Wednesday, January 13, 2010

Zukhruf 6 Auliya 10!!

Thn ni Zukhruf dah masuk 6 tahun, kira 6 thn la walaupun dia baru genap 5 thn pada 7 Disember baru ni.... Yer, dah besar zukhruf... Dah byk benda yg dia tahu n faham di usia ini...

Alhamdulillah zukhruf dah boleh baca (kira boleh la walaupun tak lancar sgt n ada yg dia sebut tak berapa betul). Sepatutnya dah lama dia pandai baca tapi aku la yg tak begitu sungguh2 ngajar dia masa umur 3-4 thn dulu (byk kekangan)....

Dia pun semakin minat nak baca buku/ tulisan kat mana2... Mengira dia dah OK sgt la... Tgk jam pun dia tahu tgk jarum pendek (tahu kalau jarum pendek pukul 2= ada kartun, pukul 5= ada spongebob)... huhu...

Iqra' pun dah faham nak baca panjang, pendek.... (Susah ooo nak bg depa ni faham...)

Auliya plak dah masuk 10 bulan ni.... Hari ni 10 bulan 4 hari.... Alhamdulillah dah boleh merangkak dlm 4, 5 hari ni... AKHIRNYA....... merangkak jugak si chekmek molek ni.... Kan saya penah cakap psl pentingnya bayi merangkak dulu...

Huh, lega rasanya dia merangkak jugak walaupun lambat... Walaupun dah bgn berdiri (masa 9 bulan) dan dah panjat meja jepun baru nak merangkak.... Risau jugak takut dia skip, takmo merangkak... Mmg seronok sgt tgk dia boleh merangkak... Tp skg ni tak la laju sgt lagi... Kdg2 tu dia cam malas n nyulur balik, sebab dia rasa lagi laju ngan nyulur kot... huhu...

Perkembangan lain Auliya, dia dah makin ada perasaan... huhu.... tahu marah bila org amik apa yg ada kat tgn dia/ bila zukhruf tak bg dia amik buku/ mainan... Stil suka mengomel n cakap2 gitu... Selalu sebut nanna... takpun neyney...

Bila panggil nama dia dgn nyanyi2 dia pun akan gelak/ senyum n terus datang.... Kalau taknak makan/ dah kenyang dia akan geleng kepala... Ya, dah pandai geleng kepala... Kalau kita geleng kepala, dia pun akan geleng jugak... Sgt sweet...

Skg ni dah bagi Auliya makan roti/ biskut mery cicah air suam. Ada gak suap lempeng, kek... huhu... Sebab dia mmg susah hati bila tgk kita makan (dia tahu kot makanan kita lain drp yg dia selalu duk makan)... huhu. So, suap aje la... Sket2 jer... Selalu jugak bg dia mkn pisang/ kentang lecek, selain bubur nasi je kan... Oh ya, pati soya pun ada gak bg dia sket... Skg ni gigi dia stil 2 batang yg kat bawah tu, atas takde lagi...

Nota: Saya mmg tak risau kalau anak saya sedikit lambat (merangkak/ jalan), yg penting mereka SIHAT dan perkembangan mereka adalah natural... Let's them grow naturally... Dlm natural parenting pun kita takyah begitu tertekan dgn milestone anak.... Sebab perkembangan setiap bayi mmg berbeza. Mereka akan merangkak, bangun berdiri dan berjalan jugak akhirnya... Yer la, nak banding dgn zukhruf dulu 7 bln blh merangkak, 11 bulan boleh jln... Tapi Auliya ni 10 bulan baru blh merangkak (sebab dia dulu lama sgt duk berguling2/ rowling masa umur 4-5 bulan n dekat 7 bulan baru blh nyulur)....

11 comments:

Mummy Hanny said...

Bestnya tengok perkembangan anak2 ni kan. Chik pun tak sabar nk tunggu Hanny pandai baca buku baca Iqra'..tp takut jugak jd ibu bekerja ni tak sempat nk ajar sendiri. Takmo la serah 100% kat taska kan..

kaklong nuzula said...

Aah chik, seronok tgk anak2 makin membesar (dan kita pun makin 'dewasa'.. huhu)

p/s: Boleh jer ajar diorg mlm2/ weekend...

jie @ azie said...

cepatnya masa berlalu kak long deh..raso semlm baru nikoh, hahaha

kaklong nuzula said...

aah jie.. hehe.. itu la..

Asyida said...

Hariz 11 bulan baru bleh merangkak. Skang nih dia dah setahun 2 bulan tapi tak berani lg nak berjalan. risau gak nih. macam lambat jek? normal ke kaklong? bila nak ajar die berjalan sendiri, die takut. trus duduk balik.huhuuuuu.

kaklong nuzula said...

Syu ~ jgn risau. Hariz akan berjalan nanti.. Paling cepat baby boleh jalan 8 bulan setengah (ada!!) n paling lambat 2 thn (tp selalunya yg ada masalah kesihatan)..

So, selagi anak kita sihat, jgn risau... Bukan bermakna tak risau langsung... kena jugak ikhtiar.. ada petua nak bg anak cepat jalan but ore pun dah lupa. Takpun urut kaki dia ngan baby oil.. org kata mmg really works...

Satu lagi, hariz duk dlm walker ke tak? Sbb ada kajian yg ore baca baby lagi lambat jalan duk dlm walker... Dia jadi tak yakin la nak berdiri on his own (sbb ada alat bantu kan).. So, avoid walker... Tapi kalau walker n rider yg jenis tolak tu ore rasa OK... bagus kot utk ajar dia jalan...

Umi ore cakap, ore pun jalan masa umur 14 bulan syu... huhu.. Paling lambat dlm adik beradik...

p/s: Oh ya, ore pun ada gak guna walker... Tapi time suap dia makan je la letak dlm tu... Itu pun lps dia dah blh bgn berdiri..

jie @ azie said...

kak long,
auliya duk dlm walker dok? ingt nk beli jugak walker senang nk suap masa makan.

kaklong nuzula said...

Jie ~ aah jie. kaklong pun guna gak walker utk auliya tapi letak time makan je la... Mmg senang sket nak suap makan... Yo la.. dia pun dah besar, dah blh duduk, lain la tak blh duduk lagi... Takpun time kecemasan sgt la baru letak dia... huhu..

MiJa said...

best baca perkembangan anak2 kaklong nih..zukhruf sgt bagus la..dh minat kt buku2..
skg duk risau zharif ni,kat skolah x macam budak2 lain..cikgu dia ckp mmg kna bg masa kt dia,n adapt sbb kt rumah dia xde kawan..huhu..

cahaya_srikandi said...

wah..bangganya dengan zukhruf...dh pandai bace, mengira, tgk jam, dn baca iqra'.. xsangka ana sedara mummy dh besar.. auliya yg comel pun dh sepuluh bln... wah...cptnye mase berlalu!!

puan punyer said...

yup... x payah terlalu memaksa.. make it naturally........ Habib pun tak guna walker..