Friday, November 16, 2012

Siti oh Siti

Teringat anak sy Nur Zahratul Auliya, ada beberapa musim peel & perangainya yg pernah dilalui.. Antaranya,

- musim sumbat smua benda (termasuk baju) dlm beg sekolah dia... sampai kembung beg sekolah & akhirnya pecah (koyak). 

- musim dia taknak pakai baju. hanya bercd siang mlm. mlm pun taknak pakai baju. kalau masa dia tido kita nak pakaikan baju dia sedar & tetap taknak pakai..

- musim dia suka sgt berbaju kurung. siang mlm nak pakai baju kurung. siap bertudung & berselendang lg. pakai selendang tu dia cakap "nak kawen", sbb dia tgk org kawen pakai selendang. kdg2 pakai spec hitam di rumah.

- musim dia sgt memilih baju. langsung taknak baju yg kita amek dan suka buat fesyen sendiri. cth pakai leg warmer lps tu pakai seluar pulak.

- ada musim dia suka main bag. tukar2 bag/ henbag. abis beg yg ada di rmh dia geledah... buh brg2 dia & brg yg dia jumpa. pernah sekali brg apetah hilang. cari merata2, tgk2 ada dlm beg dia.

- musim kena pakai baju dgn seluar / skirt yg baju tu jgk. taknak pakai dgn baju lain yg bkn sepadan. kalau tak jumpa pasangan baju tu dia tetap suruh kita cari jgk. mcm2 pesen. ada sekali tokmi dia beli tshirt shj dr indon. puas tanya, mana seluar dia & taknak pakai selagi takde seluar dia...

- ada musim dia kerap sgt tukar baju. setiap kali masuk bilik air (setiap kali buang air) harus tukar baju. sampai 10x sehari... musim ni baru jer berlalu. teruk jgk la mengemas baju masa nie. 

- last sekali aritu dia dah tak kisah pakai baju & seluar yg tak match. baju lain dgn seluar lain la pulak.. hahaha... mcm2 la siti. tp yg pasti dia pakai spender siang mlm tak tinggal. pandai dia lipat sndiri spender dia letak dlm drawer. tak bg org kacau.

- yg last jgk.. kalau dia nak masuk bilik air (nak buang air / nak mandi) dia letak elok2 baju tu, hampar elok2. tak ada bhg yg berlipat. jgn la ada org kacau/ terpijak. huhu.. mcm2 pesen.

Ini tak masuk lg musim dia suka berdukung, nak tido atas bahu, nak tido kena gosok/ garu smpai tido, musim makan nasi shj, musim makan lauk shj dsb.. Anak saya yg 2 orang dah lalui mcm2 pesen. yg laki cara laki, pmpuan cara pmpuan...

2 comments:

shahida shalahim said...

haha funny lah auliya tu..bakpo klong panggil dia siti?

Kaklong Nuzula said...

she, sbb last year dia tiok teruk sgt, selama 2 bln+. tiap2 mlm tiok. gi berubat dgn 5 org. pahtu tokmi dia tukar nama panggil siti.