Wednesday, January 27, 2010

Biznes

Alhamdulillah, kira OK la progress biznes aku (nak kata mcm goreng pisang panas tu tak la ~~~~ sbb mmg tak panas mcm goreng pisang!! ahax!). Nak sebut bisnes pun segan, bukan mcm bisnes besar pun... huhu.. Setakat berniaga kecil-kecilan aje...

Kalau bisnes betul tu kena ada akaun, margin untung, target jualan dll.. Tapi aku ni entah la... Sendiri punya cara.... Aku mmg tak target untung yg besar gajah... Sebab mmg margin untung tak besar mana...... Promo pun tak begitu meluas... Mana yg jumpa, jumpa la blog CD aku tu....

Kalau nak kata kaya dgn menjual CD tu tak-lah! Melainkan dapat jadi supplier besar... huhu... Tapi alhamdulillah (kena syukur jugak) paling tidak, lepas la utk pakai sendiri (kat anak)...

Kiranya dah hampir 2 bulan aku meniaga ni... Stat iklan/ jual online tak sampai lg 2 bulan (dlm sebulan+, sblm tu offline shj)..... Alhamdulillah ramai juga yg tak dikenali (yg kenal secara maya ni la) yg menghubungi aku utk bertanya itu dan ini... YM n SMS sampai tgh mlm pun ada... SMS sampai 10 kali pun ada... Yg terus call cakap nak dtg pun ada... Aku tak kesah... Malah seronok plak dapat membantu org2 yg tgh bersemangat n excited ni... hihi...

Mula2 aritu (dlm bln 12) agak getir jugak sebenarnya (rasa down pun ada)... Agak silap sebenarnya stat bulan 12... Elok nak stat (dah fotostat iklan seme) org pakat buat year end sale (promo habis-habisan la).... Padahal aku dah habis survey harga dan cuba letak harga yg terbaik (sesuai dgn harga yg aku dpt pada masa tu)....

Sampai skg ni pun harga tak stabil (mcm saham plak)... Mcm yg penah aku cakap sebelum ni, yg diorg duk jual online ni wujud perbezaan harga sehingga RM13 utk CD yg sama!!!!!! Tu yg buat aku pening tu.... Kebanyakn mereka yg maintan harga adalah yg dah lama jual (takkan tiba2 nak turun harga plak?)...

Hinggakan seolah2 berlaku perang harga pun ada... Tak best sungguh!! Sampai ada 'serang-menyerang' dekat shoutbox... huhu... Buat apa nak gaduh? Kita sama2 Melayu... Saya tak nampak sape pun yg untung melainkan 'mereka' yg kat ats tu jugak (yg bermodal besar n dapat beli direct dr China)....

Kebanyakan (majoriti) yg jual CD secara online (di blogshop) adalah orang kita... So, adalah lebih baik kita berpakat sebenarnya..... Sepakat membawa berkat!! Maksud berpakat di sini, consider la org lain!! Erkk... tanak la cakap lebih2...

Mcm yg saya penah cakap sblm ni, dlm meletakkan harga biarlah menang-menang-menang. Customer dpt harga terbaik, kita dpt juga untung (walaupun tak berlipat kali ganda) dan penjual lain juga dapat survive dan tak rasa tertindas. Ini adalah merujuk kepada para reseller yg baru nak mula meniaga dgn modal yg tak berapa besar. Yer la, sekadar mula dgn 20-30 pcs (masih dpt dgn harga yg mahal).

Kalau pun anda bermodal besar, dapat beli 100-200 pcs sekali gus, ataupun anda pandai beli direct dari China... ataupun anda mmg dapat murah (dan dpt jual lebih murah drp org lain)... fikir la juga ttg org lain....

Saya tak tahu nak salahkan siapa dlm 'perang harga' ni.... Harga pun dah sgt murah skg, lagi murah drp harga dekat ebay. Mungkin juga wujud persaingan di kalangan supplier besar yg berlumba-lumba utk bg harga borong terendah kpd para supplier kecil n penjual2 ni....

Biarlah itu semua... yg penting niat saya baik. Saya menjual CD utk mempromosikan pemakaian lampin kain (kembali) di zaman moden ini. Saya mahu semua org tahu kewujudan cloth diaper sbg alternatif kpd lampin pakai buang dan semua org mendapat faedahnya... Saya akan terus ala-ala berjuang untuk menyokong cloth diapering di Malaysia... (juga menyokong breastfeeding n babywearing). Semoga saya tidak putus asa.. Insya-Allah...

Bukan utk siapa, utk anak2 kita juga dan untuk alam sekitar (yg kita pinjam dari anak cucu kita ini).... Saya rasa hanya ini yg mampu saya lakukan utk alam sekitar... Tak sanggup lagi buang DD yg byk setiap hari, yg kalau dikira mmg sampai ke angka 6000 keping yg akan dipakai dan dibuang oleh seorg budak selama 3 thn!!

Wallahu a'lam................

Sekian, terima kasih....

p/s: Saya tidak takut pada persaingan, asalkan persaingan yg sihat... Malah, saya gembira makin ramai yg minat nak jual CD (tanya saya utk harga borong)... Yg penting, kita ajak semua org berCD... Lagipun kata Irfan Khairi, tak guna kita berusaha utk menurunkan harga supaya paling rendah di pasaran (krn akan ada yg akan merendahkan lg harga mereka dan ia tak akan habis!)... Jadi yang penting, kita berusaha utk bagi service yg terbaik kepada customer, agar mereka puas hati dan tahu selok-belok CD ~ lampin kain moden ni...

5 comments:

puan punyer said...

kak long, saya setuju sangat tentang perang harga. memang x larat nk ikut. satu lagi shoutbox, sy ingat kt tmpt saya jer kene gtu kak long poon sama yer. saya sampai satu tahap tulis"nak iklan bleh tapi tolong jgn letak harga" huhu. eh nk masuk giveaway kaklong tp sungguh kesuntukan masa sbb n3 tu klu tak masuk giveaway poon memang nak buat heheh. yang penting kita sebarkan kebaikan cd ni kan.

Mummy Hanny said...

good luck k.long!

jie @ azie said...

sabar la kak long.. dugaan buat bisnes, semoga kak long success sokmo...

kaklong nuzula said...

puan punyer ~ terima kasih ats respon. hehe.. dekat shoutbox sy ada jugak org iklan CD.. biar la. yg kena serang dekat shoubox tu sbb dia jual murah la n ada org marah, dekat satu blogshop lain.. tp ownernya dah delete pun... aah betul tu, yg penting kita sebarkan kebaikan CD..

kaklong nuzula said...

Chik n jie ~ Thanx so much ya!! hehe...