Thursday, February 18, 2010

Rupa2nya dah 3 bulan saya tak beli pampers!!!

Ya, saya baru perasan.... dah 3 bulan saya tak beli pampers... Last beli masa raya haji baru ni, sbb masa tu balik kampung (kena ready gak la pampers, CD pun pakai, sbb nak menunjuk pada org yg dtg umah... haha). So pampers yg tu masih ada sampai skg n saya simpan buat kecemasan aje.

Skg ni kalau keluar/ outing pun saya berani pakai CD (utk Auliya la, not me)... Setakat keluar 2-3 jam tu, takde masalahnyer....

Sebenarnya dah hampir 2 bulan saya berCD siang dan malam. Kira fully CD la. Sejak dari entry sy yg last psl CD aritu (masa tu still pakai siang hari jer).... Lps entry tu (mlm tu jugak) sy terus cuba pakai mlm n surprisingly, mmg OK... Tak bocor!!

Sblm tu tak berani pakai mlm bukan apa, takut bocor la tak sampai ke pagi lenjun (or lencun?)... Tapi tak pun.... Selamat sampai ke pagi... haha... Boleh la tahan 7-8 jam tu, dari tgh mlm sampai mandi pagi.... haha.... (Padahal anak sy kuat jugak menyusu, mlm2 mmg tido ngan susu)... Tapi mgkin sbb susu ibu tak se-heavy yg minum FM...

Beberapa hari lepas, ada gi shopping complex, tgk ada promosi 'pampers' jenama agak mahal... Rasa tergoda jugak nak beli.. huhu.. Tapi tabahkan hati, jgn beli... Buat apa nak beli?? Kan dah pakai CD... Lagipun stok aritu (3 bln lps) pun ada lagi....

Sekurang2nya saya dah jimat RM utk beli pampers setiap bulan... Yg lebih penting, anak saya takde masalah gatal/ ruam, mmg selesa pakai CD... dan yg sangat penting juga, saya dapat kurangkan berapa ratus lampin pakai buang dlm masa 2 bulan fully CD ni dan dlm masa 5 bulan dr mula2 berCD aritu.... (Kira la kalau sebulan M72/ M84 mmg tak cukup...)

Skg ni sy rasa dah addicted to CD... Dah jadi CD-holic... haha... Sehari tak baca/ google psl CD rasa tak sah.... Dapat tgk CD baru di pasaran rasanya sungguh seronok (cuci mata)... Kalau terjumpa sape2 buat entry/ citer psl CD, cepat2 terjah... huhu.. Sungguh addicted... Sampai kepala saya penuh psl CD... Sampai termimpi2 pun ada... Sungguh sarat dgn info dan idea... Haha...

Saya bermula dari zero-kosong-taktahu apa2 okey? dan skg byk benda sy dah tahu (dari pembacaan), walaupun dari pengalaman masih kurang (5 bulan berCD adalah masih baru berbanding org yg dah 2-3 thn). Tapi at least, kalau org sebut CD Zigie Zag tu, saya tahu la brand tu dari indonesia n berapa harga kat sana.... Kalau org tanya itu dan ini, at least saya boleh jawab...

Kalau anda tgk blog CD saya (happy cloth diapering) mgkin anda boleh tahu brp byk rujukan saya, brp byk yg saya baca, yg saya dah google... Kalau google tu, dah abis keyword rasanya (in BM n BI), dari sebodoh-bodoh keyword.... haha...

Ikhlas cakap, 'nok bbuleh setara tu' (segala info CD) dari saya zero knowledge mmg amik byk masa dan usaha saya... Itu belum kira pukul berapa saya tidur setiap mlm... huhu dan belum kira buka tutup kamus lagi tu (bila ada terms org putih yg saya tak faham atau takut salah faham.. huhu)... Mmg ada lagi yg saya nak tulis tp betul2 kekangan masa. Yg duk dlm draft tak siap2 pun byk (ada laaa....)

Saya bukan apa, bukan nak tunjuk pandai, sbb ramai lagi otai2 CD, ya saya tahu. Saya just nak membebel di sini, di blog saya sendiri.... Dan saya tahu, ramai lagi di luar sana yg dah cuba sampai 20 brand pun ada n ada yg dah cuba semua sistem CD (nak dibandingkan dgn saya ni sgt jauh la)....

Apapun..... saya sgt gembira jika blog CD saya itu memberi manfaat kepada anda semua (esp newbies). Cuma saya tak suka, sgt tak suka bila ada org ciplak (semudah copy n paste) segala hasil usaha saya...

