Sunday, January 30, 2011

2 tahun bersama maxis broadband


Sedar tak sedar sudah 2 tahun saya menggunakan maxis broadband sbg penyedia perkhidmatan internet (ISP) utk saya..

Register Maxis Broadband pada awal Januari 2009. Masa tu bayar registration RM100. Modem free. Utk bulanan amik pakej yg paling murah, RM68 sebulan. Mmg tu paling murah masa tu.. Celcom broadband masa tu kena beli/ bayar modem n monthly pun mahal jgk.

Lps tu baru ada pilihan yg lain lagi.. Mcm apa? Lupa plak apa nama.. hehe.. Yg RM49 sebulan tu.. Skg taktahu la berapa.... Mesti byk yg lebih murah skg. Maybe ada yg RM30-40 je sebulan...

Sebenarnya sblm tu sy nak daftar Streamyx. Dah kontek org Streamyx n diorg dtg rmh.. Rupa2nya rumah kami masa tu takde line/ kabel telefon.. So rumit sket la n maybe kena bayar lebih utk proses sambungan.. So tak jadi. Pihak Streamyx pun senyap mcm tu jer, padahal sblm tu bgtau nak bg feed-back mcmana.

Sblm ada internet, bertahun-tahun jugak la sy takde akses internet. Yer la, wireless internet takde dulu. Semua kena pakai fixed line kalau nak akses internet n masa mula2 muncul dulu mahal plak tu.. Pikir byk kali gak la nak masukkan internet. Nak masukkan Streamyx yg RM60 sebulan masa tu pun berbulan-bulan fikir!

Masa takde internet tu time balik kampung jer la baru blh bukak email n tgk Friendster. Rumah family sy pakai Streamyx, dah lama.. Masa tu Facebook takde lagi atau sy yg takde akaun Facebook.. haha.. Rasanya akhir tahun 2009 baru sy bukak akaun Facebook..

So, lps daftar Maxis Broadband dgn itu dptlah saya akses internet. Masa tu takde niat nak biz online pun.. Cuma kerana internet itu satu keperluan masa tu, nak cari keje pun senang dan akses kpd lebih maklumat dan infomasi..

Lps tu bermula la dunia blogging.. hehe.. Tambah2 lagi lps kelahiran Auliya.. Masa Zukhruf dulu sy takde lagi blog2 ni..

Mula2 dulu mmg RM68 la sebulan. Hinggalah sethn lps tu (bln 4 thn lps) kadar diturunkan jadi RM48, sbb kadar minimum maxis broadband RM48. So skg RM48 jer la..

Aritu ada jgk terfikir nak tukar yg lain pulak.. Hmm... Kalau duk rumah sendiri @ rumah yg dah tetap nak je pakai Streamyx. Tgk la nanti mcmana.... Kalau pakai laptop/ notebook mau aje pakai modem yg jenis pen drive tu... Senang, kat mana2 blh akses internet... Hmm...

So far selama 2 tahun pakai Maxis Broadband ni kira ok la. Speed mmg la tak laju sgt.. Sy punya ni amik pakej yg paling tak laju.. Tapi takpe la, syukur alhamdulillah.. Dgn internet ni la dpt cari duit lebih sket, dpt kontek kawan2 dan byk lagi manfaat yg lain...



1 comment:

maya said...

kejap je kan kak long...dah dekat dua tahun dah...1st time lyn g umah kak long pon time k.long nak masuk internet tula kan???pejam celik pejam celik dah 2tahun...huhu