Sunday, June 6, 2010

DSLR

Seronok sungguh tgk blog kawan2 yg tempek gambar2 yg diambil menggunakan kamera DSLR. Cantik sgt gambar. Isk, mmg geram la tgk.. Tambah2 lagi gambar yg diambil oleh mereka yg pro...

Kawan saya Marsha pun nampaknya sedang membuat pertimbangan utk membeli sebuah kamera DSLR. Mungkin ada beberapa perkara yg perlu dipertimbangkan sblm beli tu.. Better survey/ tanya mereka yg lagi expert la. Yg penting, tepuk dada tanya poket.. Huhu..

(gambar sekadar hiasan)

Apa itu DSLR?

DSLR adalah kamera digital SLR. DSLR adalah Digital Single Reflex Lens.

Kelebihan utama DSLR:

DSLR menawarkan kawalan sepenuhnya terhadap imej yang bakal dihasilkan. Malah, ia turut menawarkan pilihan untuk menukar lensa bagi memenuhi kehendak persekitaran tertentu.

Apa yg saya (yg very naif ni) nampak tentang DSLR...

- gambar yg diambil dgn DSLR mmg sungguh terang dan cantik!!

- DSLR boleh tangkap gambar benda yg sedang bergerak/ org yg sedang melompat pun sempat disnap...

- boleh buat "bokeh" (blur) part/ bahagian tertentu pd gambar, sama ada dekat dpn/ belakang "subjek".

- gambar seolah2 begitu "hidup" dan "very detail" sesuai dgn ungkapan "biar gambar yg menceritakan.." huhu..

- gambar yg diambil dgn DSLR juga mempunyai nilai sentimental yg tinggi... :)

Antara blog yg saya suka terjah utk tgk gambar...

- blog Eli (Eliza Dianna)

- blog Ayu (ibu Damia Aleesya n Damia Ayyunie)

- blog orked/ mummy orked (Saifulnang)

- blog Catlina termasuk kedainya (KedaiGambarKami)

- blog Zaza (LensaMama)

- blog Suziey (www.suziey.com)

- blog Hasnor (lama tak update kerana beliau busy yg amat)

- blog Waneedaz

- blog Jue (Zulaikha Mohamad), My Beautiful & Lovely Life

- http://mrsfiza212.blogspot.com/

- blog JMR dan juga blog fotografinya (JMR is my junior masa sekolah dulu)

dan beberapa blog lain lagi yg tak dpt nak sebut semua (sorry yer kalau anda pun guna DSLR utk gambar dlm blog, sekadar menyebut beberapa blog yg sy tahu jer)...

Beberapa artikel mengenai kamera DSLR:

DSLR quide for mummies 101: How to know when to buy a DSLR? (by catlina)

Memilih kamera DSLR

Tips membeli DSLR

Membeli DSLR

Mungkin banyak lagi artikel ttg DSLR dlm intenet, sila google la yer..

Bg saya, kamera DSLR ni agak complicated la (bagi org mcm saya yg taktahu apa2 ni), tak mcm kamera digital biasa (P&S), point n shoot jer...

So kena tahu basic dan cara guna. Mungkin kena baca manual n kena attend kelas fotografi. Kalau kamera digital biasa, budak umur 3 thn pun blh snap gambar... Haha..

Kalau anda berminat nak beli DSLR, paling koman kena ada 2k.. Tu belum lagi masuk aksesori dan peralatan tambahannya... (saya pun berminat kalau ada banyak RM.. haha)..

Apapun, tak ada gunanya kamera yg canggih kalau kita kurang "SKILL".. Tapi di mana ada kemahuan/ minat yg tinggi, di situ ada jalan.. Hehe.. Practice makes perfect kot eh?!

5 comments:

ibu_Arifa said...

saya pun teramat minat dan teringin sgt nk memiliki DSLR ni jgk..
jeles sungguh bila tgk gambay yg kebabom yg dihasilkan oleh cik DSLR nih.

bagus kak long wat entry cam ni..siap link2 yg berguna utk rujukan bg yg baru nk berjinak2 dlm bidang ni.

kaklong nuzula said...

Ibu arifa ~ Mesti lagi syiok mengcapture gambar dalila nanti.. hehe... Tp takde DSLR pun dah cantik gambar2 dalila n blh menang byk contest tu.. :)

p/s: Entry ni utk rujukan diri sendiri jugak.. hehe.. Mana tahu betul2 ada rezeki blh beli nanti..

Asyida said...

oghe pun minat dan teringin nak beli DSLR...kena tunggu poket kembung dulu baru bleh beli...masalahnya...bile? hehe....slalu bocor jek poket nih...hihi

Lynn Nasir said...

salam,

saya pakai camera handphone aje. pastu edit la sket pakai microsoft office pic. manager. hoho! cita2 nk beli handphone baru je ni..camera tak penting sgt :) pelik saya ni..

kaklong nuzula said...

syu, alaaa.. boleh jer mcsyu nak beli.. :)

lynn, pakai kamera handphone pun ok jer... lagi senang sebenarnya, 2 in 1.. hehe..