Thursday, March 11, 2010

Auliya @ 1 tahun

Dah lama tak citer psl milestone si kecik yg comel yg cantik yg manja aku ni.. huhu.. (last masa 9 bulan aritu).. Nak buat mcmana uminyer bz yg amat (tiba2 jadi WAHM ni adalah sungguh kelam-kabut.. huhu)

Nanti la ada masa aku cek milestone budak 1 thn dekat babycentermalaysia takpun dekat mana2 web (kena google la).. insya-Allah...

Gambar ni masa dekat 11 bulan kot.. Skg pun mcm ni la dia...

Baiklah.. Auliya di usia 1 tahun...

- masih lagi mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya (dah cukup sethn la aku fully BF ni)
- belum blh jalan lagi tapi dah mula melangkah dgn tolak apa2 or meniti dekat almari/ meja/ pegang apa2... Belum blh lepas tgn.. So skg duk merangkak lg la, laju jugak dia merangkak...
- dah ada 6 gigi (4 kat atas n 2 bawah)
- dah makan mcm2 (makanan yg sesuwai ngn dia la, takde la hentam je bg semua.. haha)... Nasi pun dah masak bg lembik je... Dia mkn semua la, nasi buh karot, kentang, ayam, ikan.. Tp paling suka nasi + kuah sup + kentang + ayam... Dah byk mkn skg.
- masih suka makan pisang.. hihi... Buah lain pun suka gak, mcm buah pauh (mangga) pun dia mkn, limau yg manis, buah lai dll.
- nak suh layan dia aje.. nak wat keje pun susah.. kdg2 kena riba dia duk depan kompter ni n berebut ngan dia tekan keyboard n nak pegang mouse... dia suka tgk mouse ni ada lampu.. haha
- ada gak time dia main sorg2, main mainan, tarik kain baju dia yg kat ats rak (suka sgt 'mengemas')... bila dia boring main sorg2 mula la merengek... kesian gak dia sorang, abg dia pun duk kat kelate.. kesian 2 beradik ni tepaksa berpisah (huhu)...
- kalau panggil "adik"/ "auliya", terus dia toleh...
- dah tahu kalau org marah dia n apa yg org marah/ tak bg dia main...
- dah pandai tepuk tangan (comel jer.. huhu)
- kalau tgk aku pakai baju elok n pakai tudung kalut la dia... takut org tinggal dia...
- dah pandai sebut "abah" ngan "nei nei" (aritu lg blh sebut "nei" bila nak nenen dia.. haha)
- kalau tanya dia, mana abah? dia pun tunjuk ngan jari telunjuk dia yg kecik tu.. huhu... skg ni suka tunjuk apa2 yg menarik perhatian dia, mcm jumpa baby lain dkat supermarket dia tunjuk, nampak lipas pun dia tunjuk... huhu
- rambut dia stil pendek n nipis cam tu la... masa baby dulu ingatkan rambut dia ikal / kerinting tp nampaknya tak pun...
- tak boleh tgk org makan, sibuk la dia nak jugak yg org walaupun dia lps makan...
- tak tahu la brp berat dia skg... Last aritu 7 kg lebih... Nanti cucuk sethn ni la baru timbang...

Dekat Auliya ni aku suka nyanyi (lagu reka sendiri.. haha).. "Baby one two three, you are baby..." bla.. bla.. bla... Bila nyanyi mcm tu dia pun suka la... Nak 'gedik2' jugak... haha...

Ok la, tu je yg aku ingat/ perasan buat masa ni... kalau ada apa lagi akan diupdate nanti...

p/s: Auliya, semoga dikau akan terus jadi cahaya bunga (keindahan) para auliya' (para wali, ahli Allah), penyejuk di mata, penawar di hati.. dgn abgmu Si Perhiasan (perhiasan utk umat Muhammad!!) yg indah lagi terpuji.......... hehe..

UPDATE Auliya 1 tahun:

- makin kurang tidur.. Susah betul nak tido (siang) skg..
- makin banyak cakap.. dia pun sibuk gak nak komunikasi ngan kita.. cam kalau henset bunyi dia pun sibuk duk panggil kita bgtau henset bunyi n siap tunjuk2 lagi.. hihi..
- makin cergas n aktif bergerak.. nak pakaikan CD pun susah.. n nak pakai baju lps mandi pun susah
- suka main n gelak sakan bila org layan dia main. Suka main 'cikucak' or sorok apa2 bwh bantal ke dia pun cari/ gi amik... hehe...

5 comments:

Lynn Nasir said...

salam nuzula,

kebanyakkannya sama ngan muaz, tp besday muaz 23 mac nnti.

sup ngan kentang/ayam tu mmg geng la :)

Qaseh said...

mmg seronok nampak anak2 kita membesar depan mata kita...

kaklong nuzula said...

Lynn ~ Ooo... muaz pun dah nak setahun ker? Beza sket je la ngan auliya.. hehe...

Qaseh ~ Thanx singgah sini... Aah mmg seronok tgk anak membesar depan mata... Tp rasa sekejap sgt masa.. huhu...

Asyida said...

sebiji muka auliya mcm muka abg die...tp version pompuan....fotostat...hehe

kaklong nuzula said...

Ya ke syu? Haha...

p/s: Tak sabar nak tgk mcsyu ada baby girl pulak.. hehe