby (RM33)
  • Happy Heinys (HH) (OSPD harga RM85)
  • Bumgenius (OSPD RM83)
  • Mommy's Touch (OSPD snap button RM67, touchtape RM67-RM70)
  • Mother-Ease (OS RM72)
  • Drybees (mengikut saiz S,M, L, harga RM59.90)
  • Wahmies (OS RM69)
  • Freshbots (Dryz OSPD harga RM69-RM72)

Lagi...

  • Smart Nappy - Mothercare
  • Sweet Doll Baby (RM30-35)
  • Crazy Momy (RM49)
  • Fuzzi Bunz (RM75-80)
  • Blueberry (RM90++)
  • Palm n Pond (PnP) (RM28)
  • Mamalittlehelper (MLH) (RM35)
  • Piriuki (RM35)

Ada lagi sebenarnya..... yg harga around RM30-40 gitu. Kesimpulannya byk sgt la brand CD ni... Saya pun masih lagi naif. Cuma setahu saya yg brand Malaysia adalah Lunatots ngan KS jer... tapi KS n lunatots pun made in China.

Mostly made in China la. Yg mahal2 tu made in US. Rupa2nya ada yg harga lebih RM100. Huhu. Yg palm n pond tu made in Thailand (sbb tu murah sket). Yg made in Japan pun ada tapi tak sure brand apa.

Kebanyakan kat atas tu adalah one size (OS) n one size pocket diaper (OSPD). Yg OS pun rasanya semua pocket tu. Yg Drybees je mengikut saiz baby (bukan one size).

Paling murah saya jumpa RM20 (dia offer RM18). Ala-ala all-in-two (Ai2) gitu. Ni gambarnya,



Tapi insert dia adalah 'span penyerap', bukan microfibre.

Saya pun tak khatam lagi pasal CD ni, psl fitted, prefold n apekemenda lagi tuuu... Huhu. Nanti la baca lagi. Ada masa saya listkan beberapa e-shop n blogshop yg jual CD ni yerrr.....

NOTA: Harga di atas adalah normal price, harga 'pukul rata' mengikut harga semasa dan bukan harga promosi.... Saya pun taklah jenguk n survey semua... Manalah ku mampu nak usha n compare semua harga... Huhu. Lagipun tak begitu detail, sama ada dgn 1 insert or 2 inserts. Harga tu sekadar info -utk diri saya sendiri n kawan2 yg juga nak cari maklumat pasal CD ni.

----------- Update ---------

Beberapa jenama baru CD Malaysia

- DyanaCD
- Wuddah

GfH n CrazyMomy pun adalah jenama Malaysia.

1 comment:

SentuhanBayu said...

Ada satu lagi, Bayu diapers. Bayu v.1 jer buat masa ni di buat oleh ibu2 kat kampung akak. Bayu yg lain outsource ke China. Possibly tahun ni nak import minkee pulak.