Sunday, February 14, 2010

Babywearing is sunnah!

Ya, 'memakai bayi' itu adalah sunnah dan fitrah yg kita org Islam sendiri kurang sedar dan peka, hinggalah dimulakan kembali (dgn gaya moden) oleh orang putesss.... Mcm breastfeeding jugak, org putih yg kembali nak bf anak secara besar2an... (Mungkin org Melayu zaman dulu2 pun ada memakai anak tp trend ini dah lama terhenti dan hampir pupus).

Pada hari ini terdapat pelbagai jenis babywearing/ kendong bayi gaya moden yg dijual di pasaran seperti ring sling, pouch sling, mei tai, wrap dll.

Terdapat byk kelebihan babywearing, antaranya bayi kurang menangis (mungkin sbb dpt dgr bunyi jantung ibunya, sama mcm dlm perut dulu).... Bayi juga rasa lebih selamat. Selain itu, ibu juga senang nak BF anak....

Babywearing adalah salah satu daripada ciri2 natural parenting, dgn matlamat 'strong bonding between parents n baby'. Secara umumnya natural parenting mahu kembali kepada gaya hidup yg lebih natural, selamat dan sebenarnya mahu kembali kepada fitrah (fitrah anak, fitrah keibubapaan dan fitrah manusia).

Adalah sgt sweet melihat ibu2 ini menggendong/ memakai bayi mereka..........







Sebenarnya babywearing ni dah lama wujud, dah beribu thn yg lalu (dlm pelbagai cara dan gaya mengikut bangsa)... dan dari maklumat yg saya dapat, beginilah Maryam R.A menggendong Nabi Isa A.S (utk ke mana-mana, kan terpaksa hidup dlm penghinaan dan dipulau masyarakat ketika itu).......... dan dari maklumat, lama juga Nabi Isa duk dlm kendong Maryam.

Sekarang ni pun dah wujud byk komuniti BW di Malaysia. Bagus la... Saya juga antara ibu yg kdg2 perlu memakai anaknya (dlm keadaan tertentu, utk ke mana-mana yg perlu)...

Dan saya sebenarnya masih lagi menunggu hadiah pouch sling dari DELIAGARDEN (dgn sabarnya... huhu).

p/s: Tidak dapat dipastikan apakah babywearing juga 'wujud' semasa zaman Rasulullah SAW. Namun saya rasa wujud, di mana ibu2 susuan menggendong bayi susuan mereka. Wallahu a'lam.

4 comments:

puan punyer said...

Setuju 100%. sangat berguna all those babywearing... kat rumah memang saya'memakaianak saya bila melakukan kerja2 yang tidak membahayakan' the fact issaah amat menyukainya..kat rumah, outing pergi kenduri poon saya pakai senangdan anak poon selamat InsyaAllah

kaklong nuzula said...

bagus, bagus puan punyer.. puan punyer betul2 BF, BW n CD mom yg tegar... hihi...

MiJa said...

memakai anak...
huhu dh lama x dukung zharif..since miscarriage aritu.

kaklong nuzula said...

Mija, zharif pun dah besar tu, dah masuk school.. takkan nak berdukung ngan ibu lagi.. hehe.. nanti next baby la mija, boleh membabywearing-kannya... Insya Allah... Mesti cumil mija n baby...