Wednesday, February 10, 2010

Pap smear? Saya sudah, anda bagaimana???


Huhu... Saya telah dipaksa-rela utk buat pap smear semlm...

Sebenarnya semlm saya pegi ke klinik (ibu dan anak) utk check-up Auliya... n ada nurse tanya,

"Adik dah buat pap smear??"

Saya: Erkk.... (terkedu)

"Dah ke?"

"Belum..."

"Meh buat. Tau tak apa pap smear? Ha, apa dia?"

Saya pun jawab.. "Ujian untuk mengesan sel cancer..."

"Haa... tahu pun" kata misi tu.... "Tau tak.... 95% wanita mati... bla.. bla.. bla...

Saya diam jer... (huhu)

Dalam hati saya, isk aku muda lagi....

Misi tu cakap (mcm tau2 apa yg ada dlm pikiran saya... "Tak kira tua muda, semua kena buat..."

"Saya baru 2 kali beranak..."

"Tak kira dik, asalkan dah kahwin bla.. bla.. bla...

"Tapi saya nak cepat ni...."

"Sekejap je dik... 5 minit jer"

Huhu... Saya tiada alasan lagi...

"Ala.... segan la nurse...."

"Isk.. apa nak segan.. Baik cek dik... Tak sakit pun.... Orang cina sanggup jalan kaki dtg klinik (utk cek free), tapi org kita bla.. bla.. bla....

Misi tu pun amik borang dan tolong isi utk saya....

Slps itu saya pun masuk ke dalam satu bilik utk buat test tu (berdebar jugak sebenarnya tapi cuba relaxkan diri.. Haha)...

Kesimpulannya, apa yg saya nak cakap... Memang tak sakit pun... Sebelum ni dgr org cakap dia amik isi (huhu)... Bukan amik isi pun, just amik sedikit bendalir/ cecair kat pangkal rahim tu (betul kan pangkal rahim?)....

Lps tu kalau ada apa2, mereka akan kontek kita... Kalau tak dihubungi tu maknanya tak ada apa2 la... Harap2nya saya takde apa2... Insya-Allah...

So, kepada anda semua (yg dah kawin n ada anak).. Baik cek.... walaupun kita rasa kita masih muda utk ada sel yg tak diundang.... walaupun kita takde sejarah keluarga yg berpenyakit itu.... walaupun kita takde masalah keputihan ke apa (pun kena cek jugak)...

Mmg sekejap je ujian tu n tak menyakitkan pun... Dan kita sebenarnya dinasihatkan cek setahun sekali yer....

13 comments:

NURUL IZZA said...

kaklong,

iza duk sini..ms mengandung dan lepas bersalin wajib buat pap smear..

kat sini memangla..open seks (yeke ayat nih??) haruslah sentiasa buat pap smear.ms g klinik ke mana2 tempat nk cek pregnant, mesti ditanya 'who is this'..(tya suami).kata suami 'im her husband"

sebab apa tau..sebab sini byk pregnant anak entah sape2..tapi org sini jaga org mengandung..even anak tu anak entah sape2..anak yg xde ayah atau anak xtau sapa ayah.

tapi seeloknya buat sebulan sekali pap smear ni.hahah tapi iza buat 2 kali je seumur hidup..ms pregnant hr tu la. ;))


even.. br bersalin anak 1st, tapi patut buatkan..hehe

puan punyer said...

huhu ku sangat ketinggalan. x penah buat pooon... alahai nk kene buat nih. sbb membayangkan yg bukan2 hihihi

kaklong nuzula said...

Izza ~ Oh ya ker.. hehe.. Sebulan sekali? Payah tu.. Sekali sethn pun blm tentu.. huhu...

puan punyer ~ saya sblm ni pun eksen... tak amik pot pun psl pap smear nih.. huhu.. kalau tak kena paksa-rela mmg tak buat jugak kot... haha..

Lynn Nasir said...

salam kaklong,

saya lepas 6 bulan bersalin mmg kena pi pap smear. kiranya dah dua kali bersalin ni dah 2 kali buat la. ada sekali masa nk buat tu,lampu yg dok suluh bawah tu patah plak masa nurse tgh masukkan kayu calit tu. kami dua2 terkejut. hahaha..nasib tak tersalah calit..ahaks!!

Mummy Hanny said...

yup, xkire tua or muda klau dh kawin n dah beranak kene buat pap semar.. ore pun baru je lepas. org klinik xde call ape2 pon..maksudnya Alhamdulillah my womb is still healthy :)

Fith said...

kaklong,
mmg pun,masyarakat melayu sgt memandang rendah dan remeh bab2 kesihatan ni,tak kiralah kanser payudara atau pangkal rahim,padahal ni lah killer utama golongan kita kan?hehe
fith sejak kahwin dah 3kali buat,seeloknya setahun sekali tp 2tahun sekali pun ok.tak sakit pun cuma kurang selesa je kan.kanser ni tak kira usia,seawal 20thn pun boleh kena.moga kita selamatlah kan,insyaAllah.
take care

firdaus said...

pap smear?
confirm ore dah buat..
xsakit?
sakit kot sikit..'sakit sbb malu' haha
apa2 pun malu sbb nak sihat xpe la kan..
kpd smua kwn2 jgn tunggu kena paksa tau, kena amik inisiatif tuh..oklah k.long dpt free, ore buat byr lg tuh..hehe..

Nadimah Mahmood said...

sepatotnya lepas abis pantang trus buat pap smear (mengikut kata my gynae la)...saya mula2 ragu2 nak buat sbb takot sakit...tapi rupanya tak sakit pon...hehe nway tahniah sbb berjaya termakan pujukan misi itu....

MickWaBabies said...

Kak Long..

Hehe ore pon tak buat lagi..sakit tak..since gave birth to Elyasz..ore jd fobia towards that kind of 'examination'

Kalau boleh takmo dh beranak normal :(

Marsha said...

Kak Long....
Sy mybe bln depan baru nak wat Pap Smear ni...hubby dah bising xbuat2 lg....huhu. Betul ke xsakit Kak Long? Sbb bc lam majalah ade yg sakit...

kaklong nuzula said...

Puan Lynn ~ bagusnya terus wat pap smear lps besalin... Hihi, nasib baik tak tersalah calit...

Chik ~ Chik pun dah buat ker? Takde apa2 la tu ek.. insya-Allah.

Fith ~ Wah, fith dah 3 kali buat?? Buat kat mesia ke kat jepun?

McNa ~ Aah ore wat free je la mcna, dekat klinik kerajaan. Kalau kena bayar lagi la payah nak buat.. huhu...

kaklong nuzula said...

Mah ~ Tahniah?? Haha.. Tapi mmg tak sakit pun kei?!

McWa ~ isk, sampai fobia ker waa.. Tak sakit pun pap smear tu... Sakit beranak 100X lagi sakit..

Marsha ~ Wah, bagusnya hubby.. Jarang org laki nak amik tahu psl menda2 ni... hihi... Boleh dikatakan mmg tak sakit la. Test tu pun sekejap jer... Alat yg dimasukkan tu pun kecik je, bukannya sebesar tgn doktor (kan ada yg kena 'seluk' dgn tangan doktor masa bsalin.. huhu)

肉圓不加大蒜Jason said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社