Thursday, October 21, 2010

Setahun berCD

(antara gambar terawal chekmek Auliya memakai CD)

Ya, sudah setahun saya berCD utk Auliya.. Perjalanan me-lampinkain-kan anak saya secara moden telah bermula pd awal Oktober 2009 dgn 3 keping Coolababy pocket button yg ketika itu berharga RM39 utk 2 insert dan RM32 dgn 1 insert. Masa tu Coolababy velcro baru nak keluar. Itulah CD pertama auliya yg menyebabkan saya "jatuh chenta" dan terus mahu serius berCD.

Saya mengetahui ttg cloth diaper buat pertama kalinya dari blog Nieza (Juzer's Family), dlm bulan Februari 2009. Masa tu tgh mengandung, belum bersalinkan Auliya la.. Dari situ la sy tau Lunatots, Kasihku Sayangku (KS) sbg beberapa CD jenama Malaysia.

Masa tu mmg takde yg berharga RM20+ mcm skg. Paling murah pun RM30 dgn 1 insert! Harga Coolababy dekat e-bay ketika itu pun dlm RM27 (kena beli beberapa pcs), manakala yg dijual di sini RM43-RM45!!

Sejak dari itu la saya terus google dan google ttg cloth diaper.. haha.. Keluar masuk forum yg ada (sbg silent reader je).. Kalau google boleh bercakap, tentu dia dah menyampah dgn saya duk cari tu hari2, siang dan malam. Mcm yg saya cakap sebelum ni, sampai dah abis keyword (dari sebodoh-bodoh keyword).. haha.. Sama la mcm Puan Lynn Nasir, yg sampai tido lewat mlm semata2 utk google n study psl CD..

Sebelum beli cloth diaper ni mmg sy byk baca n survey.. hampir semua e-shop/ blogshop yg ada ketika itu sy lawati.. Fuh.. punya la survey harga n brand yg ada... Masa tu tak ramai lagi jual CD.. Brand yg mudah didapati: Coolababy, Babyland, Rainbow BB, MyBaby, Shinies, Kasihku Sayangku (RM55.90) dan GfH (RM49 ketika itu).

Masa tu dah mula 'mendengar' ttg beberapa brand CD luar negara yg harganya amat mengejutkan saya.. Yg RM40 ni pun kalau cakap kat org, org tanya, ada berapa dlm tu? huhu.. dan mereka akan terkejut kalau saya cakap RM40 tu 1 set je.. Mereka ingat mcm kain lampin tu la ada 10 helai dlm 1 bungkusan tu..

Sebenarnya masa zukhruf dulu saya ada jugak guna lampin kain+ seluar getah (plastik ikat tu) kat dia, memandangkan saya SAHM ketika itu (skg pun SAHM.. haha).. Maksud sy, sebelum sy jd cikgu dulu.. Masa tu selang seli dgn DD/ dispo. Kalau kehabisan lampin, pakai dispo. Atau utk mlm mmg pakai dispo la.. Masa tu setiap kali tukar pampers, sy selalu terfikir, kenapa la tak ada orang cipta pampers ni drp kain yg boleh basuh??!!! Itu adalah 5-6 tahun yg lalu.

Rupa-rupanya itulah yg membawa kepada penciptaan cloth diaper/ modern nappy ni.. Agaknya inventor CD pun pk mcm tu jugak la (tapi mereka ambil langkah mencipta, bukan hanya mengomel sorg2 mcm saya.. haha)... Masa tu Cotton Babies (maker of bumGenius) pun belum ada lagi rasanya.. (baca ttg mereka di link ini)

Nak tahu lebih lanjut ttg penciptaan CD moden ni boleh baca artikel sebelum ini yer, history of diapers/ sejarah lampin tu.. Sila baca artikel asal (in English).. Lagi pening n tak faham baca yg translate tu.. heheh..

Apapun, penciptaan cloth diaper ni atas kesedaran terhadap alam sekitar, bertitik-tolak drp melihat banyaknya sampah disposable diapers yg dibuang ke bumi setiap hari, yg setiap satu memakan masa ratusan tahun.. Itulah yg membawa kepada penciptaan reusable diapers drp kain ni!!

Mula2 tahu adanya 'benda' bernama cloth diaper ni mmg saya teruja abis.. Inilah benda yg saya tunggu2/ harapkan penciptaannya beberapa tahun sebelum itu (ketika anak pertama sy zukhruf dulu)..

Utk pengetahuan korang, cloth diaper ni dipanggil CD di Malaysia je kot.. Tak penah jumpa lagi kat negara lain org panggil CD.. hehe.. Dekat Indon dipanggil popok kain moden ataupun clodi.. Dekat Barat/ di sesetengah negara diorg panggil cloth nappy/ modern nappy. Takpun diorg panggil dipes atau fluffy. Siapa yer yg memberikan nama "CD" ni?

Mula2 dulu agak blur jugak la, begitu banyak "term" dalam nak berCD ni.. Apa laaa... Nak pakai lampin kat anak pun kena tau term2 itu kah? Pocket diaper, AIO, AI2, prefold, fitted, insert, soaker, microfiber, fleece, PUL dll la.

Itu belum lagi "velcro".. haha.. Apekemenda la? Rupa2 velcro itu nama pelekat zrap tu.. Tak pernah tahu pun itu velcro namanya masa kita pakai kasut sekolah dulu2 kan? Nama velcro diberikan oleh penciptanya sempena "combination of the word velour and crochet". Nak tahu sejarah velcro sila google yer..