Saya dah jumpa beberapa blog yg ciplak tulisan saya (rasa tension sgt masa tu). Saya terus email beliau n beliau pun dah minta maaf... Takpe, forgive n forget... TUHAN tu MAHA KAYA.... Dunia cyber ni bukan besar mana... Pi mai, pi mai jumpa jugak.... (Yg sy email sorg jer, yg lain amik sikit2, yg tu amik 3 kot entry saya, sbb tu sy terus email)...

Kalau ya pun, jgn amik sejibik sy punya tepek dekat blog anda jual CD... Mungkin customer anda tahu bkn tulisan anda (kalau dah baca dari blog saya) dan itu sudah tentu akan menjatuhkan kredibiliti anda....

Saya tak kisah kalau nak amik tulisan saya (maknanya tulisan saya bagus la tu org nak amik... hahahaha)... Tp sila maklumkan pada saya n mesti mention url blog saya. Ni adalah peraturan dunia blog/ cyber... Mmg dunia dah makin takde sempadan tapi hidup ni mesti ada sempadan (dlm apa pun yg kita lakukan).... Upppssss jauh la pulak membebel....

Ok la... kepada anda semua. Marilah mencuba cloth diapers..... Satu inovasi dlm sistem perlampinan!!!

Peringatan: Sila jgn layan saya angkat bakul masuk sendiri... Sekadar memuji diri sendiri sebagai terapi diri di malam hari.................

p/s: Oh ya, saya sedang mencuba 2 lg CD baru....

8 comments:

Lynn Nasir said...

assalamualaikum nuzula,

hehe..sama la kita rupanya, sampai dah abes keywords nk google :p

lynn pun dh lamaaaa tak beli DD. bila DH tanye, haa..nk beli pampers tak? Lynn kata, nk watpe? heheheh! jenjalan, tido mlm, blk kampung..semer pakai CD. lynn rasa selesa pakai pocket dan fitted, so takyah la nk try yg lain. tunggu la kalu t'buka pintu hati in the future :)

kaklong nuzula said...

waalaikumussalam puan lynn...

hehe... penah baca entry lynn yg dulu2... sampai lynn pun tido kul 2-3 pagi.. hihi...

yer, fitted pun nampaknya ok tp blm ada peluang mencuba.

oren said...

kaklong, saya mmg referkan blog happyclothdiapering pada sesiapa jugak yg nak tahu pasal cd, sbb dlm tu ada semua info yg diaorg buleh dapat (tanpa perlu klik ke web san, web sini..)

dan saya jugak byk belajar dr blog itu..teruskan menulis..

saya selalu copy~paste~print..simpan utk bacaan dan rujukan sendiri dirumah :) buleh kan??btw, i would mention ur blog lah kalau sesapa baca yg saya print-out kan itu..

kaklong nuzula said...

Kak oren, :D ya boleh.. Mmg ada yg minta utk copy paste n print.. sebab tu saya tak usaha utk gagalkan right click dekat blog saya tu (nak buat dah mcm tu tp bila fikir balik takyah la..) hehe..

Apa2 kita YM... Seronok jumpa ramai ibu yg berCD... Akak lg byk pengalaman dr saya... Terima kasih ats sokongan...

Hanz said...

Kaklong..tabik spring! ni betul2 buat research ni..hehehe...

kaklong nuzula said...

Hanz.. hehe.. Mana yg mampu aje... Ni pun byk sgt lagi taktahu... ilmu (ilmu jugak ni) mmg tak pernah habis!! BTW, thanx for supporting me... :-)

Fith said...

kaklong,
mmg kita semua mula dgn zero kan,dr takut2 nak cuba then setapak2 terus jatuh cinta dan gila2 dgn cds.fith skrg mmg tak tgk dah kedai2 cds sbb nanti mesti rasa nak beli lg n lg,hiks bahaya2,just tgk2 utk dptkn info saja.apapun,mmg bermanfaat sgl ilmu yg kaklong share-kn tu,insyaAllah...oh btw,dah byk laa yer koleksi kaklong skrg?bestnyaaaa

kaklong nuzula said...

Ala fith, belum byk mana lagi.. tapi cukup la utk basuh 2 hari sekali. Kdg2 3 hari sekali basuh pun sempat.. hehe.. Tapi still takde lg collection CD2 mahal/ US made mcm fith...

Oh ya, kaklong jumpa blog fith pun dari google la... Masa tu kaklong tak beli lagi CD, duk survey brand CD apa yg bagus, dgn harga yg berpatutan. kaklong google "jenama2 cd" kot masa tu leh sampai ke blog fith.. hihi.. tak sangka yer...

Sebenarnya dah byk kali k.long terjah blog fith sblm tinggal msg salam perkenalan dekat shoutbox tu... Blog fith antara yg byk k.long refer masa mula2 dulu, sbb fith ada byk brand... K.long patut terima kasih byk dekat fith... Dan fith juga antara org yg tahu my CDing journey... hehe..