Mula2 dulu agak confius jgk nak pakai CD berpoket ni, ada cakap kena masuk insert dulu, blog lain pulak cakap set size dulu.. Setelah mencuba kedua2 saranan, sy buat kesimpulan, kena set size dulu baru stuff in the insert.

Begitu juga dgn prewash, ada yg cakap buh sabun sikit, ada yg suh prewash dgn air suam n ada yg cakap prewash dgn air biasa tanpa sabun.. Akhirnya saya ambil saranan yg terakhir. (Nota: utk CD biasa yer, utk hemp/ bamboo digalakkan prewash dgn air panas/ suam).

Cara basuh CD pun pelbagai.. Last sekali saya buat kesimpulan basuh dgn WM (washing machine) adalah selamat (tidak merosakkan CD) dan mungkin basuhan mesin lebih baik (sbb bilas secara rata sempurna dan blh terus spin). Juga mgkin lebih menjimatkan air (drp basuh tgn yg kena bilas byk kali, tanpa sedar begitu byk menggunakan air).. Yg penting, mesti menggunakan laundry net.

Huh, nak melampinkan anak pun byk benda nak kena study.. Padahal "lampin" aje, tidak lebih drp utk menadah bahan buangan anak! Yer, fungsi lampin itu sendiri sememangnya utk menanggung dan menampung bahan buangan bayi agar tidak 'bersepah' dan 'bercucuran'.. hehe..

(bersambung)

p/s: Lama betul tempoh yg diambil utk beli CD pertama, daripada sy mula2 tahu ttg CD pd Februari 2009 hinggalah Oktober baru stat pakai.. haha.. Entry pertama ttg CD dlm blog ni pun pada September 2009 (jenama-jenama CD yg ada). Sblm buat entry tu mmg sy dah survey dulu la. Mcm yg saya cakap, harga RM40+ adalah begitu mahal bg sy ketika itu.. Sampai la auliya 6 bulan baru tekad nak cuba (harga pun turun la sikit, hehe)..

6 comments:

Lynn Nasir said...

salam,

terselit juga nama saya..hehe! thanks! masih giler study pasal CD lg saya ni, ilmu yg tak habis2..selagi ada fabric evolution in diapering :D

pernah dgr ttg zorb? hehe..

rasanya pre-wash pertama mesti guna sabun sbb sabun boleh pecahkan ikatan kimia antara molekul air tu sendiri supaya menembusi lapisan molekul bahan kimia/pewarna/stabilizer pd fabric. prewash seterusnya (minimum 3 kali prewash) ok tanpa sabun. tu yg saya buat :)

dulu pernah sesat ke blog sapa ntah, dia cuci disposable nappy anak dia! imagine..mesti lampin tu takde gel beads kan? atau dia keluarkan isi lampin tu then ganti ngan kapas baru..ish..ni cerita sebelum kawen :D

basuhan mesin lebih bersih sbb 'kocakan air' tu kuat namun lembut (tanpa tonyohan berus/tgn). confusing..hehe!

tak lama lg ada kot Ummi Fluffy dari org Gopeng tu..hahaha! doakan aje ye :)))

oren said...

oowwwhhh..

akak pun tak ingat, mebi almost setahun jugak men-cd kan anak2..sekejap sahaja, namun ke-kemaruk-kan kepada Cd tak pernah pudar..hahaha..asal adajek brand new/pateern, lagilah teruja..(coola printed belum ada..huhuhu..teringinlah sgt)

masa akak memula study pasal cd dulu, tak jumpa plak blog kaklong..dah beli few batches dari cikgu nik, baru jumpa..truly, blog kaklong cukup byk ilmu CD..tengs sbb curahkan ilmu tu kat sini..kawan2 akak yg mula nak berjinak ngan cd pun, akak suggestkan blog kak long utk dpt lebih info sblm decided utk beli...

really admire your blog..dok mimpi hari2 nak buat blog cd yg penuh info mcm blog happyclothdiapering tu, tapi tu lah..angan2 jek...hikhikhik..so, juai la cd secara offline jek..

ummu said...

salam
tahniah ya kak long N
dgn penggunaan CD, alam sekitar kita lebih terjaga kan.

Kaklong Nuzula said...

W'salam lynn. Aah, masih giler lagi kan cari info psl CD ni.. hehe.. Kira 'ilmu' yg tak pernah abis kan?

Zorb penah dgr tp taktau apa benda.. Nanti sy cari..

Btw, thanks ats pendapat lynn.. Insya-Allah Ummi Fluffy coming soon..

Kaklong Nuzula said...

Kak oren.. Lebih kurang la kita ek.. Mmg, kemaruk dekat CD tak pernah pudar.. hehe.. Blog tu mmg utk 'sharing is caring' pun..

Ummu, w'salam. Terima kasih yer singgah sini. Yer, berCD baik utk alam sekitar!

fairiz ❤ ashnani said...

Begitu juga dgn prewash, ada yg cakap buh sabun sikit, ada yg suh prewash dgn air suam n ada yg cakap prewash dgn air biasa tanpa sabun.. Akhirnya saya ambil saranan yg terakhir. (Nota: utk CD biasa yer, utk hemp/ bamboo digalakkan prewash dgn air panas/ suam).

soalan: kalau bamboo digalakkan prewash dgn air panas tu camne? kena handwash la ye...ada ke WM guna air suam (mode: blur tetiba)
saya budak baru nak belajar...